Autor Wątek: skrzynia automat. pytanie  (Przeczytany 119439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AGILESS

• Gość
Odp: skrzynia automat. pytanie
« Odpowiedź #105 dnia: 02 Października 2009, 17:10:13 »
Jeśli  tak jak piszesz poduchy są dobre (w automacie ma znaczenie czy wszystkie poduszki są na 100% sprawne, wymienia się zawsze komplet),obroty również to możliwe że w skrzyni zaczyna się coś złego dziać. Usterki skrzyni czasami nie są łatwe do stwierdzenia bo jest to dosyć skomplikowany mechanizm i zajmują się tym warsztaty które przerabiają to zagadnienie i często robią tylko skrzynie automatyczne.
Zadzwoń do jakiegoś „automaciarza”, może będzie wiedział bo jest to dosyć częsta przypadłość że przegina silnikiem podczas przełączania biegów.
Stuki dochodzące z półosi mogą wskazywać na luz na przegubach wewnętrznych i jeśli jest już duży  to proponował bym wymienić. Ciekawostką jest że na zachodzie jeśli pada nam przegub zewnętrzny to zawsze wymieniają cały komplet, łącznie z wewnętrznym.

P.S.
Nie pisz drukowanymi literami i to czerwonymi bo admin zaraz Ci  <zolta> .

Pozdrwiam

joker

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 02 Października 2009, 18:25:41 »
Tak, tylko czasem naprawa wyjdzie drożej niż kupienie dobrej używki.

Za litery przepraszam, proszę moderatora o wyłączenie koloru bo aktualnie nie mogę zmodyfikować już postu.

Czekam też na odpowiedzi innych, może ktoś coś doradzi.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #107 dnia: 02 Października 2009, 21:24:48 »
Sprawdzałeś też poduszkę pod skrzynią ? Może ona jest wyrwana /wyrobiona.. Jeśli linka sterowania jest puszczona na maxa to też niedobrze - ustaw wg. manuala.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

joker

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 03 Października 2009, 07:37:22 »
Jeśli linka sterowania jest puszczona na maxa to też niedobrze - ustaw wg. manuala.
Jakby Ci to powiedzieć - po "puszczeniu" linki na maksa praca (reakcja, ciągnięcie biegów) się praktycznie nie zmieniła. Może jak się przyjrzeć to została jakaś wartość z manuala czyli ok. tego 1-go milimetra. Wygląda na to jakby linka była rozciągnięta. Ale gwint już się skończył i tak na prawdę nie mogę spowodować przeciągania biegów itd. Mniejsza o to, szarpnięcia 1->2 3->4 prawie zniknęły, a skrzynia pracuje bez zmian, więc linkę warto było podregulować.

Nadal jest jednak walenie po budzie przy wrzucaniu D. Dziś może będę miał czas to zajadę i sprawdzę tą Camry na kanale. Porównam spód do mojej może będę mieć jakieś odniesienie.
Ponoć komplet poduszek pod silnik można kupić z USA w śmiesznej cenie...prawda to? Jeśli tak to gdzie?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #109 dnia: 04 Października 2009, 09:49:09 »
ebay.com

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 04 Października 2009, 13:43:03 »
jeżeli po regulacji poprawiło się odnośnie szarpania między biegami a niepoprawiło sie przy wpinaniu D to rzeczywiście albo poduchy silnika, albo pobawiłbym się jeszcze w regulacje.... może skrzynka wcale nie jest zajeżdżona
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 04 Października 2009, 17:10:01 »
Witam
Polecam ten wątek:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=12648.0

dotyczy skrzyni od silnika 2.2 ale mechanizmy są te same.

3jaro

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 10 Stycznia 2010, 12:10:27 »
kłopoty ze skrzynią, automat camry 94r 2,2 poj.
Problem polega na tym,  że nie wchodzi mi ostatni bieg.Zaczęło się to objawiać, kiedy nastały chłodne dni.Dopiero po rozgrzaniu silnika praca skrzyni jest prawidłowa.Nadmieniam,że wymieniłem już olej w skrzyni wraz z filtrem w ASO, a problem pozostał.Czy skrzynia kwalifikuje się do remontu lub wymiany? czy też w przypadku zimowych temperatur jest taki stan prawidłowy? Proszę o odpowiedź.

Przed założeniem tematu proszę o użycie opcji "szukaj".
Posty nic nie wnoszące do tematu zostały usunięte.
Wątek scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2010, 17:04:09 wysłana przez SZYMON14 »

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 10 Stycznia 2010, 13:02:28 »
zależy jak długo według ciebie to ten okres o którym piszesz, "po rozgrzaniu silnika". Mam automacik i przy ujemnych temperaturach nie wbija mi się ostatni bieg mniej więcej tak długo, dopóki wskazówka temperatury nie minie pierwszej kreski na skali, nie wiem jaka to jest temperatura silnika ( 30stC?? ), ale powiedzmy, że mamy na zewnątrz -10stC, silnik 1 - 1,5 minuty pracuje, "rozgrzewa się", ruszamy, i przez 0,5 - 1 km mamy dostępne 3 biegi. Według mnie to normalna sytuacja i przynajmniej ja nie kwalifikuję tego jako uszkodzenie skrzyni....Jeżeli potrzebujesz więcej czasu i większego dystansu to trzeba by pogadać z kimś znającym się na skrzyniach automatycznych.

ps. Ja mam bodajże inną skrzynię, ale też toyota więc to może jakieś ich (skośnookich) zabezpieczenie, szybsze rozgrzewanie silnika??

PozDRo

3jaro

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 10 Stycznia 2010, 13:17:39 »
Dziękuję za podpowiedź! I domyślam się teraz w czym może tkwić problem, a mianowicie mam do wymiany termostat w silniku i jest teraz chłodno w aucie a silnik mało się zagrzewa. To jeszcze mogę się cieszyć jazdą toyotką. Pozdrawiam serdecznie. <narka>

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #115 dnia: 10 Stycznia 2010, 13:23:52 »
Dziękuję za podpowiedź!

cieszę się, że mogłem pomóc. W pierwszym poście mogłeś wspomnieć o niedogrzanym silniku, ale i bez tego doszliśmy do jakiś wniosków....

PozDRo

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #116 dnia: 10 Stycznia 2010, 16:19:08 »
Tak dla poprawności, to kup sobie oryginalny termostat. Kosztuje swoje, ale jest na wieki wieków, podczas gdy zamiennikom lubi się odwidzieć np. po pół roku.

Nie chcę zaczynać kolejnej dyskusji "o wyższości", ale mnie tam wszystkie biegi wchodzą  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 11 Stycznia 2010, 00:00:06 »
Tak dla poprawności, to kup sobie oryginalny termostat. Kosztuje swoje, ale jest na wieki wieków, podczas gdy zamiennikom lubi się odwidzieć np. po pół roku.

Nie chcę zaczynać kolejnej dyskusji "o wyższości", ale mnie tam wszystkie biegi wchodzą  <diabel>

pzdr

Mnie też a też mam automat :P
tylko starszy

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 25 Stycznia 2010, 16:49:18 »
Witam i ja mam problem z ostatnim biegiem nie włącza się,zaznaczę że jezdziłem na O/D (zapalona kontrolka na desce) dziś włączyłem nadbieg i tu problem bo są tylko 3 biegi nie chce się włączyć nadbieg zastanawia mnie co mogło się stać? możecie mi pomóc w tym.
Pozdrawiam

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 25 Stycznia 2010, 16:52:07 »
a silnik ma odpowiednią temperaturę?? Może czujnik jakiś temp siadł i podaje błędne wartości?? obroty w porządku??

PozDRo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl