Autor Wątek: jakie opony ???????  (Przeczytany 48015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
Odp: jakie opony ???????
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Maja 2007, 12:46:13 »
witam ja nie nawiazywalem do zimowek, ale poprostu nowe letnie opony by miec wszechstronne wlasciwiosci nie sa juz tak twarde jak kiedys, sa mieksze chociazby po to by latawiej przylegaly do powierzchni w czasie wchodzenia w luki czy w czasie deszczu, to dzieki temu ze maja mieksza gume maja lepsze wlasciwosci jezdne w kazdych warunkach
!!!!WROCEK!!!!

Admin

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Maja 2007, 13:44:11 »
skład mieszanki powinno sie dobierać do warunków panujacych na drodze. Mieka mieszanka bedzie lepiej sie trzymać, ale tez łatwiej doprowadzić do jej przegrzania, wiec wrto patrzec na index prędkości. Tak samo wazna dla przyczepności jest szerokość opony.

morano1

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Maja 2007, 01:37:04 »
admin ma racje  za miekka bedzie piszczec i zdzierac sie w oczach ja wlasnie to mam z moimi goodyear na zakrecie jak by mi auto zaczynalo plywac nie lubie tego strasznie nie pewnie sie prowadzi a o mokrej  drodze to wole sie nie wypowiadac patrzylem na jedno z forow w necie i tez ludzie strasznie narzekaja na ta opone czyli co za miekka czy za twarda  ????  niby tez sa normy predkosci i jakosci  ale nie wiadomo jak to sie ma w praktyce   
 dzieki za zainteresowanie   pozdrawiam :icon_pray:

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Maja 2007, 21:19:40 »
[...] teraz mysle o yokahoma moze michelin  rozmiar to 185/65 R15   
Corolla E12? Skad wziales 185/65R15? Fabrycznie sa 195/60R15... Jestes pierwszym wlascicielem?
Co do opon, to ja po jenym sezonie zmienilem fabryczne dunlopy SP200 na GY Excellence. Dunlopy doprowadzaly mnie do szalu. Z GY jest duzo lepiej. W zasadzie nawet bardzo dobrze :)

morano1

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Maja 2007, 23:08:36 »
witaj kroket
fabrycznie mam taki rozmiar wersja usa 1,8  130 km  nowy wiec taki rozmiar daja  wersja CE  przy innych tzw lepszych wersjach daja 195/65  R15 89S  albo do 160 konnej 195/55 R16 87V   a ja jak pisalem mam 185/65 R15 86 S   tak to wyglada  dunlopy nie jezdzilem ale w testach tak sobie wypadaja  co do goodyear to mi ten model co mam zupelnie nie odpowiada totalna lipa mozna sie zabic doslownie w testach  tez porazka  czytalem opinie na stronce usa americanotire i nikt z urzytkownikow nie wypowiedzial sie nawet dobrze o tych oponkach  byli nawet tacy co wymienili je po paru tygodniach jazdy to chyba oczyms swiadczy
pozdrawiam   

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Czerwca 2007, 13:29:54 »
morano1!
Duzo latwiej bedzie mozna zrozumiec o co Co chodzi,  jesli zaczniesz uzywac znakow przestankowych :wink:

tmx

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Czerwca 2007, 22:20:21 »
Wejdź na Adac i tam powybieraj w oparciu o testy - to najlepsza metoda wybierz na czym ci zależy w oponie i patrz i porównuj. Zdziwisz sie że czasem tańsza opona może lepiej spełniać twoje oczekiwania niż jakis super wyposiony balon:)
Jest sporo przykładów dobrych opon i sporo przykładów kaszany.
Zazwyczaj jest tak jak ktoś napisał - więcej przyczepności kosztem trwałości - i tak jest i już. Opony trwałe zazwyczaj słabo wypadaja w kategorii jazda po mokrym - a to wg mnie najważniejsza kategoria, bo na suchym każda opona sobie poradzi.
Jeżeli ci na niej zależy bierz uniroyalla. Osobiście mam conti premium - ale fakt zużywają sie dość szybko, oraz toyo proxes cf1 - dobry kompromis jakości i ceny.
Ojcu kupiłem yokohame sp30 czy jakoś tak i też jest happy:)
Opinie innych ludzi nie są najlepszą metodą - no chyba że poczytasz opinie na opony.com ale dopiero duża ilość recenzji da ci jakiś obraz.

Pozdrawiam
TMX
PS ja to lubie oponki kupować:)

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/default.asp?ComponentID=4772&SourcePageID=70159

morano1

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Czerwca 2007, 02:09:01 »
witam wszystkich
 dzieki za porady w sprawie oponek dzisiaj podjolem decyzje i padlo na {michelin hydroedge } :laugh: w testach  wychodzi b dobrze  wiec czekam, do tygodnia maja byc  a w praktyce okarze sie co jest warta  jeszcze raz dzieki    :roll:      www.tirerack.com   stronka z oponkami
 pozdrawiam

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Czerwca 2007, 09:43:21 »
Kupiłem letnie DAYTON D110 175/65 r14 jestem średniozadowolony bo są strasznie głośne zwłaszcza na chropowatym asfalcie, przyczepność na suchym nienajgorsza po desczu trochę gorzej. Ale stosunek ceny do jakości chyba ok 132zł za sztukę.

tmx

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Czerwca 2007, 21:12:23 »
No niestety - szkoda że nie pytałeś - za podobną kase no ciut większą można lepsze oponki kupić:

http://www.opony.com/opony/33382_kleber_dynaxer_hp_2.html

a ja to bym z tanich te wziął:
http://www.opony.com/opony/48459_uniroyal_rallye_680.html

akbo zaszalał i conti szrpnął:
http://www.opony.com/opony/48647_continental_contiecocontact_3.html

giastas

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Czerwca 2007, 14:39:25 »
Witam

Ja jeżdżę latem na Dunlopach są głośne, a zimą na Goodyear UG7 i te mogę z czystym sumieniem polecić świetne opony.

martinez0

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Czerwca 2007, 08:48:50 »
Ja polecam z czystym sumieniem DUNLOP SP30 - moje to 175/65 R14 - koszt: ok 200 PLN

Ciche, świetnie trzymają się drogi, bardzo dobre na wodę.
Dla porównania mam zimowe Kormorany -  przy próbie hamowania dosłownie płynąłem jakieś 10-15m dalej niż na DUNLOPach.
O ile opinie na temat SP200 są raczej niepochlebne - SP30 nie zamierzam zmieniać na nic innego więc następne będą takie same.

Mówią, że te opony się bardzo ścierają - ja po drugim sezonie nie zauważyłem dużych ubytków :)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Lipca 2007, 10:30:56 »
Ja polecam z czystym sumieniem DUNLOP SP30 - moje to 175/65 R14 - koszt: ok 200 PLN

Dla porównania mam zimowe Kormorany -  przy próbie hamowania dosłownie płynąłem jakieś 10-15m dalej niż na DUNLOPach.

Witam.
Odnośnie Kormoranów to chcę zauważyć że to Michelen - i wiesz z tych tanich opon to on na prawdę jest przyzwoity. Ja na zimę mam zakładane Fulda Montero i jestem b. zadowolony.

Acha ktoś mówił że letnie opony są robione z miekkiej mieszanki gumy. W porównaniu do zimówek to bym powiedział że na 100 % z twardzszej..

Pozdrawiam
Obi

Admin

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Lipca 2007, 14:24:23 »

Acha ktoś mówił że letnie opony są robione z miekkiej mieszanki gumy. W porównaniu do zimówek to bym powiedział że na 100 % z twardzszej..

Pozdrawiam

Robione sa z innej twardzszej mieszanki, ale poza samą twardością róznią sie tez składem i dodatkami.

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Lipca 2007, 19:55:11 »
No niestety - szkoda że nie pytałeś - za podobną kase no ciut większą można lepsze oponki kupić:

http://www.opony.com/opony/33382_kleber_dynaxer_hp_2.html

a ja to bym z tanich te wziął:
http://www.opony.com/opony/48459_uniroyal_rallye_680.html

akbo zaszalał i conti szrpnął:
http://www.opony.com/opony/48647_continental_contiecocontact_3.html

TMX....sugerujesz że Dytony są gorsze od Klebera???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl