Autor Wątek: Zaczyna się lato - powraca temat z klimatyzacją :) czym czyścić konserwoać ???  (Przeczytany 12424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

etz257

• Gość
Witam!
Podzielcie się waszymi wrażeniami i sposobami na czyszczenie klimy.
Jest pełno srodków na rynku ale moze ma ktoś sprawdzone sposoby i srodki.
W mojej Camry nie było czyszczone to od 2 lat. Czyli odkąd ją mam. A napełniana była jakieś 2 lata temu.
Nabijane było aparatura Bosha. Sprawdzona szczelność wyssana wigoć i inne syfy, napuszczony świezy olej i gaz(150 zł). Teraz sprężarka mi załącza mi się na dłużej niż to było zaraz po nabiciu. Więc sugeruje to że czas nabić ponownie ją. Ostatnio miałem uzupełnione na poziomie 800 gram, ale z teg co się orientuję to powinno być 850 +/- 50 g. Efekt po nabiciu był taki ze klima na bardo krótko się załączała i długo się nie wączała. Nie do końca było to sprawne bo zanim się załączyła to powietrze już leciało ciepławe. Ale po miesiącu było znacznie lepiej :). Wnioskuje ze duzailość gazu powodowała nagłe zamarzanie czujnika i zanim się to odmroziło to skraplacz robił się już ciepły :).
Co do środków to podobno dobre sa takie że spray wrzuca się do auta, zamyka drzwi okna o ustawia na zamkniety obieg powietrza i zapuszcza się auto na 15 minut z włączona klimą oczywiście i te preparat krąży tak w tym aucie.
Jeżli komuś klima nie wydala to słyszałem też że może być zabrudzona chłodnica od klimy, więc "szlauch" albo myjka ciśnieniowa i heya :)
Pozdrawiam

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
Moja klima nabita 7 lat temu dziala do dzisiaj  :grin:
uzywalem tylko w zeszlym roku takiego preparatu z rurka do czyszczenia nawiewow - efekt zaden, no troche pachnialo morzem przez 2 dni  :grin:
klima chodzi i chlodzi ale nie wiem czy tak jak powinna  :-P w przyszlym tyg. jade na warsztat, niech obejza pozniej podziele sie wrazeniami  :grin:

Offline niger

• Toyot Chodzacy
witam też słyszałem o tym preparacie co piszesz etez 257, wtedy oczyszcza sie cały układ klimy i można powiedziec że jest lepsze jej działanie, sam musze zrobic to bo tylko nabiłem klime a żadnego odgrzybiania itp nie robiłem ale musze sie zmobilizowac i to zrobic. :-)      pozdro :-)

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
ooo właśnie zdezynfekowałem klime preparatem dostępnym w aptekach  :roll: taki sam środek jak używają w szpitalch  :laugh:
1. psiknełem w każdy otwór gdzie powietrrzem dmucha i gdzie powietrze zaciąga
2. odczekałem 10 minut
3. włączyłem klime na maksa i psiknełem jeszcze w miejsce gdzie zaciąga

efekt - nie śmierdzi grzybem (śmierdziało w momencie kiedy klima chodziła przez pewien czas i została wyłaczona) troche śmierdzi jak w szpitalu ale coraz mniej.... chyba przesadziłem z ilością preparatu.

tego preparatu urzywają pracownicy mojego taty przy konserwcji klimatyzatorów biurowych....

jak odkręciłem pokrywke gdzie powinien być filtr kabinowy (chyba powinien być bo nie było) koło pedału gazu to się przeraziłem  :-o :-o :-o syf nie miłosierny śmierdzący stęchlizną i grzbem zapełniający mniejwięcej 1/3 miejsca, odkurzyłem spryskałem i chyba jest ok.

za kilka dni dam znać co dała operacja ;-)

zostaje mi tylko dopełnienie czynnika chlodzącego ale akurat takiego w firmie nie mam (tylko 3 butle innych czynników do klimy które chyba nie podpasują)

pozdr

16l / 100 LPG

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
Jak ten srodek sie nazywa ??
Focus II 1,6 :)

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
Jak ten srodek sie nazywa ??

oj.... nie pamiętam. napisze ci w poniedziałek jak bede w firmie ;-)
16l / 100 LPG

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
Ok to czekam :)  :grin:
Focus II 1,6 :)

owca

• Gość

jak odkręciłem pokrywke gdzie powinien być filtr kabinowy (chyba powinien być bo nie było) koło pedału gazu to się przeraziłem  :-o :-o :-o syf nie miłosierny śmierdzący stęchlizną i grzbem zapełniający mniejwięcej 1/3 miejsca, odkurzyłem spryskałem i chyba jest ok.

czy masz jakies foto tego miejsca, bo nadal nie wiem gdzie to jest ?

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **

czy masz jakies foto tego miejsca, bo nadal nie wiem gdzie to jest ?

to jest koło pedalu gazu - wyrywasz delikatnie tapicerke następnie ściągasz plastikową obudowe ok 30x30cm przykręconą na dwie śrubki a potem pod spodem widać rurki od chłodniczki i tam całkiem z tyłu blisko bedału gazu jest klapka ok 4x15 cm. i tam znajduje się syf  :oops:
16l / 100 LPG

etz257

• Gość
Więc tak narazie nie zawiele mi pomogliście :) Zadzwoniłem do warszatu tam gdzie nabijałem klime 2 lata temu i za nabicie nic się nie zmieniło 150 zł + 50 zł odgrzybianie. Za to w serwisie 50 zł nabicie (jesli bedzie to około 300 g gazu a 100 zł czyszczenie.
Myslę ze nie ma co sobie rąk brudzić :)

owca

• Gość
no ja rozkrecilem i zobaczylem jak to wyglada. Brudu w tym miejscu co powinien byc filtr antypylkowy nie bylo duzo, ale zamierzam tam popsikac czyms od grzyba i chyba tam wloze jakis delikatny zapach ;)  Aby dostac sie do tego miejsca wystarczy pare minut. Teraz jak kupilem cyfrowke to zaczalem robic zdjecia z kazdej operacji ;) Wiec wrzucam 3 fotki jak to u mnie wygladalo :

etz257

• Gość
A czy ktoś z was robił coś dodatkowego przy klimie? Tzn np wymiana osuszacza tego filtra wilgoci?

Owca a grzyba tam jakiegoś widziałeś? Jakiś nalot czy coś? A po czyszczeniu ewentualnie to znikło?

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
no ja rozkrecilem i zobaczylem jak to wyglada. Brudu w tym miejscu co powinien byc filtr antypylkowy nie bylo duzo, ale zamierzam

może warto by tam jednak wsadzić filtr... polecam

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
Ja pytalem o filtr w ASO i powiedzieli ze filtra tam nie ma i nigdy nie bylo?
Ale jakby ktos znalazl filtr co by pasowal to prosze o cynk  :grin:

owca

• Gość
Ja pytalem o filtr w ASO i powiedzieli ze filtra tam nie ma i nigdy nie bylo?
Ale jakby ktos znalazl filtr co by pasowal to prosze o cynk  :grin:

ja wymierze ta przestrzen i dam ci znac od czego pasuje filtr, ale i tak swoja droga wloze chyba tam jakas choineczke wunderbaum.

Nie bylo tam nalotu, ale nie czysciolem jeszcze tego dokladnie, jak tam zajrze jeszcze raz to od razu napisze

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl