Autor Wątek: kupuje solare 2.2 - na co patrzec  (Przeczytany 9566 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

owca

• Gość
kupuje solare 2.2 - na co patrzec
« dnia: 23 Czerwca 2007, 18:14:36 »
Witam, camry zostala sprzedana ( w zaskakujacym czasie - 1 dzien od puszczenia ogloszenia na allegro ;) ).
Chce sobie teraz kupic solare 2.2 z 1999/2000  i w zwiazku z tym ze srednio znam sie na silniczku 2.2 prosze o newralgiczne rzeczy na ktore mam zwrocic uwage. Ogolnie jesli ktos ma doswiadczenie z solarą to prosze o pomoc.

Na stronie solara.tsz.pl dszis wieczorem umieszcze zdjecia silnika tej ktora ogladalem, jesli ktos sie czegos dopatrzy to prosze o info ! Jesli tez jest ktos z wawy kto zna sie dobrze na takim samochodziku/silniku,, to tez prosilbym o wiadomosc, chetnie wezme kogos do pomocy przy kupywaniu !

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: kupuje solare 2.2 - na co patrzec
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2007, 23:47:05 »
Owca, czy jechałeś camry z silnikiem 2.2 ? To zrób to najpierw i utwierdź się w przekonaniu, że tyle 'poweru' Ci wystarczy - obawiam się , że przesiadka 'w dół' będzie trudna do zaakceptowania. Solara ładna jest , ale na pewno wychodziła też z V6-tką .. btw Gdzie Twoje służbowe auto ??
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2007, 01:20:18 »
tiaaa, kup sobie 2.2, jeszcze najlepiej w automacie, do tego wyrób sobie prawo jazdy na kapelusz, i zaprenumeruj "Działkowca", albo "Magazyn wędkarski"  :grin:

jak pisze Maniek : nie wiem czy przesiadka z V6 na 2.2 będzie Cię satysfakcjonować... mimo że Solara jest lżejsza od sedana, a na pewno od kombi, ale... no przemyśl to... :) chyba że zależy Ci tylko na wyglądzie, a osiągi olewasz :) to po problemie :D

pzdr
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2007, 07:32:43 »
tzn tak, jednak chcialbym juz troche oszczediejsze autko bo chce nim troche wiecej jezdzic po Polsce. Solara ladna jest, to fakt, na dzien dobry chcialbym zalozyc do niej sekwencje i tu tez mam pytanie ile bedzie wtedy spalala ?
Myslalem nad czyms mocniejszym, ale teraz juz jednak chce tankujac gazu za 50 zl przejechac wiecej niz 150 km ;)
Jezdze czesto sluzbowym avensisem z 2001 kombi silnik 2.0 ( ma znaczek z boku d4 - czy cos takiego) co tez jest w automacie no i prawda jest ze dzwiek silnika szczegolnie na wysokich obrotach jest smieszny, dociskajac gaz do dechy skrzynia redukuje bieg na nizszy doslownie na 2-3 sek bo juz wysokie obroty sie robia, ale ogolnie dynamika nie jest taka zla.
Kolejne rzecz to to ze camry pare razy bym skasowal wlasnie dlatego ze mialem podejsce ze 3 litrowcem sie zawsze zmieszcze :)

Caly czas mysle co kupic, opcje narazie sa takie (kupuje samochod tylko w automacie) : solara 2.2 1999, a6 1.9 tdi (2.5 tdi ale tylko w dobrej cenie), passat 2001 1.9 tdi, volvo s40 1.9 tdi, s80 2.5 tdi. Szczerze to juz nie wiem co wybrac, chcialbym zeby byl ladny i w miare oszczedny - wspomnienia po camry mam takie ze w samym silniku to nic nie robilem, jedynie osprzet i zawieszenie polecialo - dlatego tak ta solara mi lezy.
Ale oczywiscie, jesli ktos mialby jakis samochod na oku, z zaufanego zrodla to tez oczywiscie jestem otwarty.
Powiedzmy ze niechce duzo iwestowac w bryke (wole ja pozniej bajerzyc) i to co chce wydac to jakies 35000 pln max !

na http://solara.tsz.pl sa zdjecia juz prawdopodobnie mojej przyszlej bryczki (ale nie wiem, bo moze mi sie jeszczez z 50 razy odmienic)
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2007, 07:51:53 wysłana przez owca »

KrzysiekAtl

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2010, 18:28:53 »
Witam
Własnie nabyłem taką Solarę SLE .
Niestety mam mnóstwo problemu z obsługą - nie wiem co do czego.
Czy mozesz podzieli się wiedzą na ten temat ?
Pozdrawiam

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2010, 18:45:28 »
Napisz może jakoś bardziej szczegółowo o co chodzi? Będzie łatwiej odpowiedzieć  :-)

owca

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2010, 09:39:38 »
Witam
Własnie nabyłem taką Solarę SLE .
Niestety mam mnóstwo problemu z obsługą - nie wiem co do czego.
Czy mozesz podzieli się wiedzą na ten temat ?
Pozdrawiam

miałem taką :) dawaj pytania :)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2010, 18:15:56 »
Silnik 2.2 najwazniejsze olej syntetyczny z najwyzszej polki to jest Mobil-1  5W-50.
Wymienic olej na syntetyczny przekladniowy  rowniez w skrzyni biegow sa takie dextrony jezeli masz automat.Wymien rowniez olej w spomaganiu kierownicy jezeli takowa jest od roku 2003 wiekszosc aut ma juz elektryczne wspomaganie z stabilizacja  ale poczatki sa od 2000.
Reszte to wizualnie obejrz i zacznij normalnie jezdzic to zuzycie nie bedzie tak tragiczne.
Pamietaj musiz sie dowiedziec czy Twoj silinik ma lancuch rozrzadu czy pasek-pasek sie wymienia co
100 000km a lancuh jak sie zaczyna telepac.Od roku 2000 wchodzi masowo lancuch rozrzadu.
Swiece tylko platynowe areszta to pilnuj tegoco napislaem to obrocisz pare razy ziemie wedlug rownika wioele razy bez najmniejszego problemu.
Moze napisz jaki przebieg masz . Wszystkie rzeczy ktore wykonujesz przy aucie sie zapisuje. Auto odrazu dostaje metryke eklsploatacyjna i jest latwiej sprzedaz jako uzywane.W szwecji auto bez takiego czegos moze isc na zlom albo nabeda Rosjanie lub Ukraincy, Turcy Cyganie.Jezeli bylo servowane w ASO to jest wszystko na dacie.
Pzdr.Camry 2.2
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2010, 18:17:52 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2010, 23:04:01 »
mam dziwne wrazenie ze nie o takie informacje koledze chodzilo
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

maac1

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2011, 13:46:35 »
Podbijam wątek. Widząc avatara kolegi Owcy, wnoszę że jest szczęśliwym posiadaczem tej solary i specem w temacie :) Chciałem zapytać ogólnie jakie to auto ? Ponieważ informacji w polskim necie jest jak na lekarstwo. Oto moja lista pytań:
1. Jak z częściami ?
2. Jak silnik znosi zagazowanie ?  i jaką instalację polecacie (firma, reduktor wtryski etc)?
3. Czy aby sprawnie się poruszać w 2 osoby, bagaż, trasa silnik 2.4 odpada?
4. Na co uważać przy zakupie? W sensie jakie objawy wskazują na poważną usterkę.
5. Domyślam się, że jako amerykanin późniejsza odsprzedaż w rozsądnej kasie  graniczy z cudem. Macie tutaj jakieś doświadczenia?
Z góry dzięki i pozdrawiam.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Czerwca 2011, 15:58:25 »
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=22380.0

Watek eksplatacyjny kolegi Owca na temat jego obecnej Solary

owca

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwca 2011, 20:31:29 »
Oto moja lista pytań:
1. Jak z częściami ?
2. Jak silnik znosi zagazowanie ?  i jaką instalację polecacie (firma, reduktor wtryski etc)?
3. Czy aby sprawnie się poruszać w 2 osoby, bagaż, trasa silnik 2.4 odpada?
4. Na co uważać przy zakupie? W sensie jakie objawy wskazują na poważną usterkę.
5. Domyślam się, że jako amerykanin późniejsza odsprzedaż w rozsądnej kasie  graniczy z cudem. Macie tutaj jakieś doświadczenia?
Z góry dzięki i pozdrawiam.

O której solarze mówimy - takiej jak obecnie mam, czy model starszy tak jak miałem ?

1. ASO bez problemu - jest wszystko. Z zamiennikami troche ciężej (np amortyzatory). Na allegro jest masa części z rozbitków. Części silnikowe można też dobrać z innych modeli toyoty i lexusa (np. rx 330)
2. Nie wiem. Dużo się naczytałem negatywnych opinii, że po zagazowaniu to cykająca bomba - więc nie ryzykowałem. od 2 lat jeżdżę 3.3 tylko na benzynie i jeszcze nie poszedłem z torbami :) 2.2 w gazie bez problemu - ale po 2 latach odczułem wyraźny spadek mocy.
3. Dlaczego ?  Nie przesadzajmy z stwierdzeniem, że "2.4 wogóle nie idzie", bo np 3.3 w porównaniu do camry 3.5 też już "nie idzie". Większość solar jakie spotykam na trasie to właśnie 2.4.Wszystko więc zależy od twojego stylu jazdy i tego co oczekujesz - pamiętaj proszę też, że solara z silnikiem 3.3 to nie jest wyścigówka.
4. Jesteś z warszawy. Proponuję spotkanie - pokaże na żywo jak i co teraz bym oglądał przy wyborze solary.     W sumie też niedługo planuje swoją sprzedawać - więc zobaczę również jak ty zareagujesz na moje pomysły :)
5. Nie prawda - powielany mit !!!. Poprzednią solarę sprzedałem po 2 latach użytkowania ze stratą 5tys w porónaniu do ceny jaką zapłaciłem przy zakupie. Sprzedawałem poprzednią solarę krócej niż miesiąc i miałem przez ten czas około 5 oglądających (którym głównie nie pasowało, że był to golas jeżeli chodzi o abs, trakcję i inne takie pierdoły) - solara była bita. Wbrew pozorom jest bardzo dużo osób zainteresowanych tego typu samochodem - od jakiegoś czasu obserwuje aukcje allegro i śledzę średni czas  po jakim solary są sprzedawane (btw jakiś czas temu widziałem moją starą solarkę - właściciel niestety ją upośledził okropnymi 15 calowymi felgami, żal było patrzeć :( )
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2011, 20:39:59 wysłana przez owca »

maac1

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Czerwca 2011, 15:05:23 »
Dzięki za Wasze odpowiedzi. Tak, chodzi o Solare II generacji, czyli taka jak Owca Twoja. Samochodu upalać, ani ścigać się na 1/4 mili nie zamierzam przeszły już mi takie akcje :) Odnośnie spotkania jeśli wybór padnie ostatecznie na 100% na tu auto to JAK NAJBARDZIEJ!

Z tym zagazowaniem 3.3 to trochę mnie zmartwiłeś. 2.4 też "nie lubi" gazu ?

To konkretnie: http://otomoto.pl/toyota-camry-3-3-v6-skora-automat-okazja-C19348372.html waszym zdaniem szrot ? Porównując środek (tapicerka czystość etc) z samochodem owcy wypada to b. słabo - widać auto zaniedbane (nie mówię tutaj o uszkodzeniach). Cena atrakcyjna - ktoś może widział to auto w Łomży?
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2011, 15:07:09 wysłana przez maac1 »

owca

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwca 2011, 16:30:21 »
Troszkę nie widzę sensu kupowania silnika 3.3 i wkładania do niego gazu. Będziesz musiał założyć butle co najmniej 80l, bo na standardowej w kole to 150km może zrobisz. Masz świadomość spalania ? W wątku o spalaniu wkleiłem tabelke z bardzo szczegółową analizą spalania mojej solary.

Ta co pokazałeś poza tym, że jest trochę poobijana :) to rzeczywiście ma poniszczone wnętrze - poprzecierana skóra na siedzeniach to jedno, ale trochę ta kierownica dziwna jest. Jaki jest przebieg - czy ja dobrze tam widzę 64 tys mil ? Sprawdź w carfaxie historie solary (mozna np przez allegro za 20 zł sprawdzić) - czy byla autem tylko z odzysku, czy aby nie byla spisana na szrot. Ta gałka zmiany biegów to jakiś żart :)

Pierwszą rzeczą i najprostszą jaką patrze to czy ma wybity numer nadwozia na przednim pasie i czy ten numer zgadza się z numerami pod uszczelkami na boczkach (abstrahując, że jest poobijana - swiadczy to z ilu innych samochodów była skladana i ktora czesc jest nie oryginalna) - u mnie np jest min brak numeru i swiadczyl o uderzeniu w przod i bok. Co potwierdzilo rozkrecenie i ogladanie. Brak "styropianów" pomiedzy przednimi boczkami (nadkolami) a reszta samochodu rowniez swiadczy juz o wymianie tego elementu. To co opisuje powyzej jest potrzebne aby sprawdzic czy aby te uszkodzenia to byly jedyne uszkodzenia solary. Niestety problemem samochodow kiedys poobijanych jest, ze 1. nie beda juz takie ciche jak powinny byc, zawsze cos nie bedzie pasowalo i bedzie oddstawac, beda ci sie psuly czesci, ktore rzadko się powinny psuć.

Napisz mi priva to postaram sie opisac co i jak na przykladzie swojej solary.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl