Autor Wątek: Akumulator  (Przeczytany 36106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Akumulator
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Listopada 2007, 20:33:07 »
Ja kupiłem 55 Ah i jest wystarczający
pzdr

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Listopada 2007, 08:39:02 »
Jedz do serwisu i kup oryginał Kosztuje parę PLN wiecej niz w markecie ale wart jest dodatkowych pieniędzy
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Listopada 2007, 20:56:27 »
Zgodze się z Mańkiem, ze ASo nie jast takie złe, tylko trzeba trafić (ja trafiłem do Wiśniewskiego w Mościskach), zrobili mi, w tej samej cenie co chciał nie ASO, hamulec ręczny, a że mieli problemy i czas im sie omsknał o 2 godziny to wytargowałem złota karte toyoty. Ponadto po dłuzszej rozmowie domówiliśmy się, że można pojechać na przgląd nie jako przegląd, ale jako sprawdzenie samochodu i to co trzeba zrobic, to  u nich lub nie, korzystajac z programu obsługi pogwarancyjnej (program dobrych cen , czy cos takiego) w mojej Camrzycy znaleźli odklejona przednią szybe (chociaż na przedsprzedażnej (dla mnie przedkupnej ) ocenie tez byłem w ASo, w Radosci i tam nie znaleźli). Zweryfikowałem liste (2 strony A4) z Radości i wyszło troszke mniej plus uszeregowanie co juz , co za chwilę. Oczywiście nie jestem tak techniczny jak Maniek, Marcimm czy inni koledzy, dlatego wole pokazać sie fachowcom od czasu do czasu.
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Grudnia 2007, 18:11:43 »
Dzisiajprzerabiałem sprawe aku w mojej Camry (2,2;'93) w Aso powiedzieli, ze specyfikacja jest 70 Ah i 250mA prąd rozruchu, za takie paramertru w Intercarsie chcieli 450 za bosha, 540 za warte, w Aso 356 wymian gratis, 3 lata gwarancji i pasuje do oryginalnego uchwytu. W serwisie dobrych cen wymian jest wliczona w cene i czy kupisz  w sklepie ASo, czy zlecisz wymiane przez ASO cena jest jedna, dla cżęści, a ty nie płacisz za wymianę :grin:
pozdrawiam
Tomek
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Stycznia 2008, 20:53:53 »
a co to za robota wymienic aku? dlatego dają ci wymiane gratis bo roboty przy tym jest praktycznie zero. Ale cene mają przyzwoitą za aku. pozdr

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Stycznia 2008, 18:03:19 »
a co to za robota wymienic aku? dlatego dają ci wymiane gratis bo roboty przy tym jest praktycznie zero. Ale cene mają przyzwoitą za aku. pozdr
Potwierdzam, jak bylem w aso przegladalem cennnik promocji i faktycznie tam gdzie nie trzeba duzo robic jest gratis ale juz wymiana amorkow przednich to ponad 1k pln oczywiscie z amorkami.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Stycznia 2008, 18:27:17 »
A ile sam amorek ? Bo jeśli dobrze pamiętam to coś około 500/szt więc wymiana też jest 'gratis' przy czym ten sam amorek (bez logo toyota) można było złapać w JC za niecałe 300zeta.

Co do aku - to dziś postałem z włączonym webasto przez godzinkę i nowy (kupiony rok temu w ASO aku - skonał :-( ) musiałem odpalać lexa w centrum miasta po kablach :-) Pojeździłem trochę i znowu w aku jest zielone oczko - więc looz.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Stycznia 2008, 21:43:17 »
niestety tak to bywa w zime,dziś moja camry odpaliła jako jedyna z parkingu przed blokiem, wiec jestem zadowolony a było -20stopni, tylko te drgania mnie doprowadzają do szału,sprawdzałem świece,przewody i kopułke jak pisałeś maniek i jest wszystko dobrze. Zostają poduszki ,tylko mnie jedno zastanawia dlaczego tak sie dzieje na zimnym silniku? jak dostanie dobrą temp i przejade sie troche to wszystko wraca do normy,sprawdziłem wydech i jest ok już sam nie wiem co z tym robic.Wszystko zaczeło sie jak podniosła sie minusowa tempod -10stopni

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Stycznia 2008, 21:52:10 »
To jeszcze obejrzyj i wysusz przekaźnik od EFI/ECU nie pamiętam jak się nazywa w camry. Jego uszkodzenie może powodować przerwy w zapłonie. Jeśli pojawił się dopiero w czasie mrozów/zimna to oznacza, że gdzieś jest woda i zamarza na noc, po odpaleniu i rozgrzaniu zamienia się w wodę - przewodzi prąd. Po ostygnięciu zamarza i znowu nie ma połączenia.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Stycznia 2008, 00:02:25 »
dzieki maniek_ls400 jutro zabieram sie do sprawdzania przekazników i napisze jakie są rezultaty :-)

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Stycznia 2008, 19:27:36 »
Maniek, o ile się nie mylę to woda (deszczówka - nie destylowana) przewodzi prąd niezależnie od stanu skupienia, ale to taka dygresja tylko :)

-----------------------------
A jednak nie do końca mam rację :

"Mimo pozorów woda, o ile jest bardzo czysta i pozbawiona wszelkich obcych jonów, jest izolatorem, tzn. ma wykazuje bardzo duży opór właściwy. Jeszcze większy opór wykazuje lód. Jednak obecność minimalnych ilości obcych jonów pochodzących z rozpuszczonych w wodzie soli czy gazów znacznie zwiększa przewodnictwo wody. Ponadto przewodnictwo rośnie wraz z temperaturą; zwiększa się wtedy dysocjacja wody na jony H+ i OH- "
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2008, 19:38:04 wysłana przez xmikolajx »
In (T) we trust.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Stycznia 2008, 19:38:43 »
tak jak pisałeś maniek_ls400 wysuszyłem wszystkie przekazniki i ich gniazda i camry wróciła do stanu jaki powinna byc. dzieki i pozdr

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Stycznia 2008, 23:30:47 »
You welcome :-)

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Stycznia 2008, 14:53:06 »
Trzeba przyznać mam dobry akumulator i to moja pierwsza zima w Camry i co codziennie wciadam przekrecam kluczyk i jade do pracy. Ja na auto ktore ma 14 lat to niezly rezultat.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Stycznia 2008, 20:38:30 »
w końcu to toyota camry, i tak ma byc :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl