Autor Wątek: Kod P1349  (Przeczytany 14339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline restek

• Toyot Pełzający
  • **
Kod P1349
« dnia: 29 Czerwca 2007, 18:14:33 »
cześć. dzisiaj podczas jazdy ku mojemu wielkiemu zdziwieniu zapaliła się lampka pomarańczowa silnika (check engine). zdziwiony byłem bo samochód nie dawał znaku, że coś jest nie tak, ani się nie mulił ani nic.pojechałem więc do ASO, bo myślę lepiej tego nie lekceważyć i po diagnostyce okazało się, że wystąpił błąd P1349 i napisano obok, po powtórnym pojawiniu się kodu rozrząd do wymiany :( czyli pare stówek w plecy. Pan, który ze mną rozmawiał mówił, żeby póki co nie panikować i że takie numery się zdarzają i chodzi o te przeklęte "miękkie" łańcuchy.zresetowali kompa i mam nadzieję, że będzie dobrze.Może miał ktoś podobny problem , bo jak znam życie to w ASO od razu najchętniej wszystko by wymienili, a może nie trzeba (tak sobie robię nadzieję :D)
Yarestek

Offline yaqb

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kod P1349
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2007, 22:03:09 »
Moze to ci pomoze??      :? :?http://www.troublecodes.net/Toyota/ :-?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2007, 22:36:13 »
http://rav4faq.kerkerinck.de/files/EG6009-TOY_VVTI-Stoerung.pdf

tutaj jest opisane przy jakich 'uterkach' pojawia sie ten kod...
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline restek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2007, 23:00:45 »
dziękuję wam za te stronki. Red_Point nieźle to jest tam wytłumaczone. Choć myślałem, że z angielskiego jestem raczej dobry to jednak takie słownictwo jest trudne, ale i tak się przyda tylko trochę więcej się pomęczę :) najgorsze jest to , że nawet jeśli to by było w języku polskim to pewnie bym nie do końca wiedział  o co chodzi taką mam wiedzę o mechanice :( tak pobieżnie na to patrząc to wychodzi na to , że ta śruba set bolt gdy jest dociskana a ten controller hosing jest źle ustawiony w stosunku do vvt timming sprocket to ten vvt controller jest w złej pozycji i z tego wynika cały bajzel tak? :). Co by nie było dzięki jeszcze raz.
Yarestek

Offline restek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2007, 13:24:18 »
Po co mi się znać na mechanice jak moja Toyota sama się naprawia :D Tak jak pisalem wczesniej wyświetliła mi się lampka check engine skasowali błąd w ASO i powiedzieli, że jak pokaże się znowu, rozrząd do wymiany. Przejechałem około 200 km i lampka sie zapaliła. miałem następnego dnia z rana jechać do mechanika (nie do ASO bo w życiu nie uwierze, że trzeba cały rozrząd wymieniać), ale lampka zniknęła sama bez żadnej ingerencji i przejechałem już od tamtego czasu ze 400 km i wszystko jest ok z samochodem. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Yarestek

beep

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipca 2007, 15:05:52 »
restek... a jaki masz przebieg?

Offline restek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipca 2007, 20:05:19 »
104 tysiące km. dzięki za odp co do zmiany biegów z 1 na 2 w TS w moim drugim wątku :D
Yarestek

beep

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2007, 20:08:49 »
104 tysiące km....

Mnie sugerowano aby w przyszłości przy tym przebiegu zajac sie łańcuchem ale narazie mam 82 tys. na liczniku i wszystko jest ok. Zazwyczaj łancuch daj znac o sobie glosniejsza praca silnika (cos jak disel) ale wnioskuje ze w twoje autko nie terkocze w ten sposob?

Offline restek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lipca 2007, 23:03:58 »
powiem Ci , że czytałem właśnie o tym dzwięku podobnym do diesla, ale wydaje mi się, że nie chodzi jakoś dziwnie choć ostatnio coś zaczęło delikatnie popiskiwać (tak jakby świergotać czy ćwierkać hehe nie wiem jak to nazwać) i zastanawiam się co to może być.
Yarestek

beep

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lipca 2007, 10:37:25 »
A w ktorym momencie wystepuja te piski czy tez swiergotania?

Offline restek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lipca 2007, 12:45:41 »
A w ktorym momencie wystepuja te piski czy tez swiergotania?
Występują cały czas czyli niezależnie od tego czy jest zimny czy nie i najlepiej je słychać jak jest na "luzie"(gdy dodaję gazu silnik zagłusza chyba te piski). siedząc w samochodzie słychać tylko przy otwartych drzwiach, a dźwięk ten dochodzi z prawej strony stojąc na wprost maski.
Yarestek

beep

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lipca 2007, 19:26:41 »
Hmmm.... z prawej strony to raczej tylko dolot. Moze masz gdzies niszczelny ten uklad albo on tak poprostu pracuje :)

W sumie u mnie tez cos tak delikatnie "pogwizduje" ale tylko wtedy jak silnik sie rozgrzeje - slysze to i w srodku i na zewnatrz. Przyzwyczailem sie do tego dzwieku i ostatnio jakos nie zwacam na to uwagi.

beep

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lipca 2007, 21:16:35 »
Przysluchalem sie dzis bardziej uwaznie i dzwiek ten wystepuje od okolo 600 do max 2500 tys obrotow - im blizej 2k tym dzwiek staje sie wyzszy i cichszy.

Offline yaqb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lipca 2007, 23:14:20 »
Mialem to samo, proponuje przetrzyscic przepustnice :-), http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=12518.0, tam jest silniczek wolych obrotow, on obraca zaworkiem, ktory jak jest zabrudzony( a tak bylo w moim przypadku ) to sie przycina wytwarzajac wlasnie taki dzwiek jak gwizdek

beep

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lipca 2007, 23:41:59 »
Przy silniku 1.5 to wyglada tak

btw yaqb... czy czysciles to sam czy w serwisie i czy miales inne objawy oprocz "gwizdania"?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl