Autor Wątek: Moja Camry , skrzynia biegow i hamulce.  (Przeczytany 9523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek_R

• Gość
Moja Camry , skrzynia biegow i hamulce.
« dnia: 02 Lipca 2007, 19:25:17 »
Witam wszystkich użytkowników
Dołączyłem do was, 4 dni temu kupiłem Camry V6 3.0 94 na automacie i w PDW :-).
Oczywiście jak to w uzywanym samochodzie zawsze jest cos do zrobienia.
Po pierwsze nie miałem nigdy automatu na własność, mam kilka pytań.
Samochod zmienia pieknie biegi wogle nie czuc , moz czasami jak czlowiek patrzy na obrotomierz to wtedy sie skupi i czuje delikatne nie wiem w zasadzie co bo nie jest to nawet szarpniecie.
Jednak kiedy zatrzymuje wciskam hamulec i przez chwile kiedy auto stoi slychac jakby jakas pompa pracowała pod obciązeniem, jest to odglos podobny do tego jak skręca się koła na maksa w niektórych samochodach w wspomaganiu slychac jak poma pracuje cięzej.
Po jakimś czasie wszystko ustaje , co ciekawe czas ten jest mniej wiecej taki sam. NIe znam się na tym i nie wiem czy tak powinno. Być , czytałem forum i nic takiego nie wyczytałem, zmiany biegów zmiany z P na D i R są bez szarpnięć.
Druga sprawa to hamulce z tyłu skonczyły sie klocki i trzeba wymienić tarcze oraz klocki . Pytanie czy robic to samemu?. Rozbierałem zasicki juz np w audi wiec nie mam dwóch lewych rąk.
Poradzcie jakich klocków i tarcz szukać na tył. Wyczytałem też ze sa tam jakieś blaszki które przytrzymuja klocki , i faktycznie są widziałem , pytanie czy je się wymienia razem z klockami ba sa do kupienia czy mozna zostawic stare.
Pozdrawiam Wszystkich , ale sie rozpisałem.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: Moja Camry , skrzynia biegow i hamulce.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2007, 23:15:45 »
Z tyłem nie musisz się pieścić - kup dowolne pasujące tarcze byle nie JC za 60pln/szt i do tego klocki Ferodo będzie dobrze. Blaszki mocujące klocki są do kupienia pewnie tylko w oryginale, ale jeśli nie są rozhartowane przez przegrzewanie to raczej nie będziesz musiał ich wymieniać - przeczyść szczotką drucianą do żywej stali i zakładaj spowrotem. Jeśli miałeś na myśli blaszki 'dzwoniące' przy kończących się klockach to niestety, ale nawet przy oryginalnych klockach nie występują - trzeba je dokupić oddzielnie i też chyba tylko oryginał.  Najważniejsze to dobrze wyczyścić ślizgacze - sprawdź czy gumki nie są popękane jeśli tak wymień na nowe i na każdy pracujący element - ślizgacz, klocek w jarzmie zaaplikuj smar miedziowy (żaden inny !)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2007, 23:57:47 »
Ok dzięki . A co myślisz o tej skrzyni i tym dzwiękiem kiedy jestem na D i trzymam hamulec olej był niedawno wymieniany łącznie z fitrem. Poziom  też jest w porządku. Martwić się tym czy też nie. Podobno najważniejsze jest żeby nie szarpała podczas zmiany biegów , nie używałem automatu wiec się dopytuje.
Dzieki.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipca 2007, 01:07:53 »
Witam Arek_R
Ja również miałem sporo roboty z tylnymi hamulcami po kupnie Camry, chyba jakiś hydraulik to naprawiał.
Blaszki do mocowania klocków masz tu : http://moto.sklep.pl/index.php?modules=magazyn&action=prod&marka=8912&model=101277&silnik=203879&kategoria=100104&grupa=c111241
Ale jeśli są w miarę sztywne to czyść, montuj i nie wnikaj jak radzi maniek_ls400.
Ja tarcze wymieniłem akurat na JC (płaciłem po 90 zł) ale na razie po 3 miesiącach nic się nie dzieje, są równe, nic nie bije.
Zdecydowałem się na JC ponieważ na dzień dobry musiałem w samochód włożyć ok. 2 tyś zł więc jakieś cięcia musiały być.
Jeżeli wielkich wydatków na auto nie masz to kup lepsze tarcze, na dłużej wystarczą niż JC, to prawda.
Ze smarowaniem i czyszczeniem prowadnic zacisków nie będę powtarzał po mańku_ls400.
Też mam automat ale nic nie przychodzi mi do głowy. Otwórz maskę i może posłuchaj z kąd dochodzą te odgłosy, może trzeba posłuchać od spodu.
Pozdrawiam, powodzenia

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipca 2007, 03:54:28 »
na ASB się nie znam ;)

za to co do klocków zgodzę się, Ferodo Premier, albo oryginalne Toyota ( japońskie, nie Optifit )

tarcze tylne JC mogę polecić z czystym sumieniem - obecnie mam na takich zrobione 57kkm ( od czerwca 2006 ), i nic się im nie dzieje :)

dodam że w kombiaku, gdzie jest korektor siły hamowania tylnej osi tarcze dostają trochę po d... jak auto jest doładowane, co dość często mi się zdarza... nie obraziłbym się jakby były wentylowane... ;)

Ferodo Premier mają w tej chwili 60kkm na tylnej osi, i w weekend będą wymieniane ( mimo że zostało ich ok. 4mm na 3 sztukach, to na prawej, od strony tłoczka jest 2mm ). nie będę na życiu oszczędzał, założę znowu Ferodo ( 80zł ), bo chwilowo kiepsko z kasą, i na ASO nie ma :(

Na przykładzie klocków przednich stwierdzam że Ferodo są zdecydowanie bardziej miękkie niż oryginalne ASO ( nie Optifit za 180zł, tylko Japan za 300 ). raz zostałem zmuszony takie kupić, bo mi się "nagle" w trasie skończyły :)

Historia spowalniaczy przedniej osi wygląda u mnie tak ;)

pierwsze : Optifit, wytrzymały 24kkm, i zostało ich 1/3, ale że wymieniałem tarcze, więc zarzuciłem i nowe klocki, czyli...
Ferodo Premier wytrzymały 41kkm, i zostało ich po 2-3mm...
ASO mają obecnie 35kkm za sobą, i jest ich jeszcze 2/3, dodam że emerycki styl jazdy jest mi obcy, a tarcza straciła od ich założenia 0,2mm

ceny przód :
Optifit : 180zł
Japan : 300zł
Ferodo : 130zł

Ceny tył :
Ferodo : 96 zł ( IC )

co do samej wymiany tarcz i klocków z tyłu :

tulejowa ( długa i cienościenna ) 14mm ( z jednej strony, nie pamiętam której, śruba od amora uniemożliwia odkręcenie "sanek" grubościenną ("udarową" ) nasadką :) ewentualnie gięte oczko :)

po zdjęciu tarcz może się okazać że masz również do wymiany szczęki od ręcznego, tu niestety nie ma że boli, i jedyne co pozostaje to wynegocjować dobry rabat w ASO ( zamienników niet ). warto zrobić od razu, wiem że to kolejne 280zł w plecy, ale rozbierać to drugi raz... nie chciałoby mi się ;)

jednym zdaniem : 2 piwa ( po jednym na stronę ) i wolny wieczór  :grin:

chyba tyle, jak na razie ;)

pzdr

3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2007, 08:49:27 »

dodam że w kombiaku, gdzie jest korektor siły hamowania tylnej osi tarcze dostają trochę po d... jak auto jest doładowane, co dość często mi się zdarza... nie obraziłbym się jakby były wentylowane... ;)

w 3 litrowce tez jest korektor sily hamowania !!

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipca 2007, 10:08:33 »
Dziś jade do warsztatu dowiedziec sie co i jak z ta skrzynia , czy ja poprostu przesadzam czy tez nie. Co ciekawe dzis jak jechalem do pracy to nie było nic słychać dopiero po jakimś czasie tak jakby po rozgrzaniu dzwiek powrocił. Określe go jako buczenie , na kazdym biegu w automacie prócz N i P. Oczywiście dzwięk jest tylko na wcisnętym hamulu kiedy auto stoi . Podczas ruchu po zdjeciu nogi z gazu i nacisnieciu hamulca dzwieku nie ma. Moze to jakas pompa wysprzegla nie wiem nie znam budowy automatu(chyba sie powtarzam  :wink:)
Pozdrawiam

olo23

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipca 2007, 10:33:14 »
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli miałeś na myśli blaszki 'dzwoniące' przy kończących się klockach to niestety, ale nawet przy oryginalnych klockach nie występują - trzeba je dokupić oddzielnie i też chyba tylko oryginał.

Kupiłem na tył klocki nipparts i posiadają one "dzwoniące" blaszki  :-P
Klocki są japońskie i  mogę je śmiało polecić. Cena jeśli dobrze pamiętam to 80-90 PLNów...

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lipca 2007, 10:43:48 »
Nie dawalo mi to spokoju i chyba do czegos doszedłem podpowiedzcie co to  moze byc. Mianowicie jak zatrzymuje sie na D i tzymam hamulec to slychac te buczenie. Mija one w momencie jak dam opor na kierownice czyli wymusze cisnienie w ukladzie wspomagania. Moze to jakieś łozysko na pompie wspomagania. Ale z drugiej strony co ma pompa wspkmagania od układu kierowniczego do automatu , moze ta pompa daje jakieś ciśnienie do układu skrzyni??.
Pozdrawiam

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lipca 2007, 11:40:12 »
Oba układy nie są sprzężone ze sobą. Po wciśnięciu hamulca wzrasta obciążenie silnika (czyli obroty), który napędza przecież pompę wspomagania. Jeśli zdycha pompa (łożysko) to będzie buczała. Obejrzyj pasek napędzający pompę - może się kończy ? Pompę można tanio zregenerować dwoma sposobami: 1 zakup oryginalnego zestawu naprawczego, 2 zakup polskiego łozyska za 10zeta (jeśi dobrze pamiętam 6303)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lipca 2007, 14:07:11 »

po zdjęciu tarcz może się okazać że masz również do wymiany szczęki od ręcznego, tu niestety nie ma że boli, i jedyne co pozostaje to wynegocjować dobry rabat w ASO ( zamienników niet ). warto zrobić od razu, wiem że to kolejne 280zł w plecy, ale rozbierać to drugi raz... nie chciałoby mi się ;)

Do silnika 2,2 bo taki mam szczęki na tył do tarczo-bębnów robi firma ATE, cena ok. 180-200 zł.
Nie wiem do końca czy będą pasowały do V6 , trzeba by pomierzyć.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lipca 2007, 14:56:37 »
w 3 litrowce tez jest korektor sily hamowania !!

nie przeczę że są takie, co mają, ale też nie wszystkie :) zależy od wersji ;)

Kupiłem na tył klocki nipparts i posiadają one "dzwoniące" blaszki  :-P
Klocki są japońskie i  mogę je śmiało polecić. Cena jeśli dobrze pamiętam to 80-90 PLNów...

Kashiyama też jest japońska, a nikt jej nie poleca :D
Dużo masz na nich najechane już ?

Do silnika 2,2 bo taki mam szczęki na tył do tarczo-bębnów robi firma ATE, cena ok. 180-200 zł.
Nie wiem do końca czy będą pasowały do V6 , trzeba by pomierzyć.

dobrze wiedzieć, zawsze to 200 a nie 280 ;)
do V6 będą pasować, bo bębny są takie same we wszystkich, tylko kombi ma większą średnicę tarczy, przy tej samej średnicy bębna :)

pzdr
3VZ.pl

olo23

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lipca 2007, 15:22:54 »
Cytuj (zaznaczone)

Przejechałem na nich 15 kkm i o dziwo nadal hamują i nie piszczą  :-P

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipca 2007, 17:41:47 »
Cytuj (zaznaczone)

Przejechałem na nich 15 kkm i o dziwo nadal hamują i nie piszczą  :-P

ok, daj znać jak zakończą żywot :)

pzdr
3VZ.pl

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lipca 2007, 20:25:29 »
W gadnsku kupuje komplet za 240 w aso , poprzedni wlasciciel wymienial mam faktury , wiec wiem ile to kosztuje a było kupowane w zeszlym roku wiec istnieje szansa ze mogą byc tańsze a co aso to aso.
Dziś oddałem auto do warsztatu powod , tylne zaciski zapieczone poprzedni wlasciciel nie zadbal :(.
Jutro bede odbieral zobaczymy jeszcze co z tym buczeniem zdiagnozuja ( mnie sie wydaje ze to coś z pompa wspomagania bo jak rusze kierownica to ustaje  moze pasek - tansza opcja) i opisze wam na forum .
Pozdrawiam
Arek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl