Autor Wątek: Dzią dybry ;-) Yaris D4D pytania  (Przeczytany 6590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tigga

• Gość
Dzią dybry ;-) Yaris D4D pytania
« dnia: 25 Października 2004, 09:55:41 »
Witam wszystkich posiadaczy "Yarka".

Zgłaszam sięjako nowy na forum, gdyż za nie więcej niż pół roku zamierzam przesiąść sięna Yarisa. Wybór jedynie słuszny  :wink: zwłaszcza jak sięjeździło 2 lata Fiatem Marea  :evil: Teraz postanowiłem nabyć coś (a) nowego (b) trwałego (c) ekonomicznego.

No i wybór padł na Yarka, gdyż wcześniej przejeździłem w firmie Base'em 1.0 z 99 r. 55 tys. km w półtorej roku - i nic (co mi siębardzo podoba). Dodam że moim koledzy pozamykali w międzyczasie na swoich bolidach dawno 100 tysi i wrażenia podobne. A że 1.0 (może poza hałasem) sprawiał siędobrze i palił niewiele (mój rekord to 3.8 w trasie) to wracam do Yarka, ale tym razem będzie to raczej 1.4.

No i mam kilka pytanek na dzień dobry:
1. Jak jest z kosztami przeglądów D4D w porównaniu do 1.0. Przeglądy TMP do najtańszych nie należą, ciekawe czy na dieslu osiągną swój maks.
2. Jak z głośnością silnika w porównaniu do 1.0?
3. Jakie macie doświadczenia z "targowaniem" zniżki u dealerów - ile można wyciągnąć i czy zależy to od modeli, wersji itp. Nasza firma załatwiła pracownikom zniżkę5%, tak więc myślęże próg "bólu" dla dealera jest znacznie dalej, skoro TMP może sobie rzucić taką zniżką nie pytając siędealerów.

Pozdrawiam,

Tigga
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 10:00:26 wysłana przez Janmor »

Hicks

• Gość
Dziù dybry ;-) Yaris D4D pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2004, 10:37:36 »
Cześć,
witam i współczujęprzejść z fiaciną  :wink:
Jest w klubie kilku driverów D4D więc pewnie ktoś Ci odpisze szczegółowo.
Co do zniżek - ja też korzystałem z 5% upustu. O większych zniżkach raczej zapomnij, dowiesz się, że "promocji nie łączymy" itd. Chyba, że sięcoś zmieniło od końca 2003...
Skąd jesteś ?

BTW: ten podpis o losie fiata to jest raczej niedyplomatyczny - zmień może na jakiś mniej potoczny  :)

tigga

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2004, 10:50:17 »
Fiacina... chyba fiucina  :wink:  Jeździło sięfajnie, ale kesz na serwisy trochęmnie pogrążył.

Skąd jestem? Generalnie z Trójmiasta, a od 2,5 roku jak to piszą na grupach - DC, czyli Default City (w-wa).

Co do kosztów serwisów już siędoszukałem w szczegółach. Mam tylko pytanie uszczegóławiające. Co lejecie na przeglądach: 15W40 czy 10W60?

pzdr,

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2004, 11:57:18 »
Hej ! Niestety, jeszcze nie mialem okazji serwisowac mojego Yariska, ale z tego, co wiem, to koszty przegladow sa podobne  + - 10 %, jak w przypadku wersji benzynowych. Nie wiem jednak, jakie to sa kwoty, zostalo mi jeszcze 9 tys. km do zrobienia ;-) Co do oleju, to pojemnosc układu z filtrem - 4,1 litra. W ksiazce serwisowej nie podają określonego rodzaju oleju, tylko zakres, w ktorym mieszczą siędwie wartosci podane przez Ciebie. Po prostu trzeba sięspytać mechaników i kupić poza ASO - będzie taniej. Jesli chodzi o glosnosc, to smiem twierdzic, ze zwlaszcza przy wiekszych predkosciach jest znacznie ciszej, niz w Yariskach benzynowych, od mniej wiecej 80 km/h jedynymi dzwiekami są szumy wiatru  :-DD  oraz opon. Co do spalania i samej jazdy Yariskiem z silnikiem D-4D, polecam zajrzec do tematu: Yaris D-4D - pierwsze kilka tysięcy km Dowiesz siętroszkęwięcej o tym autku. Cóż, jako subiektywny szczęsliwy posiadacz mogętylko serdecznie polecić D-4D   :-DD  W razie jakichkolwiek pytan, chetnie podziele sie moimi uwagami. Pozdrawiam :)

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Października 2004, 12:12:06 »
tigga
Wpadaj na spota, widzęże ciekawie będzie sięrozmawiało :-)

tigga

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2004, 13:11:49 »
Chętnie wpadnę.  Na razie "dużym przegubowym" bo Fiat stoi w komisie.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2004, 13:17:31 »
Spoko, jest szansa że ktoś Ciępóźniej odwiezie, jeżeli mieszkasz blisko. Zobaczymy na spocie.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Października 2004, 13:36:33 »
Kochani to jest techniczne prosze bez OT  :athunbsup

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Października 2004, 14:41:45 »
Tigga ja w Corollkęlejęteraz 5W50 Mobil 1

tigga

• Gość
Oleje
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Października 2004, 14:55:23 »
Hmm zastanawiam cięczemu w linku dotyczącym kosztów serwisu podane są opcje oleju mineralnego 15W40 i syntetyka 10W60. Naprawdęten samochód przyjmie taki rozrzut? Rozumiem stopniowa zmiana oleju na jakiś gęściejszy ale to raczej małymi krokami (z syntetyka na półsyntetyk) i to przy przebiegach typu 100 tys.

Bo chyba nie chcecie mi powiedzieć że Yaris to i na Mixolu pojedzie  :anarty

GrzeÂś

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Października 2004, 14:56:16 »
Wątpię, żeby coś więcej niż 5% można było dostać w TMP. Pod tym względem są bardzo ostrozni z rabatami i upustami nawet dla pracowników salonów. Grześ

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Października 2004, 19:03:35 »
Witam.Ja też planuje zakup Yarisa,może nawet jeszcze w tym miesiącu.Będzie to mój pierwszy samochód.Generalnie kiedyś namówiłem "teściową" na Yarisa i teraz często nim jeżdżę.Bardzo fajny samochód.Więc raczej innych nie biorępod uwage.Ojciec jeździ nową Ave D4D.Te nowe diesle naprawdęmożna pokochać.Testowałem też Yarisa diesla na jazdach próbnych.Aż żal potem do 1.0 wsiadać.Jeździ sięznacznie przyjemniej i dynamiczniej.Nie przekroczyłem 140,ale ogólnie jest znacznie ciszej niż w benzynie.Naprawdęgorąco polecam.
Ja niestety będęjeździł 1.0.
Za duża różnica w cenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl