Autor Wątek: Po instalacji BLOSA.  (Przeczytany 25262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
Po instalacji BLOSA.
« dnia: 01 Sierpnia 2007, 20:11:02 »
Witam, mam gaz drugiej generacji i zalozylem do mojej ksiezniczki Blosa. Instalacja prosta i spokojna. Mialem juz dosc plywajacych obrotow i gasniecia po zdjeciu nogi z gazu przy duzych predkosciach. Teraz mam stabilne obroty na gazie i wszystko jest fajnie oprocz jednej rzeczy.  Autko nie chce mi odpalic bez lekko wcisnietego pedalu gazu na benzynie. A takze jak przelaczam z gazu na pb w czasie jazdy autko traci na mocy wciskam wiec troche wiecej w podloge pedal i dopiero po 5 sekundach dostaje kopa. O co jej znowu chodzi :))? Slyszalem, ze gazownicy otwieraja mocniej przepustnice przy instalacji gazu. Jak ja sie domyka? mam znowu wszystko rozebrac? Lewe powietrze wykluczam bo zle by chodzil na gazie. A na STP przejechalem juz pol baku i nic. Jakies pomysly?

Mr Q

• Gość
Odp: Po instalacji BLOSA.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2007, 13:35:08 »
Instalowales samemu, czy w jakims warsztacie. Jak w Warsztacie to gdzie? Szukam kogos w Wawie kto by mi mogl przerobic instalke na BLOSa...

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2007, 21:07:59 »
Sam instalowalem. Jest to banalnie proste. I nie grozi niczym. Jak gazowcy widza blosa to sie pytaja co to jest.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpnia 2007, 22:24:49 »
Sam instalowalem. Jest to banalnie proste. I nie grozi niczym. Jak gazowcy widza blosa to sie pytaja co to jest.

No wiesz.. ja do mechaniki mam 2 lewe rece, wiec wolalbym to zostawic komus kto sie troche na tym zna :)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2007, 22:27:30 »
Nie przesadzaj - 10kę umiesz w ręku trzymać ? Jeśli i śrubokręt też to dasz radę ;-))
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpnia 2007, 22:53:30 »
Czy dobrze wyregulowales blosa ??. Wstawiajac blosa spowodowales zmiane dolotu powietrza do silnika co moglo zaowocować złą pracą wciskając gaz otwiersz przepustine wprowadzając wiecej powietrza. Zrób kilka fotek jak zainstalowałeś blosa może na coś wpadniemy.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2007, 00:09:17 »
Ok jak bede mial czas to wrzuce zdjecia. To musi byc cos zwiazanego z powietrzem. Najlepsze jest to ze jak juz go przelacze na pb i zgasze to silnik odpala normalnie. Ciezko jest mi go odpalic jak gasze na gazie. Jeszcze jak jest zimny silnik to wchodzi na 1600 obrotow i go trzyma do ogrzania spada do 800 i luz. Na cieplym jest najgorzej. Na razie moge Wam powiedziec, ze wywalilem silnik krokowy z gazu idacy od parownika, jakas glupia redukcje no i mikser, a takze klapke przeciwwybuchowa. Rura idzie do blosa prosto z parownika. Blos prawie ze w pionie pomiedzy przeplywomierzem a przepustnica. Wczesniej mialem wrzucony gaz przed przeplywomierzem i dzialy sie cuda z obrotami ale odpalal i chodzil na pb super.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2007, 09:20:27 »
Ja na twoim miejscu jednak zamontowal bym jakąs klapke przeciw wybuchowa. Bols ogolnie nie strzela ale... no wlasnie jest ale, zła świeca zapchany filtr zły gaz co kolwiek i jest strzal. Można jezdzić 3 lata bez strzalu i nagle buum. I potem sa problemy rozwalony przeplywomierz itd, taka klapka nie bedzie kosztowala cie duzo kazy moze troche pracy. Nie ryzukuj nie warto strzaly gazu juz przeciwczylem na innych autach i powiem ci ze nie sa to mile wrazenia finansowe. 

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpnia 2007, 10:02:24 »
Jeszcze jedno te twoje 1600 to chyba troche za duzo , wyglada jakby lapal lewe powietrze dlatego rosna obroty , moze cos zle uszelniłeś. I pytanie jak wyregulowales blosa , pamietaj zeby na maksa rozkrecic parownik dawke ma regulowac Blos. Dziwne jest tylko ze jak gasisz na gazie to slabo zapala tak jakby gaz caly czas był dostarczany.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpnia 2007, 12:27:40 »
Moze po prostu zamontowales blosa za daleko?
wtedy trzeba dluzej czekac na reakcje gazu, a niespalony gaz po wylaczeniu zostaje w rurze i moze to powoduje problemy z odpalaniem

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpnia 2007, 15:44:48 »
Dobrze Panowie. Jade teraz na weekend jak wroce to pogadamy. Czekam tez na analizotor spalin i zobaczymy po regulacji blosa co to da. Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2007, 21:52:49 »
No jestem. Po pierwesze to 1600 to jest tylko przez moment na zimnym silniku tylko oczywiscie potem szybko spada do 1000 i jak juz jest cieplutki to 800. Po drugie, instalowalem blosa sam i w instrukcji nie bylo napisane ze odkrecic parownik, wiec tego nie robilem, ale fakt, oczywiste jest to, ze blos sam musi podzialac. Ktora to sruba?? Bo mam chyba 3 a przyznaje sie, ze na tym urzadzeniu sie nie znam. Po trzecie klapke przeciwwybuchwa mam z instalacji poprzedniej, ale zaryzykuje i nie bede jej zakladal.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpnia 2007, 22:48:35 »
Tez nie mam zadnej klapki antystrzalowej i jak dotad strzalow nie mialem.
Obejrzyj dolot mi gazownicy przytkali doplyw powietrza, jesli masz to samo to po prostu wywal.
BLOSa trzeba ustawic na analizatorze spalin lub za pomoca sondy lamba ale ja sie na tym nie znam.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2007, 22:51:10 wysłana przez Łukasz »

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpnia 2007, 23:53:18 »
Ale gdzie Ci go przytkali? w ktorym miejscu tego szukac?

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Sierpnia 2007, 10:27:05 »
Cytuj (zaznaczone)
Ale gdzie Ci go przytkali? w ktorym miejscu tego szukac?
Na samym poczatku za lewym reflektorem, ale znajac pomyslowosc gaziarzy dobrze bylo by przejrzec ta rurke co ciagnie sie za akumulatorem, pod skrzynkami z bezpiecznikami.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl