Autor Wątek: Po instalacji BLOSA.  (Przeczytany 25315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

owca

• Gość
Odp: Po instalacji BLOSA.
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Września 2007, 21:40:15 »
Z tego co wiem to 3vz-fe ma jedna sonde.

no to zle wiesz. Sa minimum 2 sondy (wersja z kaliforni miala 3). sondy sa wkrecone w oba kolektory wydechowe.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Września 2007, 12:19:46 »
Tak lewy i prawy wiedzialem zle sie wyrazilem  :icon_pray: dalem ciała

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Września 2007, 16:59:22 »
U mnie nie ma zadnych problemow z przelaczaniem na gaz. Jak mialem mixer to musialem przytrzymac pedal zeby mi nie zgasl, a na blosie idealnie :)
W jakim warsztacie zakladales tego blosa ? ile cie kosztowalo ?

Dokladnie nie pamietam ale moge odgrzebac namiary. BLOS jest wsadzony w miejsce miksera i dodatkowo wywalili mi rezonator (to pudło miedzy filtrem a BLOSEM) bo podobno w nim gaz moze sie zbierac...

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Września 2007, 19:27:45 »
U mnie nie ma zadnych problemow z przelaczaniem na gaz. Jak mialem mixer to musialem przytrzymac pedal zeby mi nie zgasl, a na blosie idealnie :)

Dokladnie nie pamietam ale moge odgrzebac namiary. BLOS jest wsadzony w miejsce miksera i dodatkowo wywalili mi rezonator (to pudło miedzy filtrem a BLOSEM) bo podobno w nim gaz moze sie zbierac...
Ten rezonator to silnik krokowy, bez ktorego auto moze nie przejsc przegladu, mimo ze jest rzeczywiscie niepotrzebny.

owca

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Października 2007, 09:35:25 »

Ten rezonator to silnik krokowy, bez ktorego auto moze nie przejsc przegladu, mimo ze jest rzeczywiscie niepotrzebny.

ten rezonator to nie silnik krokowy !!!!! nie gadaj tu takich glupot
Rezeonator to rezonator i zapobiega tworzeniu sie rezonansu powietrza w dolocie !

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Października 2007, 11:47:32 »
Lukasz, to znaczy ze blosa masz przed przeplywomierzem?? Nie tak jak ja? Mi z benzyny na gaz przechodzi swietnie. Mowie tylko ze ciezko jest mi przejsc spowrotem. Musze mocno przegazowac. Tak jakby sie miala dopiero wlaczyc pompa w baku.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Października 2007, 12:29:42 »
Wiesz czy auto by przeszlo czy nie przeszlo nie ma ma chyba auta z wtryskiem ktore potrafilo by chodzic bez silnika krokowego jesli wczesniej takowy mialo w koncu reguluje on wolne obroty bez nich albo samochod by gasl albo obroty by wariowaly.
Barracuda zajrzyj w galeria naszych camry taj jest watek zielona besta sa tam zdjecia camry Łukasza i widac jak zalozony jest blos tylko pytanie czy ty masz 3VZ silnik.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Października 2007, 12:37:07 »

ten rezonator to nie silnik krokowy !!!!! nie gadaj tu takich glupot
Rezeonator to rezonator i zapobiega tworzeniu sie rezonansu powietrza w dolocie !

Sorki myslalem o krokowcu miedzy reduktorem, a BLOSem.

Cytuj (zaznaczone)
Mi z benzyny na gaz przechodzi swietnie. Mowie tylko ze ciezko jest mi przejsc spowrotem. Musze mocno przegazowac.
Mi od czasu do czasu jak zgasze na gazie, pozniej trudno jest odpalic z benzyny, tzn. musze przez ok 5 sek krecic rozrusznikiem, w tym czasie czuc ze proboje zlapac obroty, ale cos go dlawi

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Października 2007, 20:36:01 »
Mam dokladnie tak samo. Masz jakis pomysl co to moze byc? Mam 3vz-fe.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Października 2007, 02:25:21 »
Mam dokladnie tak samo. Masz jakis pomysl co to moze byc? Mam 3vz-fe.

Dziwne, bo ja nic takiego nie mam :)

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Października 2007, 08:52:57 »
Arek_R, mam zalozony tak samo jak moj znajomy i on nie ma problemow, ja mam. Z tego co widzialem w watku galeria naszych camry, autko od Lukasza ma zalozony blos gdzie indziej. Ja mam przed przewietrzaniem skrzyni korbowej i zrobione przewietrzanie z innego miejsca. On ma za ta rurka dolotowa do skrzyni i za ta gruba rura ktora wchodzi do gumy laczacej przeplywomierz z przepustnica. A propos do czego sluzy ta gruba rura??

owca

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Października 2007, 09:56:16 »
Arek_R, mam zalozony tak samo jak moj znajomy i on nie ma problemow, ja mam. Z tego co widzialem w watku galeria naszych camry, autko od Lukasza ma zalozony blos gdzie indziej. Ja mam przed przewietrzaniem skrzyni korbowej i zrobione przewietrzanie z innego miejsca. On ma za ta rurka dolotowa do skrzyni i za ta gruba rura ktora wchodzi do gumy laczacej przeplywomierz z przepustnica. A propos do czego sluzy ta gruba rura??

MAcie inne silniki i troszke inny dolot. Przewietrzanie skrzyni korbowej nie ma wiekszego znaczenia dla gazu (niektorzy zdejmuja calkowicie ta rurke i zakladaja maly filterek - choc nie sadze ze przeszlo by to u nas na przegladzie ;) )

Gruba rura idaca z dolotu, nie do przepustnicy a za nia - a dokladnie do silnika krokowego to bypass. W momencie kiedy przepustnica jest zamknieta, silnik kokowy sie otwiera i puszcza tamtedy powietrze do podtrzymania ustalonych obrotow.
Dodatkowo Łukasz ma u siebie rezonator - to jest to czarne pudeleczko wychodzace od rury dolotu.

Pewny jestes ze w momencie jak gasisz silnik na gazie to on nie zaciaga jakis resztek i zalewa gary gazem ? Sprawdz tez dla pewnosci druga strone kolektora dolotowego, to znaczy ta czesc z klapka podlaczona do czujnika temperatury silnika. A masz mozliwosc nagrania filmiku jak zapala silnik na gazie (sprobuj to nagrac zeby bylo slychac cylindry) moze wywachaj tez czy czuc gaz, czy z rury wydechowej tez czuc lpg ??

aha, a sprobuj jeszcze tak, zdejmij pokrywke filtra powietrza i jakims wkretakiem zablokuj skrzydlop przeplywomierza tak zeby bylo caly czas otwarte. Teraz niech druga osoba odpali samochod - jak sie wszystko zachowa ??
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2007, 09:58:15 wysłana przez owca »

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Października 2007, 10:52:32 »
aha, a sprobuj jeszcze tak, zdejmij pokrywke filtra powietrza i jakims wkretakiem zablokuj skrzydlop przeplywomierza tak zeby bylo caly czas otwarte. Teraz niech druga osoba odpali samochod - jak sie wszystko zachowa ??
Sproboj to zrobić i wyslij fotke jak masz zainstalowany ten blos zreszta chyba sugerowalem zeby tak zrobic.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Października 2007, 15:51:33 »
Sproboj to zrobić i wyslij fotke jak masz zainstalowany ten blos zreszta chyba sugerowalem zeby tak zrobic.
Juz robił fotki :wink:

http://www.barracuda.texasnet.pl/camry/1.jpg

http://www.barracuda.texasnet.pl/camry/2.jpg

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Października 2007, 19:34:41 »
Jakos przeoczylem te fotki. Co do blosa hmm , ja mam troche inaczej zalozone to odpowietrzenie u ciebie idzie do filtra u mnie przed blosa , ale z drugiej strony jesli u twojego kumpla dziala to u ciebie tez powinno. Moze sproboj to odpowietrzenie dac przed blosa i zobaczyc efekt jesli masz taka mozliwosc. To tylko sugestia. Ogolnie wiem ze jest ciezko jak samochod zaczyna szwankowac jak masz gaz a mechanicy rozkladaja rece albo wymyslaja nowe teorie co by tu wymienic a najlepiej silnik  :wink:.
Najlepiej bylo by jezdzic na benzynie i nie bylo by problemu ale jak gaz bedzie tak drozal w GD osiąga juz ceny 2.30 zł to przestanie sie oplacac jezdzic na benzynie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl