Autor Wątek: Po instalacji BLOSA.  (Przeczytany 25281 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek_R

• Gość
Odp: Po instalacji BLOSA.
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Sierpnia 2007, 13:22:06 »
...blosa sam i w instrukcji nie bylo napisane ze odkrecic parownik...
Ja mam tez taka instrukcje i u mnie wyraznie pisze zeby na maksa rozkrecic parownik dawka gazu ma byc regulowana tylko i wylacznie przez BLOSA.
Jesli chcesz podesle ci ta moja instrukcje. Pozdrawiam

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Sierpnia 2007, 09:33:28 »
Kurcze przeczytam po raz 3 ta instrukcje. Niemniej nie znam sie na tym urzadzeniu jakim jest parownik. Mam 2 sruby jednak nie trzy. Pierwsza jest na dole kolo weza z woda a druga w polowie parownika. Ktora mam odkrecic na maksa? Obydwie wykrecic?

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Sierpnia 2007, 10:35:10 »
Odkrec ta po boku, mozesz na wlaczonym silniku od razu bedziesz czul czy mieszanka ubozeje czy sie wzbogaca. Sruba na dole jest do spuszczania mazutu - syf z gazu ktory zbiera sie w parowniku, ta srubke odkreca sie na wylaczonym silniku raz na 20kkm i wylewa mazut.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2007, 11:04:33 wysłana przez Łukasz »

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Sierpnia 2007, 10:46:54 »
Ok, zrobie to dzis w przerwie w pracy. na wlaczonym silniku odkrece na maksa ta srube z boku.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Sierpnia 2007, 13:43:47 »
No juz sprawdzilem, parownik mialem odkrecony na maxa. pare obrotow i wykrecilem srube na amen i zaczal mi leciec z dziury gaz. Wkrecilem spowrotem troche. Roznicy w obrotach nie mialem. Wkrecilem znowu spowrotem kilka obrotow. Wczoraj rozebralem wszystko i zlozylem do kupy jeszcze lepiej uszczelniajac. Dalej to samo. W dolocie do filtra powietrza nie mam zadnych badziewi ale jest on przeciety w polowie, uszczelnilem to tez i zadnej roznicy nie ma. Wedlug mnie jest tak: taka mieszanka jaka zostaje w komorze - na takiej samochod odpala bez problemu z tym ze gaz jest gorszy moze do przepchania. Nie wiem. Jeden Pan mowi zebym pociagnal sprzed blosa rure do przewietrzania skrzyni korbowej wtedy powinien problem puscic. On tez tak ma zrobione. Zatem sprobuje jak wroce i dam znac. Przez to ze wyciagalem wczoraj ta rure z dolotu powietrza wyrwalem sobie chyba jakis kabel z dlugich swiatel i teraz mi nie dziala lewe dlugie, znowu noc w garazu a wyjzad w piatek wrr.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sierpnia 2007, 09:26:27 »
Zrob fotke jak zamonowales tego blosa . Moze na cos wpadniemy razem.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sierpnia 2007, 12:52:40 »
Ja w zeszlym tygodniu bylem w warsztacie na montazy blosa. Chodzi idealnie :)

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Września 2007, 21:22:42 »
Objechalem Chorwacje i wrocilem. Camry jak zwykle ponadczasowa. Radzila sobie swietnie. Sciachalem tylko opony wewnatrz i okazalo sie ze z przodu mam wahacze do wymiany. Wiec wymienilem i juz jestem niestety na zimowkach. Ale do rzeczy. Kupilem sobie monitor sondy lambda. Fajne urzadzonko, podpinasz po sygnal sondy i wiesz wiecej o swym silniku. Rzeczywiscie fabryczne ustawienie camry na benzynie tak jak mowi ksiazka ma troszke bogatsza mieszanke. Natomiast na gazie okazalo sie ze mialem ustawiona (w ciemno na sluch) duzo za bogata mieszanke, ale zawsze to lepiej niz uboga. Teraz wyregulowalem na 3000 obrotow ze mam ciut bogatsza. Wiecej niz 150 nie jezdze a z taka predkoscia w zasadzie jezdze do pracy, po miescie na PB. Bogatsza tez jest ustawiona na biegu jalowym. Niestety diody mrugaja i nie trzymaja mi jednej pozycji co oznacza, ze silnik jest w kiepskim stanie. Widzialem jak poprzedni wlasciciel odpalal ja na gazie od razu na zimno ale wtedy znalem sie na autach jak swinia na gwiazdach. Przenosze sie dlatego do tematu regulacja zaworow. Jutro tu wrzucam zdjecia przed i po montazu Blosa i jakis maly dopisek co zrobilem. Nadal klopoty z odpaleniem jak zgasze na gazie. Musze gasic na benzynie a zeby to zrobic to musze przegazowac do 3000 i przelaczyc przycisk i przytrzymac pedal z 2 sek. Dziwne nie? Spalanie 13/100.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Września 2007, 14:13:04 »
Cytuj (zaznaczone)
Nadal klopoty z odpaleniem jak zgasze na gazie. Musze gasic na benzynie a zeby to zrobic to musze przegazowac do 3000 i przelaczyc przycisk i przytrzymac pedal z 2 sek.
Mam to samo tylko ze nie zawsze. Nie wiem od czego to zalezy moze ktos podpowie ??

Cytuj (zaznaczone)
Niestety diody mrugaja i nie trzymaja mi jednej pozycji co oznacza, ze silnik jest w kiepskim stanie.
Moga migac jezeli np. w niektorych cylindrach jest ubozsza, a w innych bogatsza mieszanka. BLOS podaje punktowo i moze sie to wszystko nie wymieszac dokladnie.
A na ktora sonde zalozyles monitor?

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Września 2007, 07:46:15 »
Łukasz a odpowietrzenie masz zalozone. W sumie to ty masz inny silnik niz ja ale wydaje mi sie ze odpowietrzenie powinnienes miec. Co do sondy ja osobiscie mam jedna. Ta druga jest za katalizatorem i raczej spawdza czy katalizator dziala. Wazna jest pierwsza bo ona mowi jakie sa faktyczne parametry mieszanki. A diody nie powinny skakac w gore w dol moze byc jedna w lewo jedna w prawo ale jak lataja po calym zakresie to jest zle. Ale ponawiam swoje pytanie czy jestes pewien ze sonda jest sprawna.

owca

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Września 2007, 08:32:45 »
Łukasz a odpowietrzenie masz zalozone. W sumie to ty masz inny silnik niz ja ale wydaje mi sie ze odpowietrzenie powinnienes miec. Co do sondy ja osobiscie mam jedna. Ta druga jest za katalizatorem i raczej spawdza czy katalizator dziala. Wazna jest pierwsza bo ona mowi jakie sa faktyczne parametry mieszanki. A diody nie powinny skakac w gore w dol moze byc jedna w lewo jedna w prawo ale jak lataja po calym zakresie to jest zle. Ale ponawiam swoje pytanie czy jestes pewien ze sonda jest sprawna.

nie kojarze jaki masz silnik, ale w 3vz-fe byly dwie umieszczone na kazdym kolektorze wydechowym - mozna bylo odczytac ich wskazania podpisanajc sie do odpowiednich pinow w zlaczu diagnostycznym (ja np uzywalem tego zeby jadac po trasie patrzyc na wartosci na voltomierzu - jak sie zmieniaja w zaleznosci od predkosci)

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Września 2007, 14:55:36 »
U mnie nie ma zadnych problemow z przelaczaniem na gaz. Jak mialem mixer to musialem przytrzymac pedal zeby mi nie zgasl, a na blosie idealnie :)

Offline QwErTy256

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Września 2007, 01:51:57 »
U mnie nie ma zadnych problemow z przelaczaniem na gaz. Jak mialem mixer to musialem przytrzymac pedal zeby mi nie zgasl, a na blosie idealnie :)
W jakim warsztacie zakladales tego blosa ? ile cie kosztowalo ?

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Września 2007, 09:32:33 »
W jakim warsztacie zakladales tego blosa ? ile cie kosztowalo ?
BLOSa montuje sie dokladnie tak samo jak mikser, w miejsce miksera itp :grin:
Wyregulowac trzeba zgodnie z instrukcja, ale pozniej i tak warto poprawic samemu po przejechaniu sie, zeby nie bylo zadnych "dolkow" mocy

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Września 2007, 19:43:06 »
Z tego co wiem to 3vz-fe ma jedna sonde. Co moge wiedziec o sondzie ktora ma prawie 16 lat? Diody mrugaja jedna w dol jedna w przod. Z tego co wiem sonda lambda w tej camry jest sonda waskopasmowa o napieciu 0-1 V. Samochod musze gasic na benzynie bo jak nie to tak jakbym odpalal na jednym garze, dopiero po pewnym czasie (gdzies 3 sek) sie tak jakby zalewa reszta. Mikser mialem wsadzony przed przeplywomierz, co podobno nie powinno miec miejsca. Daje link do zdjecia mojego auta z mikserem i drugiego z blosem.

http://www.barracuda.texasnet.pl/camry/1.jpg

http://www.barracuda.texasnet.pl/camry/2.jpg

Tu na 1 widac ze mikser jest przed przeplywomierzem za przeplywomierzem jest klapka przeciwwybuchowa, potem cienki wezyk do przewietrzania skrzyni korbowej.

Na 2 zdjeciu jest juz blos po moim montazu. Blos jest po przeplywomierzu. Mikser jest wywalony, silnik krokowy tez. Waz z gazem idzie do blosa prosto z mieszalnika. Widac troche glowe duzej obcietej sruby ktora zaslepia stary system przewietrzania, troche chamski sposob ale szczelny i dziala. Natomiast z obudowy filtra powietrza dorobilem nowy wezyk do przewietrzania silnika.

Jakies pomysly co do tego dlaczego tak ciezko przechodzi na benzyne? Cos tam jest nie tak? Zrobilem to na wzor czlowieka ktory tak samo przerobil instalacje u niego wszystko dziala normalnie. Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl