Autor Wątek: "chyba" chcę Kupić Camry V6 - kilka pytań  (Przeczytany 76799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: "chyba" chcę Kupić Camry V6 - kilka pytań
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Sierpnia 2007, 21:46:01 »
przebiegu razy 2 bym nie mnożył, jest szansa że jest oryginalny - dość łatwo to sprawdzić :)

IMO amerykany nie miały skóry na kierownicy - jeśli świeżo obszyta, to może być próba maskowania jej stanu...

nie podoba mi się jedynie rdza przy mocowaniu spojlera - może być i klapa do wymiany :/

lampy przerobione na soczewki, więc nie będzie problemu z przeglądami, ogólnie ciężko coś z fotek powiedzieć, zwłaszcza że najważniejsze to można tylko usłyszeć, a nie zobaczyć...

pzdr
3VZ.pl

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Sierpnia 2007, 00:33:49 »
Ja pomykam czasem manualem w Carinie a większości automatem w Camry. Nie mam żadnego problemu z przesiadkami (sprzęgłem). Na automat rzeczywiście trzeba uważać - jak poprzedniego właściciela zapytałem czy wymieniał płyn hydrauliczny w skrzyni to usłyszałem "nieeee, nie kazali zmieniać"  :furious3: Dwa tygodnie temu miałem okazję jeździć Chryslerem Sebring 2007 2.4 VVT w automacie i teraz wyraźniej widzę co w mojej skrzyni nie działa już tak jak za młodu  :wink:
Automat to piękna rzecz i jeśli cenisz sobie wygodę, to z uśmiechem na twarzy będziesz spoglądał na "sąsiada" z prawego pasa jak pastwi się nad dźwignią zmiany biegów. Jednak Camry 2.2 z automatem raczej nie porywa co przyznaję bez bicia, nie zapominajmy jednak, że to nie Golf do buczenia na drodze, a limuzyna  :grin:

Pozdrawiam
In (T) we trust.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Sierpnia 2007, 08:13:04 »
Cytuj (zaznaczone)
IMO amerykany nie miały skóry na kierownicy - jeśli świeżo obszyta, to może być próba maskowania jej stanu...
Ja mam amerykana ta sama wersje ten sam rocznik i skorka na kierownicy byla :oops:
Cytuj (zaznaczone)
Dwa tygodnie temu miałem okazję jeździć Chryslerem Sebring 2007 2.4 VVT w automacie i teraz wyraźniej widzę co w mojej skrzyni nie działa już tak jak za młodu  wink
Zrobilem pare kkm Chryslerem 300M 3,5l 2004 i skrzynia byla koszmarna, moze teraz cos zmienili, ale w tym aucie zmiana biegu trwala 3x dluzej niz w Camry.

etz257

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Sierpnia 2007, 08:32:51 »
Automat jest super w Camry o ile jest sprawny i nie trzeba go naprawiać :)
Autko troszke wiecej pali ale u mnie 2.2 pali 10-15 LPG więc da się przeżyć. Na PB próbowałem to 8 wzięła a u kumpla w manualu jest to żedu 7 - 7,5 litra/100 przy podobnej jeździe.
Jechałem Fordem Windstarem 3.0 w automacie to powiedziałem że nie chce automatu, ale po przejażdzce Camry okazało się że to zupełnie inna jazda :)
Także jak auto jest sprawne to bierz, problemu z przesiadką nie ma, 3 dni i jakbyś zawsze jeździł automatem :)

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Sierpnia 2007, 10:26:42 »
Potwierdzam
Automat w Camry jest naprawde zestrojony bardzo dobrze , zakres obrotow przelozenia super. Musisz wiedziec na co sie piszesz automat to wygoda za wygode sie placi , wiadomo ze jak automat sie popsuje to jest kicha na maksa choc nie jest to regula. Jak bedziesz kupowal to pamietaj ze automat nie ma prawa szarpac , praktycznie nie powinienes czuc zmiany biegow. Dobrze by było zeby wlascicie jakos udokumentowal zmiane oleju w skrzyni biegow, sama wymiana nie jest droga ludzie nie wymianja z dwoch powodow 1. bo nie wiedza , 2. z głupiej oszczednosci.
Pamietaj musisz byc przygotowany na to ze auto bedzie sie psulo , bedzie bardziej drogie w naprawie niz Golf czy tez Audi, ale konfort jazdy bez porownania automaty w niemcach sie chowaja naprawde, czasy zmiany biegow , rekacja skrzyni , wszystko. Wiadomo ze kazdy samochod ma swoje mankamenty w Camry tez by sie kilka znalazlo. Ja jak kupowalem samochod to wyszedlem z takiego zalozenia ze slubu z nim nie biore nie bedzie mnie stac bedzie sie spypac to sprzedam moze ze strata ale sprzedam , jesli chcesz miec auto kotrym bedziesz jezdzil 2-3 lata bezawaryjnie to kupuje 2 latka i wtedy nie masz problemu 10 lub wiecej letnie camry zawsze ma jakies dolegliwosci zwiazane z wiekiem i niestety z polskimi realiami (drogi, mechanicy , ASO).

vo2max

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Sierpnia 2007, 15:11:52 »
Co do automatu, to porfilaktycznie zadzwoniłem do jednego podpoznańskiego  zakładu , specjalizującego
sie w serwisie automatycznych skrzyń biegów - głównie samochodów amerykańskich.
Oczywiście celem zorientowania się , co i jak mozna u nich sprawdzić . 

Camry znają - ale facet mówił, że ta skrzynia to bardzo udana konstrukcja, i często u nich nie gości ;-)

Jak mu mówiłem, że dopiero chce kupić auto , to twierdził - że poleca . Mało tego - stwierdził, że
jakbym mu powiedział, że chce kupić Audi albo VW, to by odparł, że poleca Camry  :grin:

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Września 2007, 17:22:27 »
A propos camry z 1994 3.0 V6 + sekwencja, czy 200 tys. mil to przebieg, który "dyskwalifikuje" auto?

owca

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Września 2007, 18:19:21 »
A propos camry z 1994 3.0 V6 + sekwencja, czy 200 tys. mil to przebieg, który "dyskwalifikuje" auto?

nie , dlaczego ? wszystko zalezy od stanu silnika i to w jaki sposob traktowal je poprzedni wlasciciel.

Offline 2.0 XL D-Turbo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Września 2007, 20:07:13 »

nie , dlaczego ? wszystko zalezy od stanu silnika i to w jaki sposob traktowal je poprzedni wlasciciel.

dokładnie

zobacz ten link - http://youtube.com/watch?v=sMZATvUvnik
podejrzewam, że chodzi o wersję 3.0 właśnie, a jeśli 2.2 to tym lepiej - podobno 3.0 jest trwalsze od 2.2
mimo wszystko sprawdź najpierw kompresję...
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2007, 20:10:21 wysłana przez 2.0 XL D-Turbo »
Camry 2.0 GLi 1989 56tkm
Maxima QX 3.0 1996
Pajero 3.2 DiD 2001
ex- 2.0 XL-D-turbo sedan 1988
ex- 2.0 GLi kombi 1991 - Siostrowóz
ex- LS400 1992 - so long...

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Września 2007, 22:29:22 »
Sprawdź kompresię, a co to znaczy? :) Nie znam się na mechanice...auto jest w gdańsku, a ja jestem z wawy ;/ powiem tylko, że miało już w polsce 3 właścicieli, podobno w żadnym powaznym wypadku nie uczestniczylo. Ma instalację sekwencyjną. jest to wersja XLE - czyli chyba najbogatsza.

Offline 2.0 XL D-Turbo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Września 2007, 22:45:50 »
Sprawdź kompresię, a co to znaczy? :) Nie znam się na mechanice...auto jest w gdańsku, a ja jestem z wawy ;/ powiem tylko, że miało już w polsce 3 właścicieli, podobno w żadnym powaznym wypadku nie uczestniczylo. Ma instalację sekwencyjną. jest to wersja XLE - czyli chyba najbogatsza.

to znaczy, że po pierwsze to jeśli podoba Ci się ten samochód, to powinieneś pojechać z kimś kto się zna do Gdańska na oględziny, wpierw umożliwiając znającej się na temacie osobie porozmawiać telefonicznie z obecnym właścicielem camry, sam również dowiedz się wszystkiego, co tylko przyjdzie Ci do głowy, żeby nie robić na darmo kupy kilometrów

co do kompresji - jest to prosty sposób sprawdzenia kondycji silnika, każdy silnik ma przewidzianą kompresję, jeśli jest ona zbyt niska to znaczy, że silnik nie jest w super stanie. robi się to za pomocą warsztatu/mechanika/urządzenia pomiarowego i rąk własnych (niepotrzebne skreślić)

oczywiście zamiast brać znajomego znawcę pojazdów mechanicznych zawsze możesz na miejscu pojechać z autem do serwisu toyoty i niech mechanicy zrobią Ci porządny przegląd auta, kwestia podejrzewam ok. 200 - 300 zł, a będziesz wiedział, co może być nie tak. prawdopodobnie.
Camry 2.0 GLi 1989 56tkm
Maxima QX 3.0 1996
Pajero 3.2 DiD 2001
ex- 2.0 XL-D-turbo sedan 1988
ex- 2.0 GLi kombi 1991 - Siostrowóz
ex- LS400 1992 - so long...

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Września 2007, 22:59:07 »
Generalnie facet na aukcji napisał, że auto nie wymaga wiekszego wkładu finansowego. Gdy go spytałem co ma na myśli, odpisał:
Auto ma nieco ponad 200 tys mil
Jest kompletnie sprawne (klima, tempomat, elektryka, szyberdach, inst
gazowa)
Wkładu finansowego wymaga (jeśli komuś przeszkadza) przedarcie na szwie
siedziska kierowcy (skóra do szycia)
Regulacja mechanizmu podnoszenia szyby (wyskakuje z prowadnicy)
Delikatny wyciek oleju (0,5 ltr/3 m.ce) jakaś uszczelka do wymiany...łączny
koszt tych napraw to ok 700 zł przy czym żadna z tych usterek nie ma wpływu
na możnośc uzytkowania auta. Generalnie auto godne polecenia.
następnie gdy poprosilem zeby coś wiecej o aucie powiedzial, odparł:
Wszystkie szyby sie podnoszą
Szyba kierowcy wyskakuje z prowadnicy przy koncu podnoszenia, trzeba zdjac
tapicerke, wyregulowac na linkach albo wymienic prowadnice
mam jeszcze kilka zdjec z autohandlu, przesle.
Samochod byl uzywany przez 2 wlascicieli w polsce, ja jestem trzeci.
kupilem go od kobiety spod warszawy ktora jezdzila nim przez 3 lata, za jej
kadencji ani za mojej wypadku nie bylo. Ona rowniez twierdzi ze poprzednik
jezdzil bezwypadkowo.
byly pewnie jakies drobne otarcia ale nic powaznego.
Auto prowadzi sie dobrze
Wiecej o aucie nie wiem, nie jest to poza tym auto za 100 tys. Ma jezdzic,
byc duze i bezpieczne i tyle, takie jest moje podejscie.
Co Wy na to?
pozdrawiam

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Września 2007, 08:20:57 »
Kiedy sie po nie chcesz wybrac ? Ja prawdopodobnie bede w Gdansku w tym i przyszlym tygodniu - mam wyjazd do klienta. Jesli potrzebujesz 'wsparcia' i zgrasz sie ze mna to moge Ci pomoc - szczegoly na PM.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Września 2007, 13:25:30 »
Ja jestem z Gdanska wiec mozna by obejrzec  :grin:
ale maniek z pewnoscia sie zna lepiej  :grin:

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Września 2007, 13:44:29 »
Dzięki Wam za propozycje. Dziwi mnie jedno. gdy spytałem gościa: A jak wygląda sytuacja przeglądów? Co było wymieniane i czy są na to jakieś faktury? Ile lat ma instalacja sekwencyjna? Odpowiedział: Za mojej kadencji nic nie było wymieniane, nie ma potrzeby.....przegląd rejestracyjny jest do zrobienia wkrótce, nie pamietam dokladnie, nie mam dowodu przy sobie. Instalacja nie jest starsza niz 4 lata, montował poprzedni wlaściciel, dokladnej daty nie znam.
Co Wy na to?
pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl