Autor Wątek: chłodnica , grzeje sie...  (Przeczytany 32799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ucybucy

• Gość
Odp: chłodnica , grzeje sie...
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Listopada 2007, 11:30:27 »
Nie chce zakładać nowego wątku więc napisze tutaj, wszak temat jest z tym powiązany. Wczoraj (jak Maniek powiedział mi, żebym zresetował komputer) zajrzałem do skrzynki z bezpiecznikami i co się okazało? Brakuje dwóch przekaźników (FAN oraz ENGINE MAIN). Dodam, że wentylator chłodnicy cały czas się kręci (od razu po zapaleniu silnika) z tym, że wolniutko. Czy to jest normalne? Dlaczego nie ma tych dwóch przekaźników?
Jest to silnik 3vz-fe 1992 rok USA.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Listopada 2007, 11:52:45 »
najlepiej zapodac fotke i wtedy dostaniesz konkretne odp.

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Listopada 2007, 11:54:56 »
Mam fotke na kompie. Chętnie wysle kazdemu na e-maila.

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Listopada 2007, 12:06:43 »
OK zamieściłem w necie zdjęcie pod adresem:

Zmieniłem formę zamieszczenia zdjęcia, proszę pamiętać o temacie wątku i nazbyt  :-) nie odbiegać od jego treści.

Szymon14

« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2007, 12:45:04 wysłana przez SZYMON14 »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Listopada 2007, 17:42:38 »
ale gniazdo od bezpiecznika masz spłaszczone chyba młotkiem dostało. :-)

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Listopada 2007, 18:06:28 »
Jak dla mnie to się stopiło. No i ktoś coś wie?

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Listopada 2007, 23:20:13 »
W różnych modelach camry różne gniazda były wolne, ale brak przekaźnika od Engine Main 'trochę' mnie dziwi :-( Jak w takim razie zasilany jest komputer główny (ECU) ? Rolą tego przekaźnika jest podawać napięcie do komputera po przekręceniu kluczyka w zapłonie. Wskazuje to na niezłe namieszanie w elektryce (jakieś bez obrazy druciarstwo) celem uruchomienia auta.
1. albo instalacja się ostro popaliła i ktoś obszedł całe zasilanie ECU
2. jest gdzieś inny przekaźnik zasilający ECU (np dorzucony przez zdolnego montażystę alarmu)
3. ECU zasilane jest non-stop - ale wtedy aku by padał po kilku dniach bezczynności.
Z tego co pamiętam to nie bardzo sam grzebiesz w aucie - przydałoby się podjechać do jakiegoś elektryka - niech sprawdzi czy i jak zasilane jest ECU. Może stąd wynika problem dużego spalania w Twoim bolidzie ?
Napisz na TKP jaki jest opis bezpiecznika, którego gniazdo jest tak 'pięknie' zjarane - opis jest na obudowie od wewnątrz.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Listopada 2007, 23:59:49 »
Ten bezpiecznik, o który pytasz ma oznaczenie: HEAD(LH). Akumulator, co prawda jest już kilkuletni, ale rzeczywiście wyczerpuje się do zera jak auto stoi np. 3 dni niejeżdżone.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Listopada 2007, 01:20:35 »
Ten bezpiecznik, o który pytasz ma oznaczenie: HEAD(LH). Akumulator, co prawda jest już kilkuletni, ale rzeczywiście wyczerpuje się do zera jak auto stoi np. 3 dni niejeżdżone.
Światła masz w porządku ? To był bezpiecznik od lewej lampy przedniej - od świateł drogowych (długich).
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Listopada 2007, 17:25:29 »
Tak, ja go tylko na chwilę wyjąłem. Działają oba światła w porządku. Co do tych przekaźników, to rozmawiałem z gościem, co robi toyoty i lexusy, i ktory sam mial identyczną jak ja camry (z 1992 roku V6 LE), to powiedział, że w starszych wersjach są jedynie miejsca na te przekaźniki i że nie we wszystich wersjach montowali w te gniazda owe przkaźniki. Powiedział, że jest to normalna rzecz i nie ma powodu do niepokoju.

OLI

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Listopada 2007, 23:25:38 »
moosacho
Bardzo prawdopodobne, że masz nieszczelną chłodnicę. Zlokalizuj wyciek po nagrzaniu. Wiadomo, mogą to być równie dobrze wężyki czy nagrzewnica, jednak nie oszukujmy się, jeżeli chłodnica jest od nowości to po takim przebiegu może już być z niej próchno. Załóż tą drugą i sprawdź. Zresztą po zdjęciu starej już będziesz wiedział co miałeś. Od razu lepiej zaopatrz się w poduszki pod chłodnice, bo z nich na pewno już wiele nie zostało. Co do korka to nie jest to jakaś część skomplikowana żeby miała się tak często psuć. Jeżeli da się wcisnąć środek, a sprężyna jest cała, to nie ma powodu do paniki.

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Listopada 2007, 15:02:52 »
Myślicie, że :"w starszych wersjach są jedynie miejsca na te przekaźniki i że nie we wszystich wersjach montowali w te gniazda owe przkaźniki. Powiedział, że jest to normalna rzecz i nie ma powodu do niepokoju. " to jest możliwe?

moosacho

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Listopada 2007, 23:20:38 »
Od razu lepiej zaopatrz się w poduszki pod chłodnice, bo z nich na pewno już wiele nie zostało. Co do korka to nie jest to jakaś część skomplikowana żeby miała się tak często psuć. Jeżeli da się wcisnąć środek, a sprężyna jest cała, to nie ma powodu do paniki.

Oki, tylko gdzie te poduszki kupic...?

Sprawa druga, chlodnica ktora jest obecnie zamontowana ma korek, a ta druga ktora kupilem korka nie ma, tzn.  jest "bezkorkowa" ;) W serwisie w Polandzie i w UK powiedziano mi ze w tym modelu jest tylko "bezkorkowa".
Wycieku jako takiego nie mam, po prostu auto grzeje sie, wydmuchuje goraca wode przez zbiorniczek wyrownawczy i przez odpowietrznik pod korkiem chlodnicy. Dodam ze woda ( bo ostatnio juz nie lalem plynu bo szkoda bylo) jest "rdzawa".

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Listopada 2007, 01:17:03 »
Myślicie, że :"w starszych wersjach są jedynie miejsca na te przekaźniki i że nie we wszystich wersjach montowali w te gniazda owe przkaźniki. Powiedział, że jest to normalna rzecz i nie ma powodu do niepokoju. " to jest możliwe?

masz 3VZ-FE, gdzie wentylatory napędzane są przez sprzęgło lepkościowe ( visco ) wobec czego skąd mają się wziąć przekaźniki od elektrycznych wentylatorów  :huh:

jednak mam wrażenie że przekaźnik od ECU powinien być...  :grin:
3VZ.pl

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Listopada 2007, 11:27:16 »
Mówię, że pod maską nie ma na 100%. Obok kierownicy są dwa ECU, o czym już pisałem :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl