Autor Wątek: szrpanie silnika (F)  (Przeczytany 42815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: szrpanie silnika (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Października 2010, 21:16:49 »
To niestety objaw zbyt czystego krokowca który zbyt swobodnie pracuje i w połączeniu z rozregulowanym TPS-em daje takie efekty nagłej zmiany ilości podawanego powietrza.Dlatego podczas delikatnego muskania pedału gazu powstaje zjawisko "kangurkowania"samochodu.

endzik

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Października 2010, 21:41:07 »
Panowie a co może być przyczyną delikatnego kangurkowania gdy chce pomuskać gaz przy obrotach rzędu 1.5k w silniku z ZS?

najbardziej odczuwalne na 2jce i 3jce, wyżej nie występuje

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Października 2010, 11:13:23 »
Panowie nie chce zapeszac ale chyba pomoglo czyszczenie przepustnicy,dzis dojechalem do pracy bez szarpanki ale wzroslo zuzycie paliwa o jakies 0,5l na 100km,mogla to spowodowac brudna przepustnica?Dzieki i pzdr.

endzik

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Października 2010, 11:45:04 »
a jak policzyłeś że Ci wzrosło akurat o tyle?

mogła to spowodować przepustnica - jak była zawalona, nie dawała pełnej mocy i przez to silnik mniej palił

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Października 2010, 12:41:40 »
A mogła to spowodować temperatura otoczenia  :-)

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Października 2010, 13:52:15 »
Tez prawda

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Października 2010, 11:07:14 »
Panowie wracam do problemu,wszystko wymienione swiece,przewody,palec i kopulka(byly od nowosci 230000k) jest lepiej bo nie chodzi na trzy gary ale czasem czuc takie jak by szarpniecie szczegolnie przy mokrej pogodzie jest to czestsze.Czy cewka jak pada to moze dawac jakies oznaki czy jak pada to padnie czy moze cos innego.Nic anormalnego nie zauwazylem silnik 1.8 pali ladnie nie faluje pracuje rowno na wolnych.Pomocy bo jade na swieta do kraju dluga droga mnie czeka i nie chce mi sie stac gdzies na poboczu.Dzieki i pzdr.aha i jeszcze cos dzieje sie to po przejechaniu jakis 15-20 km wczesniej spokuj.
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2010, 11:24:33 wysłana przez czupryn »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Października 2010, 20:48:16 »
Wyglada na niedomaganie rozdzielacza zapłonu-palec i kopułka.Wymiana na nowe nie oznacza ze problem rozwiązany,zależy co jest zamontowane.Wilgoć wzmaga objawy.Jeżeli fabryczny zestaw chodzi to najlepiej nie ruszać i nie wymieniać,zamienniki sa do bani.Kiedys męczyłem sie w carinie z tym problemem.Zimna zapaliła i po paru kilometrach gasła i cisza.

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Października 2010, 09:01:25 »
Kupile Japonskie i tez do bani? Przepraszam za moja ortografie powyzej:|

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Października 2010, 20:04:41 »
To są tylko czyste sugestie,nie można na odległość jednoznacznie potwierdzić co jest uszkodzone.Objawy sa podobne do niedomagania rozdzielacza,ale to nie oznacza ze to na pewno on.

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Listopada 2010, 14:16:38 »
Panowie juz mi rece opadaja,wymienilem znowu kable,kopulke i palec lecz tym razem wszystko z serwisu wydalem prawie 700zl i dalej szarpie. juz nie wiem gdzie zaczac grzebac,przez ostatnie 80kkm nic sie nie dzialo a teraz nie moge z tym wygrac :-(

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Listopada 2010, 18:08:11 »
I jeszce jedno na nowych oryginalnych kablach chodzi gorzej niz na poprzednich poklejonych silikonem,poprzednio tylko przerywal a teraz bywa ze chodzi na trzech garach :cry:

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Listopada 2010, 18:46:56 »
Jeśli zrobiłeś tak jak napisałes to szukaj przyczyny niedomagania w układzie podawania paliwa.

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Listopada 2010, 07:46:26 »
Witam
mam takie pytanko:
mam problemy z falowaniem obrotów na biegu jałowym ale tylko jak silnik jest zimny. Kiedy sie rozgrzeje to juz bardzo dobrze chodzi i nie widac oznak falowania. przepustnice juz czysciłen ale to niewiele pomogło. Prosze o doradzenie co moze byc tego przyczyną. Silnik 3S-FE zagazowany niestety ;-(. faluje na fazie i na benzynie.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Listopada 2010, 12:27:06 »
A czyściłeś przepustnicę, czy elektrozawór od wolnych ?

Większość ludzi czyści przepustnicę, a nie pofatyguje się, żeby odkręcić 4 śrubki od ISCV, bo wtedy już trzeba kupić uszczelkę, a to już poważny wydatek rzutujący na bezawaryjność Toyoty, która się nie psuje  <diabel>
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl