Autor Wątek: Wspomoganie.  (Przeczytany 10041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek_R

• Gość
Wspomoganie.
« dnia: 31 Sierpnia 2007, 17:33:28 »
Witam
Dzis mialem troche wolnego czasu i co stwierdzilem ze nasmaruje sobie krzyzaki i ... chyba dobrze zrobilem jeden i drugi był suchy , z czego ten przy silniku caly brudny. Po nasmarowaniu hmmm roznica na kierownicy nie była odczuwalna ale , wlasnie ale jest roznica. Kiedy stoje na postoju i krece kierownica silnik mo odczuwalne duzo mniejsze obciazenie kiedys obroty nawet lekko spadaly teraz nic, mysle ze dobrze wplynie to na wspomaganie.
Ale teraz inna kwesta jakiego plynu mam dolac do wspomagania , jak kupilem camry plyn byl w dolnym zakresie i juz 2 miesiac go dolewam  :roll:. Wiem ze jest czerwony  :oops: i to wszystko pomocy.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wspomoganie.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2007, 18:22:35 »
Lej najtanszego dextrona II albo III ja tak robie od 2 lat i dziala cacy  :grin:

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2007, 13:56:48 »
Ja zgodnie z sugestiami z forum do wspomagania zalałem to co do skrzyni - Mobil ATF 220 (czyli norma Dexron II).
In (T) we trust.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2007, 00:09:29 »
Ja zgodnie z sugestiami z forum do wspomagania zalałem to co do skrzyni - Mobil ATF 220 (czyli norma Dexron II).

i bardzo dobrze zrobiłeś :-)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2008, 15:40:31 »
A ja mam pytanie do forumowiczów . Ile litrów płynu wchodzi do wspomagania?

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2008, 15:57:23 »
a jest sposób specjamlny jak to wymieniec? zeby nie zapowietrzył sie układ? hm?    i te krzyzaki tez musze nasmarowac tym bardziej ze mam zdjecte głowice i mam dobry doste teraz? a czym to nasmarowaliscie?  jakis smar konkretny?:>

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maja 2008, 17:57:19 »
Ja posmarowałem towotem. Generalnie to ma bardziej chronić przed wilgocią niż smarować.
In (T) we trust.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maja 2008, 20:08:56 »
Ja też niedawno sobie nasmarowałem krzyżaki i powiem że jakoś lepiej chodzi cały układ :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maja 2008, 07:17:47 »
Witajcie,
Wymiana plynu w wspomaganiu jest bardzo latwa jezeli to sobie ulatwimy.Kup gdzies na zlomie stara pomke do spryskiwaczy szyb z byle jakiego samochodu ale funkcjonujaca.Zakladaszz na czesc ciagnaca olej, krotki wezyk i zanuzasz do zbiorniczka a drugi  dlugi odchodowy do butelki. Startujesz silnik i zobaczysz ze olej jest w ruchu w zbiorniczku i wtedy wlaczasz ten silniczek oczywiscie podpiety do akumulatora i ciagniesz ten olej do prawie dna i zauwazysz ze caly czas olej przeplywa.Wylaczasz pompke i zalewasz do kreski swiezym olejem Dextron uzywac dobrej jakosc a nie badziewia sa rozne marki tak samo sie nazywaja maja te samna norme ale nie jest tosamo.Czesc firm sprzedaje regenerowany Dextron. Wlaczas pomke i znowu ciagniesz olej w zbiorniczku tanczy.Tak wykonujesz te operacje z trzy do czterech razy i mozna powiedziec olej jest wymieniony.Ostanim razem uzupelniasz do kreski.Olej nalezy wymieniac co dwa lata a nie dolewac.jezeli jest ucieczka toznalesc miesce skad i wymienic dana uszczelke.Zreszta po wymianie uklad sie czysci izaczyna wszystki lezej pracowac.Zawory zwrotne w ukladzie chodza cicho.Objawem brudu i starego oleju sa piski przy skreconej kierownicy piszcza zawory zwrotne systemu i czasem nie naciagniety pasek od servo,ktory nalezy wymieniac (ja to robie co 100.000km).Raczej nie oszczedzac na paskach .
Pzdr.Camry 2.2
Fakty
zmieniam olej wedlug instrukcji  wszystkie media w silniku co dwa lata,
efekt 436 000km przebiegu uklad suchy nigdy nie dolewalem tylko wymienialem,chodzi cicho i lekko.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Czerwca 2010, 13:55:54 »
A może mi ktoś powiedzieć ile powinno być płynu do wspomagania na zimnym silniku? COLD max?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwca 2010, 13:56:45 »
Jakoś 0,7 wchodzi do 5S.
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Czerwca 2010, 14:06:39 »
Czyli ile to jest w zbiorniczku?

PhiSz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Czerwca 2010, 14:35:03 »
a ja bym sie chetnie dowiedzial jaki jest dostep do krzyzakow w camry 97?
mozna sie do nich dostac od strony kolumny od wewnątrz czy trzeba sie dobierac od komory silnika?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Czerwca 2010, 14:40:46 »
Czyli ile to jest w zbiorniczku?

Między Cold min, a cold max, jak same napisy wskazują.

a ja bym sie chetnie dowiedzial jaki jest dostep do krzyzakow w camry 97?
mozna sie do nich dostac od strony kolumny od wewnątrz czy trzeba sie dobierac od komory silnika?

I stąd i stąd.
3VZ.pl

PhiSz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Czerwca 2010, 11:44:49 »
a sama filtracja plynu wspomagania ma sens? jakie są +/-?
i jesli juz to przez co to filtrować?

pytam z czystej ciekawosci :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl