Autor Wątek: Jak zrobic zimny dolot do filtra w silniku 2.0 3SFE? (F)  (Przeczytany 51962 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michal_P

• Gość
Jak zrobiÌ zimny dolot do filtra w silniku 2.0 3SFE? (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Maja 2005, 22:34:04 »
Tak racja, zapomiałem dodać, jest przegródka.
Czy ja wiem...
Myślę, że przez szparęmdz. reflektorem a migaczem nie wpadnie żaden większy śmieć:)
A poza tym tam nie ma żadnego "odpływu" więc by sięte śmieci w nieskończoność gromadziły;)
Chcialem odkręcić to ustrojstwo i zobaczyć co z niego "wyleci" ale musiałbym akumulator wyjąć a mi sięjuż nie chciało:(

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Maja 2005, 23:17:45 »
Michal_P, a masz moze wiecej zdjec z troche innej perspektywy

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Maja 2005, 23:29:11 »
No to jest takie pudło:)
Po prostu;)
There's nothing more to it:((

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Czerwca 2005, 18:36:24 »
Czyli nikt nie ma pomysłu??:(
Następnym razem jak będęrozbierał zderzak to spiszęnumer tej części i wam podam i może ktoś kto ma program Toyotowski sprawdzi co to:)
Poza tym spróbuje to wykręcić i obrócić do góry nogami i zobaczyć co tam ciekawego wyleci ze środka;)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Czerwca 2005, 19:19:18 »
Cytat: Michal_P
jak będęrozbierał zderzak to spiszęnumer tej części i wam podam i może ktoś kto ma program Toyotowski sprawdzi co to:)

Nie musisz. EPC za dużo nie mówi co to za częœć. Wg EPC to jest rezonator zasysanego powietrza. P/N: 17893-16100.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Czerwca 2005, 19:27:39 »
Reonator??:)
Czyli chyba nic sięnie stanie jak zamiast rezonatora wrzucą ruręz zimnym powietrzem??:)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Czerwca 2005, 19:35:44 »
Na to pytanie odpowie Ci chyba tylko hamownia :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Czerwca 2005, 19:40:22 »
a myślisz że może zaszkodzić w postaci pogorszenia osiągów??:)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Czerwca 2005, 19:57:55 »
Masz stożek ,więc wywal to!!
Gdybyś miał normalną wkładke i puszke ,to dla takiego układu ten rezonator stanowi element dla którego jest przeliczony cały układ dolotowy ,ta puszka może mieć wpływ ,ale niemusi.np.za filtrem też jest taki tłumik szmerów ssania,taka gruszka odstająca ,ja wyjąłem całą rure ssącą i dmuchałem sobie przez nią normalnie z tym tłumikiem i bez niego ,to zauważyłem ,że bez niego powietrze wcale mocniej niedmucha,a nawet słabiej.Niewiem od czego to zależy.
Ja na twoim miejscu wywaliłbym to  i sprawdził.Niemasz nic do stracenia.W dodge'u też mam coś takiego i raczej stanowi ten rezonator razem z tą gumową rurą jakąś obliczoną odległośc ,gdzie znajduje siępulsująca fala powietrza w dolocie.Trudno określić co sięstanie ,pewno nic złego ,osiagi albo pozostaną seryjne,albo siępolepszą,ale będzie głośniej buczeć ,jak wciśniesz gaz do końca.
Ty masz stożek zamontowany ,więc wywal to ,pewnie niema już to żadnego wpływu na cokolwiek,bo filtr i tak zmienił parametry seryjnego dolotu.

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Czerwca 2005, 20:47:31 »
Tak też myśle.
Gdzie mogękupić taką rurą którą mogępoprowadzić pod zderzak??

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Czerwca 2005, 21:48:52 »
Witam,
Tak dla ochłody zamiast rury :)  proponuje przeczytać poniższy tekścik o filtrach stożkowych
http://bluebox.zary.com.pl/moto_info/artykuly/art_9.htm
krzysiek

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Czerwca 2005, 22:01:17 »
No ciekawy artykuł:)
Mój filtr został założony przez człowieka który sięna tym zna i myślę, ze zrobił to dobrze (tak na moje "amatorskie" oko).
:)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Czerwca 2005, 22:06:51 »
Michał P jedź na hamownie ,w warszawie jest tego pełono i zapodaj twój wykres mocy i momentu. Będziesz mógł porównać go z innymi ,np.moim i dolata,oraz cariny GTi, takie przeprowadzanie modów,które coś mogą pogorszyć w silniku niewarto stosować ,chyba ,zędla dźwięku ,ale kosztem osiagów? Ciekawe ,czy masz 130KM?

pin555

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Czerwca 2005, 23:32:36 »
Cytat: Michal_P
Reonator??:)
Czyli chyba nic sięnie stanie jak zamiast rezonatora wrzucą ruręz zimnym powietrzem??:)

Znow wyjde na starego zgryzliwca :-) ale pomysl od tej strony: jesli ktos zadal sobie trud by skonstruowac tak zlozony uklad dolotu powietrza, czy nie warto mu zaufac? To znaczy, jesli masz zamiar kontynuowac zabawe z filtrem stozkowym, z cala pewnoscia mozesz to pudlo wyrzucic, ale Twoj dolot bedzie dobry z punktu widzenia akustyki  :wink:  Koni tu nie znajdziesz niestety... No to ja juz: c:notell   hehehe...

Michal_P

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Czerwca 2005, 17:36:07 »
Właśnie mu ufam:)
Od początku (gdy zakładał filtr) mówił mi, że przydałby sięlepszy dolot:)
No zobaczymy:)
Co do znalezienia koni to raczej zdaje sobie z tego sprawy choć nie znam sięna tym bardzo.
Akustyka to rzecz przyjemna jak dla mnie, wiem że są różne gusta:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl