Autor Wątek: Komputer pokładowy - Ave T25  (Przeczytany 55184 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jurek

• Gość
Odp: Komputer pokładowy - Ave T25
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Lipca 2005, 15:04:36 »
srednia predkośc tez sie resetuje, ja zwracam uwage na srednie spalanie i ilośc kilometrow ktore mozna przejechac. srednia predkosc jest mi do niczego niepotrzebna.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 17:45:04 wysłana przez ayrsen »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Lipca 2005, 18:50:32 »
potwirdzam ze tak sie to resetuje!:D

a po za tym u mnie juz wymieniali kompa bo czasmi od niczego resetowalo sie wszystko!;)
komp jest nowy i czasami nadal sie tak robi........ - bedzie kolejna wizyta, tylko ze do serwisow zawsze ja musze jezdzic to na razie mi sie nie chce, po tym jka dwa razy mi wymieniali kolumne kierwonicza!:/

wczesniej w domu byly dwa wczensiejsze modele AVE i wszystko bylo OK, a w tym co chwila cos sie wali......
co raz wiecej elektorniki i takie skutki!:(
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

jkwt

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Lipca 2005, 22:28:45 »
Cytat: jurek
srednia predkośc tez sie resetuje, ja zwracam uwage na srednie spalanie i ilośc kilometrow ktore mozna przejechac. srednia predkosc jest mi do niczego niepotrzebna.
Czasami parkuję na wyjeździe z garażu na pochyłości. Gdy wyjadę a następnie zgaszę silnik (np. by zapakować rodzinę) to potem mam wyzerowane średnie spalanie.
Tak szczerze to do d... z taką automatyzacją   :(  . W poprzednim samochodzie (Megane) miałem komputer, który był zerowany ręcznie. I można było to zrobić kiedy się chciało a sam nie zerował się nigdy (nie licząc przypadku rozładowanego akumulatora).
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 17:50:05 wysłana przez ayrsen »

wal02

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Lipca 2005, 06:27:05 »
Instrukcja obsługi Avensis 2004informuje: Średnia prędkość jazdy obliczana jest na podstawie sumarycznego dystansu, jaki pokonał samochód i sumarycznego czasu jazdy z pracującym silnikiem. W celu rozpoczęcia obliczeń od nowa należy podczas wyświetlania tej funkcji na ekranie aktywnym przytrzymać wciśnięty przycisk "AV/.SPD/BACK" Sprawa w świetle powyższego jest oczywista. Resetowanie się średniej prędkości jazdy po każdym uruchomieniu silnika jest usterką komputera z którą Toyota nie może sobie poradzić lub ignoruje swoich klientów. Jednym słowem skandal, gdyż średnią prędkość jazdy powinno się zerować ręcznie. Potwierdza to zresztą TMP w Warszawie. Ale niestety tylko potwierdza. Czy komuś skutecznie usunięto tę usterkę?
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2006, 17:53:52 wysłana przez ayrsen »

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Czerwca 2006, 17:22:52 »
A mi ostatnio komputer zaczął głupieć:
średnie spalanie podskoczyło o 0,5l,
chwilowe wyniki (spalania) są absurdalne,
jak dodaję gazu - to spalanie spada
jah hamuję to rośnie do 60/100km
Zasięg bz. czyli wylicza jak zawsze...
Oczywiście wzrostu spalania (po baku) nie widać, silnik chodzi idealnie: na wolnych bardzo spokojnie, przyśpiesza jak zawsze, czyli wszystkie gary palą.
Co jest grane?
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Czerwca 2006, 17:50:23 »
A mi ostatnio komputer zaczął głupieć:
średnie spalanie podskoczyło o 0,5l,
chwilowe wyniki (spalania) są absurdalne,
jak dodaję gazu - to spalanie spada
jah hamuję to rośnie do 60/100km
Zasięg bz. czyli wylicza jak zawsze...
Oczywiście wzrostu spalania (po baku) nie widać, silnik chodzi idealnie: na wolnych bardzo spokojnie, przyśpiesza jak zawsze, czyli wszystkie gary palą.
Co jest grane?

Nikt nie ma pomysłu??? Serwis telefonicznie mi poradził dokonać resetu komputera pokładowego. Oczywiście nie pomogło. Ale pojawiła się ciekawostka: jak stoję w korku - to średnie zużycie mi spada... Czyli inaczej niż u ludzi...
A może jednak zrobić "twardy reset" - odłączyć akumulator na 1/2 godziny.
A tak w ogóle to dręczy mnie pytanie: czy jednak coś złego nie dzieje się "silnikowo"
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

Madis

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Czerwca 2006, 10:26:32 »
No to dziwnie trochę macie. Mnie resetuje się średnie zużycie po każdym tankowaniu. Wydaje się, że właśnie tak powinno być, ale to może ja mam dziwnie...

wal02

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Czerwca 2006, 12:51:25 »
Do Madisa ! proszę napisz czy U Ciebie po każdym uruchomieniu silnika resetuje się średnia prędkość i ilość przejechanych kilometrów? Te dwa paremetry u mnie się resetują i to jest
bubel Toyoty. Natomiast  po każdym tankowaniu średnie zużycie paliwa jest liczone od nowa i jest to zgodne z opisem w instrukcji obsługi.

Qba

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Czerwca 2006, 14:21:45 »
Do Madisa ! proszę napisz czy U Ciebie po każdym uruchomieniu silnika resetuje się średnia prędkość i ilość przejechanych kilometrów? Te dwa paremetry u mnie się resetują i to jest
bubel Toyoty. Natomiast  po każdym tankowaniu średnie zużycie paliwa jest liczone od nowa i jest to zgodne z opisem w instrukcji obsługi.

U mnie działa zgodnie z instrukcją obsługi, tj. średnie zużycie paliwa oraz zasięg zerują się po tankowaniu, a przejechany dystans jest liczony od ostatniego uruchomienia silnika. Co do średniej prędkości - nie pamiętam, muszę sprawdzić.

Model: T25, D-4, 2.0, rocznik 2006

Pozdrawiam,
Qba

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Czerwca 2006, 14:24:47 »
Co do średniej prędkości - nie pamiętam, muszę sprawdzić.
To ja pomogę... ;D
Średnia prędkość również "kasuje" się przy każdym uruchomieniu silnika - Ave T25

T.N.

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Czerwca 2006, 20:48:32 »
Tak, konstruktorzy europejskiej Ave zdecydowanie przedobrzyli - przerost techniki nad zdrowym rozsądkiem. Taki gadżet resetujący się co chwila potrzebny jest jak przy fiufiu dzwonek. W mojej AveVerso komp nie pokazuje dystansów, tylko średnie i chwilowe spalanie oraz średnią prędkość, ale resetuje się tylko wtedy, gdy ja tego chcę. Inna sprawa, że średnie spalanie pokazuje niezgodnie z prawdą, myląc się o drobne 2 litry na moją niekorzyść. Za to wywiera to niezłe wrażenie na niezorientowanych współpasażerach - "taki ciężki samochód i pali 7,9???". A jak jeżdżę całkiem emerycko, to potrafi pokazać i 6,2 średnio ;D. Tyle, że na stacji to już jest 8,6 (najniższe zanotowane spalanie na benzynie)

FabioBB

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Czerwca 2006, 07:17:45 »
U mnie w AVE 1,8 VVTi 2006 rok komputer pokazuje wszystko zgodnie z prawdą .
Fakt wkurza nagminne resetowanie średniej prędkości i dystansu ,ale wskazanie zużycia paliwa jest zgodne po podjechaniu pod dystrybutor. Jedynie zasięg na kompie można wsadzić między komiksy ,zaniżony jak diabli

Pawel777

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Kwietnia 2007, 01:35:28 »
.. technika idzie do przodu, a kompy sie nadal resetuja samoczynnie ...
pracowalem na niskie spalanko i na 3 swiatla od domu zonk :(  srednie spalanie i reszta poszly w diably :))
aczkolwiek zasieg sie nie zmienil ...
(swoja droga obliczanie tego zasiegu to niezly algorytm i kombinacje - nigdy nie widzialem schodzac ze spalaniem z 8l/100km do 6l/100km, zeby po wylaczeniu zaplonu i wlaczeniu komp mi przeliczyl zasieg od nowa ... zasieg ten sam, tylko wolniej km'y odejmuje)

raz na okolo 10 tankowan taki niezamierzony resecik ma miejsce ...

Pytanie do posiadaczy T25. Czy po zatrzymaniu na podjezdzie o nachyleniu tak z 10-15stopni i wylaczeniu silnika na 3-5 min. kasuje wam sie srednie spalanie/zasieg? Bo mnie tak. Wyglada na to, ze pocudowali z czujnikami "tankowania"....

Looke

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Kwietnia 2007, 14:48:44 »
Przy pełnum baku i o takim nachyleniu. to komp sie nie zresetuje.....

widocznie miałeś mało oleju i sie zresetował też tak kiedyś miałem... i o tym pisałem.

Pawel777

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 06 Maja 2007, 11:41:58 »
Malo oleju to moze i mialem ..... ale nie napedowego :P przejechane ok 160km po trasie wiec 4/5 zbiornika jak nic :/
Domniemam, ze to byla kwestia "regularnych" kolein przez ktore w zbiorniku powstala fala stojaca z taka amplituda i przesunieciem na sciankach, ze czujniki zostaly oglupione o 5l.

Gosc z serwisu powiedzial, ze przy zmianie paliwa o 5l jest reset ... i tak jest z aveT25 (przynajmniej) do 03.2006.
Kompa(a raczej firmware) mam do wymiany ... ale sie nie ludze, ze to wiele zmieni gdyz ten sam gosc mnie poinformowal, ze poprawka to
zmiana ustawienia z 5l na 17l....

Imo to sam sposob mierzenia jest do d. najwidoczniej czujniki sa po jednej stronie baku, zamiast po 4rech i wyliczonej średniej - co by eliminowalo przechyly gdzies do 45 stopni minimum ;)
Plus usrednianie wyniku poprzez dodawanie z 5ciu kolejnych nowych wartosci co kilkanascie sekund ... co eliminowaloby chlupotanie oleju i chwilowe duze wachniecia(jazda po tarce z kolein) .... oczywiscie to sa moje mrzonki :>

PS: swoja droga podobno informowali klientow o potrzebie wymiany tegoz komuputera ...(ale do mnie nie dotarli) ktos potwierdzi???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl