Autor Wątek: Jaki olej zalać do Camry?  (Przeczytany 138754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Jaki olej zalać do Camry?
« Odpowiedź #150 dnia: 23 Lipca 2015, 09:50:10 »
Ja zmieniłem na Shell Helix Ultra 5W-40 , na razie super, ale bardzo ciągnie mnie do Penrite.

Offline chio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 31 Lipca 2015, 23:54:08 »
Witam

Wymieniałem dzisiaj olej i wybrałem Total 9000 Quartz
Syntetyk 5W-40
Ma ktoś doświadczenie z olejami Total ?

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #152 dnia: 01 Sierpnia 2015, 00:00:07 »
Ja leje Totala co prawda nie do Camry ale do Toyoty Avensis  od 162kkm obecnie ponad 200kkm i brak żadnych ubytków silnik ładnie chodzi.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #153 dnia: 01 Sierpnia 2015, 11:01:06 »
Ma ktoś doświadczenie z olejami Total ?
ja jeżdżę teraz na 5W30 HKS g310 Totala
oleje głównie HC, dobrej jakości i dobrej cenie
TIIDA '09

Offline iparts

• Toyot Leżący
  • *
    • iParts.pl
« Odpowiedź #154 dnia: 03 Sierpnia 2015, 14:32:21 »
Total to dobry wybór, powinieneś być zadowolony o ile oczywiście kupiłes oryginalny olej, nie podróbkę.

Offline m@ciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 24 Listopada 2015, 00:27:58 »
Znalazłem taką oto informację o TOTAL QUARTZ 9000

"TO NIE JEST OLEJ SYNTETYCZNY, TYLKO Hydrosyntetyczny (w Technologii Syntetycznej, Synthetic Technology, HC synthese, Hydro Crack) Oleje hydrosyntetyczne są produkowane z Ropy Naftowej. Są to wysoko przetworzone oleje mineralne. Pod względem budowy molekularnej oraz właściwości fizykochemicznych mają naśladować oleje syntetyczne. Taki olej może mieć właściwości co najwyżej zbliżone do olejów syntetycznych uzyskiwanych z gazu ziemnego na drodze syntezy chemicznej. Nazwy takich olejów są zazwyczaj konstruowane w taki sposób by nawiązywać do olejów syntetycznych co niekiedy wprowadza w błąd klienta, który jest przekonany, że nabył prawdziwy olej syntetyczny. Baza olejowa z Gazu Ziemnego: Syntetyczny (100% Synthetic, Fully Synthetic) Oleje Syntetyczne są produkowane z Gazu Ziemnego na zasadzie syntezy chemicznej węglowodorów. Odznaczają się bardzo uporządkowaną (jednolitą) budową molekularną, wysoką stabilnością chemiczną i normalną pracą w szerokim zakresie temperatur"

Offline cayman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 27 Kwietnia 2016, 10:42:14 »
Troszkę podepne się pod temat. Obecnie w mojej camry 2.2 96r. mam castrol magnatec 10w40 i zastanawiam się nad zmianą oleju na jakiś rzadszy. Silnik nie bierze oleju, przebieg 110 tys mil.   Dużo czytałem o zmianach oleju na różnych forach internetowych i Mam wielki mętlik w głowie, niektórzy piszą że zmiana z gęstszego na mniej gęsty nie powoduje żadnych problemów a inni piszą że może wydmuchać uszczelki itp Może wy mi opowiecie z własnej autopsji jak to jest zmiana oleju na mniej gęsty. Chciałbym wlać taki jak w instrukcji czyli 5w30

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #157 dnia: 27 Kwietnia 2016, 12:28:00 »
W jednym z moich 2.2 się skończyło srebrzanką i powrotem do 10W40.

Do fałki owszem, ale do 2.2 z tymi pomylonymi wałkami to mnie nie przekonuje. Gdzie w instrukcji jest napisane 5W30 ?
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #158 dnia: 27 Kwietnia 2016, 12:49:58 »
Na korku jest napisane 10w30.

Offline cayman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 27 Kwietnia 2016, 18:01:30 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #160 dnia: 27 Kwietnia 2016, 18:21:00 »
W takim razie zalej "best choice", w końcu to Twój silnik.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2016, 18:23:04 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #161 dnia: 27 Kwietnia 2016, 18:30:03 »
Marcinm, wspomnij tylko, że jeździłeś na wykastrowanym 5W30 C3 z tego co pisałes na PW, a nie np. 5W30 Full Saps API SL

to zasadnicza różnica, bo lepkość nie jest jedynym wskaźnikiem poziomu ochrony
TIIDA '09

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #162 dnia: 27 Kwietnia 2016, 19:46:12 »
W szweckiej instrukcji również mam 5W30 do 5S-FE

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #163 dnia: 27 Kwietnia 2016, 20:07:33 »
Marcinm, wspomnij tylko, że jeździłeś na wykastrowanym 5W30 C3 z tego co pisałes na PW, a nie np. 5W30 Full Saps API SL to zasadnicza różnica, bo lepkość nie jest jedynym wskaźnikiem poziomu ochrony

5W40 SM/CF.  Na tym samym oleju (z tej samej beczki) łoję od roku MZ'a (450kkm, z czego 40kkm w ciągu ostatniego roku), jak i jeden turbowózek (Pb, żeby nie było niejasności), który też lekkiego życia nie ma, a spływa z nich normalny przepracowany olej, a nie pasta aluminiowa.

Czy wykastrowany... może i tak, ale ma MB 229.51, fordowską 917C i kilka innych, więc nie jest to badziew z marketu, a jednak nie dał rady. Jak już będę miał drugi silnik na stole i trochę czasu, to do obecnego zaleję 5W30, o którym pisaliśmy i zobaczymy, co spłynie :)

Dlatego też nie upieram się przy swoim. Po prostu u mnie w jednym 2.2 się 5W nie sprawdziło.

W szweckiej instrukcji również mam 5W30 do 5S-FE

To samo jest napisane na załączonym wcześniej skanie. Tyle, że u nas nie występują temperatury w pełni uzasadniające używanie tak rzadkiego oleju. Sorry, ale -20 to było ostatnio chyba z 5 lat temu przez dwa dni, od kilku lat prawdziwą zimę mamy może tydzień w roku. A w -20 nawet z 15W50 silniki palą bez zająknięcia i ciśnienie na zegarze pojawia się od razu.

Jeśli wszyscy mają takie parcie na 5W, 0W, to co by lali za kołem podbiegunowym ?  -30W-50 ? Nie słyszałem o takim, a tam też sporo aut się porusza.

3VZ.pl

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #164 dnia: 27 Kwietnia 2016, 20:39:49 »
no wykastrowany

API SL to jest mniej-więcej

cynk 1000 ppm
fosfor 1000 ppm
wapń 2500 ppm

a u Ciebie jest 40% mniej

nie piszmy rzadki, bo gęstość to 10W-40 i 0W-20 ma taką samą... to jest kwestia lepkości

a lepkości notabene to składowa w zakresie ochrony silnika i nie jest to gołosłowy slogan
0W-20 potrafi generować niższe zużycie niż np. 5W-40

4 - ball test

niższa lepkość to nie jest tylko lepsze właściwości zimowe
pisałem o tym nie raz - to jest kwestia podstawowego prawa fizycznego, że lepkość oleju jest miarą oporu jaki generuje podczas przepływu
mniej lepki olej szybciej smaruje węzły tarcia i z tego też wynika szereg korzyści
a na stabilność samego filmu wpływają również nowoczesne dodatki - modyfikatory tarcia (polimery tytanu, bor, molibden i inne), AN, dodatki estrowe

zrobiłem u siebie UOA (analizę oleju przepracowanego) 0W-16 Ravenol EFE i na dystansie zużycie silnika (poziom pierwiastków) jest na przeciętnym poziomie
a silnik jest z lat 90 (konstrukcji Daihatsu - 1SZFE)

jeśli na korku jest 10W-30 czy 5W-30 to absolutnie lałbym tam dobre 5W30 API SL (Ford 913C/913-D)i będzie się na pewno dobrze sprawdzał
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2016, 20:48:29 wysłana przez paba »
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl