Autor Wątek: Pompka wodna w Carinie E. (F)  (Przeczytany 15307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yacek

• Gość
Pompka wodna w Carinie E. (F)
« dnia: 01 Listopada 2004, 22:08:42 »
Witam serdecznie,

niestety moja Carinka E ('94) zaczela gubić ciecz chłodzącą, na szczescie na tyle powoli ze z dolewkami zdazylem wrocic ze swiatecznego wyjazdu - po raz kolejny sie na niej nie zawiodlem :)) Wyciek zlokalizowalem w okolicach pompki wodnej i w zwiazku z tym mam 2 pytanka -

1. Ile kosztuje nowa (lub używana - o ile warto o takiej myslec) pompka wodna - i gdzie najlepiej ja kupic. Oczywiscie nie zakladam od razu najgorszego byc moze to tylko uszczelka lub jakis zimering ale lepiej sie przygotowac psychicznie. Swoja niedawno slyszalem opinie znajomego mechanika ze to wlasnie pomki wodne najczesciej ulegaja awariom w Carinkach - wiec chyba to wykrakal.

2. Czy mozecie polecic mi jakis uczciwy warsztat w Wawce - Targowek i okolice (gdzie nie wciskaja ciemnoty) i mozna ze spokojem serwisowac swoje autko - co prawda mam dobrego mechanika w Lodzi ale nie bede ryzykowal dluzszego wypadu - nie warto kusic losu.

Pozdrawiam
Yaaco
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2011, 13:19:56 wysłana przez Robsajson »

Ambrozy

• Gość
Pomka wodna w Carinie E. (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopada 2004, 22:15:20 »
Miałem to samo co Ty...tez powolny wyciek(z pompy)...

Kupiłem pompe (zamiennik) w intercarscie za około 240zł... zamiennik był niemieckiej firmy...
Używańców bym odradzał tak jak i wszelkiego rodzaju proszków które mają na zadanie uszczelnić wyciek...

Jezeli nikt do jutra nie napisze czegoś o warsztatach to jutro postaram sie cos napisac(mam telefon popsuty i niemam jak wziąć namiarów...

ps,pompe wymienilem sam ale chyba drugi raz bym sie tego niepodją :/

a jak coś poszukaj czegoś tutaj... WARSZTATY WAWA

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2004, 22:50:47 »
Witam z pompą to proponowałbym nową Wymiana jest prosta tylko żeby siętam dostać to trzeba siętroche nagimnastykować regeneracja jest chyba bezsensowna pewnie koszt zbliżony jest do zakupu nowej zobacz tu http://www.japparts.pl/www/index.php lub moto-sklep.pl ceny dość atrakcyjne

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2004, 00:10:39 »
Ambro, trochędrogo jak za pompę:( W JC kupisz japońską GMB w okolicach 110-150,- w zależności od silnika.
Yacek: Tam nie ma co naprawiać. Cała do wymiany i spokój. W 1.6 wygląda to nieźle, w 2.0 gorzej bo trzeba cały rozrząd rozebrać :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Ambrozy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2004, 00:23:23 »
No moze :( ...tak dalem 2 lata temu....

Wlodek: fakt sama wymiana to 15 minut :) ale dostac sie tam i z powrotem :worried SZOK....

lenam

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2004, 11:26:49 »
Niedawno wymieniałem w carince rok młodszej. Za pompkędałem ok. 200, ale drugie tyle za robotę:shock: Wymiana pompy wody przy 124 tys. to chyba jednak nie grzech, co?
Co wydaje mi sięważne: nie przegiąć z oszczędzaniem. Za pierwszym razem zażyczyłem sobie najtańszego zamiennika (włoski :oops: ) i po dwóch dniach (!!!) był do wymiany. Trochędroższy japoński działa jak powinien.
A robota - rzeczywiście - paskudna. Mozolili sięparęgodzin.

PaweÂł G.

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopada 2004, 11:53:44 »
witam

pompa wodna oczywiscie tylko nowa, niema co tu naprawiac

a tak to w toyotach pompa siada nie z przypadku, poprostu przebieg robi swoje
u mnie siadla gdzies przy 400 tys.

Dolat

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopada 2004, 13:59:39 »
widze ze pompa to zmora...uzupełniałem płyn w serwisie, i panowi zameldowali mi ze pompa nie trzyma....pompa 250 wymina 150 ( serwice ) .....

Yacek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2004, 18:11:51 »
Dzieki serdeczne za porady, liczylem sie ze znacznie wiekszym kosztem .. ale w takiej sytuacji myśle ze nie warto kombinowac i jutro podjade kupic nowa 'japonska' pompke do JC. Pozostaje tylko kwestia wymiany, zorientuje sie jaki to koszt CARMANIE czy innym KWIK FIT'cie i zima mi nie straszna  8)

Jeszcze raz dzieki & pozdrawiam zyczac milego wieczoru.
Yaaco

Yacek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopada 2004, 20:08:21 »
No i zrobione, pompka a właściwie jej połówka wymieniona. Dobra rada dla kupujących nową pompkę- warto zwrocic uwage aby w komplecie byl dodatkowy oring ktory umieszcza sie miedzy blokiem a pompką - w moim przypadku trzeba bylo dokupic w serwisie toyoty gdyz w komplecie go nie bylo.

Przy okazji zmienilem swiece ... i tu uwaga te ktore siedzialy (DENSO) byly prawdopodobnie od nowosci ('94) i ponad 100 tyś ... ja sie na tym nie znam ale tak przynajmniej ocenil je mechanik )... byly serwisant z autoryzowanego serwisu Toyoty.
 (po design'ie oraz zużyciu)

Pozdrawiam
Yaco

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Grudnia 2004, 17:05:35 »
Ten oring o którym piszesz w serwisie kosztuje ok 10 zł. a identyczny w sklepie z uszczelkami i łożyskami 90gr.  :P  :P
Dla pewności można zapodać jeszcze troszkęczerwonego silikonu  :wink:

floreso

• Gość
Za ile YACEK?
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Grudnia 2004, 20:31:20 »
Yacek,
podaj nam gdzie wymieniłeś pompęi ile zapłaciłeś w wawie?
Pozdrawiam

vvtid4d

• Gość
Pompa wodna w carinie (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Czerwca 2005, 16:21:34 »
Witam mam Carine 2.0D 96r z 192tys km, przymierzam sie do wymiany rozrzadu i mechanik zasugerował mi aby przy wymianie paska, rolek itd. wymienić tez POMPÊ WODNĄ.Twierdzi że one często padają kolo 200-240tys przebiegu i moga być tego przykre konsekwencje.Czy wiecie co ile powinno sie ja wymieniać? Czy komuś już padła ?

k r z y s i e k

• Gość
Re: Pompa wodna w carinie
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Czerwca 2005, 16:53:08 »
Pompa toyoty jest zabezpieczona przed padnięciam z efektem  przykrych  konsekwencji.
Zwykła pompa  :)  gdy puści uszczelniacz powoduje ze płyn dostaje sie na łożysko i pompa sie zaciera. A tu jest to tak rozwiazane ze jest taki kanalik który w razie czego odprowadza płyn na zewnątrz pompy zanim trafi na łożysko. Po prostu ubywa stopniowo płynu ale w każdym razie nie bedzie to jakaś nagła usterka.
Natomiast wymiana pompy pociąga za sobą tą samą robocizne co wymiana paska. Dlatego jak ktoś ma jakieś podejżenia co do pompy to mozna ją wymienić. W innym wypadku kwestia decyzji. Dobra niemiecka    c:notell   pompa kosztuje chyba ze 120 zł.
krzysiek

vvtid4d

• Gość
Re: Pompa wodna w carinie
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Czerwca 2005, 17:52:31 »
Cytat: k r z y s i e k
Pompa toyoty jest zabezpieczona przed padnięciam z efektem  przykrych  konsekwencji.
Zwykła pompa  :)  gdy puści uszczelniacz powoduje ze płyn dostaje sie na łożysko i pompa sie zaciera. A tu jest to tak rozwiazane ze jest taki kanalik który w razie czego odprowadza płyn na zewnątrz pompy zanim trafi na łożysko. Po prostu ubywa stopniowo płynu ale w każdym razie nie bedzie to jakaś nagła usterka.
Natomiast wymiana pompy pociąga za sobą tą samą robocizne co wymiana paska. Dlatego jak ktoś ma jakieś podejżenia co do pompy to mozna ją wymienić. W innym wypadku kwestia decyzji. Dobra niemiecka    c:notell   pompa kosztuje chyba ze 120 zł.
krzysiek
Wielkie dzieki za info   :modlitwa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl