Autor Wątek: Camry jesienny przeglad  (Przeczytany 8344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek_R

• Gość
Camry jesienny przeglad
« dnia: 02 Października 2007, 11:44:11 »
Witam
Stwierdzilem ze czas przed jesienia oraz zima zrobic przeglad Camry glownie chodzilo o zawieche. I co sie okazalo na poczatku było różowo amorki przednie 85% sprawnosci tylne 75% sprawnosci do wymiany byly koncowki drażków i tu niespodzianka kiedy panowie zakladali nowe oslony na amorki okazalo sie ze mam pekniete sprezyny mianowicie dolna czesc byla urwana , nie wplywalo to na komfort jazdy szczerze mowica nic nie czulem ale zdecydowalem sie na wymiane , co ciekawe pekniete byly obie. Byly pekniete w tych samych miejscach , no podobnych oczywiscie na dole to wszystko poprzedzila peknieta maglownica pisalem o tym w innym watku. Sam nie uderzylem autem nigdzie poprzedni wlasciecie ddow rowniez twierdzil ze nie uderzyl nigdzie czy ktos z was ma pomysł dlaczego tak sie stało.
Taka ciekaowsta pekniecia nie widac az do zdjecia kolumny ta peknieta czesc jest jakby zanurzona w takiej gumowej oslonie. Mechanicy twierdzili ze mozna bylo z tym jezdzic dosc dlugo. Wydaje mi sie ze Camry doznala niezlego uderzenia w zawieche chociaz sam nie wiem.
Tak jak wspominalem wczesniej amorki so w dobrej kondycji.
Na szczescie to wszystko co znalezli mechanicy , powymieniali jeszcze kilka oslon gumowych np na maglownicy czy tez przegubach. Mam nadzieje ze to wszystko.
Bo od kupna wlozylem w auto juz ponad 3tys , ale tak to jest jak ktos nie dba o auto lub wydaje mu sie ze dobrze dba.
Z tego co ja wiem osobiscie wiekszosc moich znajomych nie robi wogle przegladow w warsztatach a wiadomo ze nasze przeglady roczne pozostawiaja duzo do zyczenia . Ech rozpisalem sie koncze juz czekam na wasze opinie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Camry jesienny przeglad
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2007, 16:31:26 »
wygląda na to że jest jakaś wada konstrukcyjna w zawieszeniu w Camry

w 2.2 ostatni zwój dolny w przednich sprężynach ociera o wyższy, miałem "zestrugane" obie sprężyny w tym miejscu. pękła mi lewa w innym, ale zdecydowanie było to czuć i widać...

możliwe że ktoś zaliczył jakiś przejazd kolejowy, czy inną "hopkę"

fajnie że dbasz o Camry - należy jej się. czasem aż żal patrzeć jak jedzie Camry w stanie rozpadu i rozkładu, a takich niestety coraz więcej :(

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2007, 17:04:31 »
wygląda na to że jest jakaś wada konstrukcyjna w zawieszeniu w Camry

Zgadzam sie :furious3:

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2007, 19:24:53 »
Staram sie dbac narazie poprzez warsztaty , niestety praca nie pozwala mi sie bawic samemu chociaz lubie grzebac przy aucie. Co do wady konstrukcyjnej to sam nie wiem. Panowie w warsztacie stwierdzili ze powodem mogly byc łożyska w kielichu ktore niestety byly zapieczone i wogle nie pracowaly, mowili ze powstawaly za duze naprezenia. Zreszta na nasze drogi chyba nie ma zawiechy dosc mocnej.
Apropo ostatnio jezdzac zauwazylem ze jak jade dlugo pod gorke tak z 5 minut to zapala mi sie pomaranczowa kontrola od oleju ta ktora mowi o poziomie ale jak sprawdzam olej to jest posrdku miarki , czy to spotykany objaw. Sytuacja powatarza sie tylko pod gorke na prostej nie ma problemu. 

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2007, 22:03:15 »
Czesc, tez wkladam niezla kase w moja. Wymienilem juz wahacze maglownice i....amorki z tylu. Kupilem kayaby. Obydwie sprezyny mialem pekniete dokladnie jak mowisz. Tyle ze moj mechanik powiedzial ze to przez butle z gazem 80 litrow ktora jest dokladnie na osi. Auto niezle siedzialo jak je kupilem. Moj znajomy ma Galanta i tez robil specjalnie mocniejsze sprezyny na zamowienie pod butle z gazem.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2007, 22:24:35 »
Hmm ten pomysł ze to od butli to chyba nie bardzo trafny bo w koncu camry ma potezny bagaznik gotowy nosic duze ciezary. Co ciekawe u mnie tyl jest idealny sprezyny cale wahacze tez. Fakt jest ze jak zalozyli mi nowe sprezyny na przod widac jak auto powinna stac wysoko jak jest nowe, moze za kilka miesiecy zaloze nowe sprezyny na tyl jak bede mial troche luznej kasy bo teraz troche smiesznie wyglada , chyba ze nowe sprezyny sie uloza troche bo auto jest wyzesze jakies 2-3 cm niz bylo na starych.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2007, 23:10:10 »
Cytuj (zaznaczone)
chyba ze nowe sprezyny sie uloza troche bo auto jest wyzesze jakies 2-3 cm niz bylo na starych.
A tak ladnie wygladalo na "starych"  :grin:
Wiec to ze camry europejska jest nizsza od USA to bajka?

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Października 2007, 08:43:24 »
Witam, ja jak wymienilem amorki i sprezyny z tylu to tylek jej bardzo ladnie wstal. Komfort jazdy sie polepszyl znacznie. Po miesiacu lekko sie obnizyla wszystko sie ulozylo. Wiec i tobie przod lekko klapnie.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Października 2007, 15:07:51 »
Wiec to ze camry europejska jest nizsza od USA to bajka?
Nie wydaje mi sie mysle ze tak jak pisze barracuda ulozy sie wszystko z czasem w kocu tamte sprezyny spracowaly ponad 250kkm wiec te pewnie opadna a twarda jest taka jak byla wiec to tez przemawia za tym ze nie jest to bajka. Ale teraz jak mam nowe to sie nie wymieniam  :-P

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Października 2007, 18:36:24 »
Tyle ze moj mechanik powiedzial ze to przez butle z gazem 80 litrow ktora jest dokladnie na osi. Auto niezle siedzialo jak je kupilem.
Zatankowana camry do pełna to 70 litrów PB więc jeśli jeździsz z 80litrami LPG to ledwie doganiasz ciężarem pełen zbiornik PB. Dodakowe obciążenie przez zbiornik to mit wśród mechaników..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2007, 20:13:33 »
Tyle ze moj mechanik powiedzial ze to przez butle z gazem 80 litrow ktora jest dokladnie na osi. Auto niezle siedzialo jak je kupilem.
Zatankowana camry do pełna to 70 litrów PB więc jeśli jeździsz z 80litrami LPG to ledwie doganiasz ciężarem pełen zbiornik PB. Dodakowe obciążenie przez zbiornik to mit wśród mechaników..

tiaaa, jasne... zwłaszcza że zbiornik Pb jest przed ośką, i nawet jak jest pełny to obciąża obie osie, a LPG ( zwłaszcza taki w kole ) zaczyna się dopiero za ośką, a kończy przed zderzakiem. Na standardowych sprężynach różnica między autem bez zbiornika, a autem ze zbiornikiem jest 1.5 cm na wysokości zderzaka od ziemi, samo tankowanie to ok 1cm.

Co do sprężyn, to do sedana przy butli LPG w kole można spokojnie zarzucić sprężyny od kombi.

Do kombi Lesjofors robi wersję wzmacnianą - założyłem, bardzo pozytywne wrażenia :)

Arek_R : olej ma być na F(ull) wtedy nic nie świeci niezależnie od nachylenia terenu...

pzdr
3VZ.pl

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2007, 22:13:14 »
No wlasnie powiedzcie mi jak jest z tym olejem przy wymianie tak przy okazji bo jak czytalem w instrukcji to podczas wymiany razem z filtrem ma wejsc 4.1 litra a tam gdzie wymienialem powiedzieli mi ze ledwo ledwo weszlo 4 litry . Co to poziomu to na pocztaki przez 3 tysiace olej byl tak czysty ze ciezko bylo stwierdzic jaki jest poziom po jakim czasie troche zalapal brazu i wsyzlo ze jest po srodku ale jesli mowicie ze ma byc na fullu to tak zrobie oczywiscie nie przesadzajac .

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Października 2007, 11:02:39 »
nie wiem dokładnie ile powinno wejść do V6, ale podejrzewam że trochę więcej niż do 2.2

książka pisze dla 2.2 4,2 litra z filtrem, 4 bez filtra.

Po wlaniu 4 litrów stan jest minimalnie nad F, ale że Camry nie ma popychaczy na hydraulice, więc wyższy stan jej nie szkodzi :)

sprawdzę w książce ile powinno wchodzić do 3VZ, i dopiszę potem...

pzdr
3VZ.pl

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Października 2007, 11:40:03 »
Wlasnie u mnie w ksiazce pisze ze ma wejsc 4.1 lira z filtrem tak mam napisane w instrukcji  :grin:.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2007, 11:45:25 »
rzeczywiście, dużych różnic nie ma - instrukcja obsługi pisze dla 3VZ 4,4 z filtrem, 4,2 bez filtra, napełnienie pustego układu 5,1 :)

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl