Nie chcę zakładać nowego tematu, a jest nieco podobieństw...
Taka sytuacja....
Toyka jechała, i nagle zgasła (na wolnych obrotach, na skrzyżowaniu). Paliwo pół zbiornika, żadnych objawów wcześniej (moc była, żadnych szarpnięć). Oczywiście na sznurku do domu (tu dziękuję marcinowi za telekonsultacje :D )
I zaczęła się diagnoza:
- iskry brak
- paliwa brak
- silnik kręci jak zwariowany, ale żadnych oznak życia...
Pompa paliwa na "krótko" (ponownie dzięki Marcin za wskazanie właściwych pinów

) podaje paliwo, kompresja jest (wyeliminowany pasek rozrządu). Na kostce od cewki brak jakiegokolwiek prądu ( 4 piny ).
Wszystkie bezpieczniki sprawdzone (pod maską, w desce po lewei i prawej strony). Immo nie ma (skąd wiem? - dorobiłem kluczyk bez immo za 15 pln, i działał ponad miesiąc). Na org kluczyku bez zmian.
A teraz jakie anomalie zauważyłem:
- brak checka (wogule się nie zapala, wcześniej działał)
- brak kontrolki ładowania (to dość dziwne, ale wedle mojej wiedzy nawet bez altka wóz powinien odpalić)
- napięcie na gnieździe diagnostycznym 1,2V (!!!) - a powinno byc 12V...
Co jeszcze zauważyłem - dosłownie 30 sekund przed awarią poczułem swąd. Nie wydało mi się to dziwne, był mróz, jechałem przez teren zabudowany a wiadomo że ludzie różnym badziewiem palą w piecach. Ale.. może ma to jakiś związek..

Moje podejrzenia:
- w aucie jest alarm, do którego nie posiadam pilota. Jednakże wiem gdzie jest wyłącznik serwisowy. Alarm uaktywnia się tylko przy odpięciu i podpieciu aku, ale po wciśnięciu "serwisówki" kierunkowskazy gasną. Jak kupiłem auto także zamontowałem nowe aku, i tak samo wcisnąłem serwisówkę i auto jeździło poprawnie.
- awaria ECU. moje podejrzenie skierowało się w tą stronę po braku napięcia (a właściwie 10-krotnie mniejszym napięciu) na kości diagnostycznej, na pinie IG. Po drugie - nie świeci się kontrolka silnika.
Uff, mam nadzieję, że opisałem problem drobiazgowo, i liczę że ktoś naprowadzi mnie na rozwiązanie.. :D
BTW
czy ECU moża przeożyć od innej Camry 3VZ-FE bez zadnych kodowań etc??
A może ominąłem gdzieś jakis bezpiecznik??
Pomóżcie

bo wóz stoi już od świąt, i już zapomniałem jak mruczy to V6...

Pozdro