Autor Wątek: Jaki olej ? (F)  (Przeczytany 38658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki olej ? (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Lipca 2008, 15:30:41 »
Witam. Reaktywacja :)

Zbliża się kolejna wymiana olejku. Mam zrobione 10 000 na Mobil SuperM (mineralny). Jeżdżę dynamicznie albo i bardziej i wzięła mi 2l na 10 000km. Myślę, że przy normalnym stylu jazdy w litrze by się zmieściła. Nadal mam ten klekot u góry silnika (przynajmniej stamtąd dochodzi) przy temp do 80C. Osłuchał go mechanik i stwierdził, że miał kilka takich przypadków, w których hałasują tłoki. Rozbierał takie auto i stwierdził, że jakoś tam tłoki są krzywe, a po rozgrzaniu się wracają do normy i ich nie słychać. Ja tam się z taką opinią pierwszy raz zetknąłem.

Pytania.

Czy nadal kontynuować jazdę na Mobil Super M czy coś innego w podobnej cenie polecicie w moim odosobnionym przypadku. Oraz jak zapatrujecie się na opinię mechanika? Czy możliwym jest hałasowanie tłoków?
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Lipca 2008, 15:39:04 »
Do corolki lejemy Castrol HighMilleage. Do drugiej PetroCanada. Podpytaj może warto któryś z nich.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Lipca 2008, 16:28:48 »
Nadal mam ten klekot u góry silnika (przynajmniej stamtąd dochodzi) przy temp do 80C.
Może masz nienapięty kasator luzów na wałku wydechowym.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Lipca 2008, 16:23:07 »
Jeśli to kasator luzów, a nie jakaś grubsza sprawa, to Cię ucałuję :) Ale to tylko na zimnym enginie.

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Lipca 2008, 19:03:57 »
Nie łam się. Mam to samo. Klekot dopóki się nie rozgrzeje a i późnej klekoce. Mam nadzieję, że u ciebie co innego. U mnie luźne wałki. Daiagnoza: jeździć długo aż będzie gorzej, a jak będzie gorzej szukać silnika bo najtaniej. U mnie. U ciebie napewno kasator :) .

PhiSz

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Lipca 2008, 14:01:37 »
Do corolki lejemy Castrol HighMilleage. Do drugiej PetroCanada. Podpytaj może warto któryś z nich.

ja leje minerala Quaker State i jestem zadowolony
jak gadalem z dealerem kiedys to mowil ze Quaker i PetroCanada to jedyne oleje w Polsce ktore sa tylko importowane i nie ma zadnych podrobek na rynku

jakosc jest zawsze ta sama i zawsze sa to te same zloza wysokoparafinowej pensylwanskiej ropy :-)

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Lipca 2008, 23:05:42 »
Na zimnym tłucze, jakby tam jakiś stworek siedział i walił młotkiem w pokrywę zaworów :) Dojdzie 80C i cicho. Oczywiście trochę hałasuje na wyższych obrotach ale już nie tak. Zastanowię się nad tym olejem, który polecacie. Dzięki. Acha, czy jak zdejmę sam pokrywę, to mogę sam napiąć ten kasator czy to wyższa szkoła?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Lipca 2008, 01:50:31 »
Do nastawienia kasatora luzów trzeba zdjąć przynajmniej jeden wałek :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Lipca 2008, 12:51:22 »
W zasadzie napiąć kasator jest łatwo, tu masz dużo na ten temat :
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=18423.0

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Lipca 2008, 22:27:17 »
Dzięki. Miałem pękniętą sprężynkę on kasowania luzu ale klekotała na ciepłym . Po wymianie było cichutko i teraz klepie na zimnym. Pewnie poszła ta druga. Przy TOYOCIE, to raczej sam tego nie będę rozbierał, bo dopiero bałaganu narobię :)

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Marca 2010, 10:48:56 »
umówiłem sie na wymiane oleju, tylko nie wiem jaki wybrać...:/

A na czym do tej pory śmiga?  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2010, 14:13:40 wysłana przez eddie »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Marca 2010, 10:53:52 »
teraz to smiga na oleju GM, ponoć takim jak auta z GM są zalewane w ASO.
(polsyntetyk)
niby wszystko ok, nie ubyło go.
wczesniejszy silnik był na lotosie.
tez było ok. to wszystko są oleje raczej z niższej półki, a teraz sie po prostu zastanawiam czy zafundowac carinie cos lepszego;) ale sam do konca nie wiem, a opinie w necie są jak zwykle i dobre i złe praktycznie na temat kazdego oleju (no moze na motul nikt nie narzeka..)
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Marca 2010, 11:03:40 »
Bartek, cholera, na oleju się nie oszczędza.....
Jak półsyntetyk, to polecić z własnego doświadczenia mogę mobila. O motulu za bardzo się wypowiadać nie chcę. Linoch na pewno poleci Ci texaco i przyznać muszę, że parametry mają ich oleje bardzo imponujące.
Idź do sklepu i sprawdź jaką trwałość filmu i jakie właściwości myjące ma każdy z interesujących Cię produktów. Najprostszy sposób, by podjąć decyzję (bo decyduje to, co ma najlepsze parametry a nie Twoja sympatia do marki).

A może pełen syntetyk? :> Szczególnie jeśli lubisz dać po garach  <diabel>

Żeby być w temacie:
Zmieniłem dysze spryskiwaczy szyb. Jestem zadowolony bo w końcu udało mi się dorwać coś pośredniego między bezsensowną mgłą a standardowymi spryskami. Tylko muszę zmienić jeden wężyk i zmienić sposób mocowania dysz.....
W ogóle przewód gumowy wymienię chyba cały, tak profilaktycznie :P
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2010, 11:06:40 wysłana przez Dagon »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Marca 2010, 11:09:42 »
nie chce zeby to źle zabrzmiało.
z wyborem oleju zawsze zdawałem sie na mechanika.
nie marudziłem nigdy, ze ma byc 10 czy 30 zl tanszy.
generalnie zawsze tez byłem "zadowolony". tzn nie bylo nigdy problemów z pracą silnika ze względu na olej. w poprzednim 3sge musiałem troche dolewać, no i wtedy LOTOS nawet był mi na rękę;)
w warsztacie gdzie bedzie wymiana mają na miejscu mobila i shela i motul a dalej powiedział mi znajomy ze w ciagu godziny moze mi zorganizpowac kazdy, ktory bede chciał.
problem w tym jednak, ze do konca nie wiem co :D
pogadam jeszcze z nimi (serwisują zbudowane od podstaw przez siebie dwie "rajdówki" bo znajomy jeździ, wiec co nieco na sporcie sie tez znają mam nadzieje;) i wtedy sie zdecyduje poewnie. juz na miejscu. nie wiem czy pelen syntetyk dla silnika, który juz swoje przeszedł to jest dobre rozwiązanie..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Marca 2010, 11:37:53 »
Dlaczego nie? Co innego, gdyby lany był mineralny..... Można zdjąć też pokrywę zaworów i ocenić czy coś jest nagromadzone gdzieś. Jak nie ma oznak czarnej śmierci, to zalać syntetyk możesz :]

Ja polecam też zakup oleju w bańce. Z tymi z beczki bywa różnie, nie jeden mechanik mi już to mówił (i wcale nie chodzi o to, że w zakładzie oszukują).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl