Autor Wątek: Czy to możliwe ?  (Przeczytany 8559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hipek1

• Gość
Czy to możliwe ?
« dnia: 11 Października 2007, 23:15:12 »
Witam, jestem nowy i od razu witam się ze wszystkimi  :icon_salut:. Nie dawno nabyłem Toyotę Corolle 1.4 l. turbo diesel kombi (E12 z 2006 r.)  Zapłaciłem mnóstwo kasy (jak dla mnie), ale mówili, że szybko zobaczę za co płacę.  Wszytko jest ok. tylko spalanie..... Mam pytanie ile powinien palić ten model w mieście. Moje cudo pali 7-7.5 litra/100 km. Czy to jest ok ? Pytam, bo służbowo jeźdźę Oplem Astra II kombi też TD 1.7 i pali mniej. Mój styl jazdy to między 2-3 tyś obr/min. Zatem jeśli możecie to podawajcie Wasze wyniki dla 1.4 D4D kombi poparte własnymi obserwacjami.

Przepraszam, że nowy wątek - ale nie znalazłem nigdzie konkretnej inforamcji dla tego modelu i silnika.

Pozdro i dzieki za odpowiedzi

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czy to możliwe ?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Października 2007, 07:47:20 »
Witam, jestem nowy i od razu witam się ze wszystkimi  :icon_salut:. Nie dawno nabyłem Toyotę Corolle 1.4 l. turbo diesel kombi (E12 z 2006 r.)  Zapłaciłem mnóstwo kasy (jak dla mnie), ale mówili, że szybko zobaczę za co płacę.  Wszytko jest ok. tylko spalanie..... Mam pytanie ile powinien palić ten model w mieście. Moje cudo pali 7-7.5 litra/100 km. Czy to jest ok ? Pytam, bo służbowo jeźdźę Oplem Astra II kombi też TD 1.7 i pali mniej. Mój styl jazdy to między 2-3 tyś obr/min. Zatem jeśli możecie to podawajcie Wasze wyniki dla 1.4 D4D kombi poparte własnymi obserwacjami.

Przepraszam, że nowy wątek - ale nie znalazłem nigdzie konkretnej inforamcji dla tego modelu i silnika.

Pozdro i dzieki za odpowiedzi

Witam.
Kumpel ma 1.4 D4D w hatchbacku i pali mu ok. 6,5 w jeździe miejskiej i potrafi spaść do 4,5-5,5 w trasie.
Może masz jeszcze niedotarty silnik ??
Pozdrawiam
Obi

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Października 2007, 08:25:43 »
ciężka noga, klima i korki - wszystko jest możliwe

hipek1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2007, 18:17:43 »
Problem, że noga nie jest ciężka, jest chłodno i klima nie chodzi...

somoza

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2007, 22:37:34 »
A gdzie tankujesz?Moze ropa kiepskiej jakości to i pali więcej. Jesli jeździsz na krótkich odcinkach w mieście to też może mieć znaczenie...

3toja5

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Października 2007, 20:12:42 »
a więc po kolei:
 - tankuję w statoil (na pewno 95% tankowań, a może nawet więcej)
 - eksploatacja w zakresie obrotów: 2-3 tys/min.
 - noga raczej delikatna (samochody traktuję jeszcze bardziej delikatnie niż kobiety  :grin:)
 - eksploatacja: i tutaj problem dla porównania, a mianowicie - jeżdże "mieszanie", tzn i miasto i trasa, najczęściej i jedno i drugie w jednym etapie
 - zazwyczaj nie mam krótkich (kilkukilometrowych) przebiegów
 - jeżeli potrzeba to klimy sobie nie żałuję
i spalanie w zdecydowanej większości przypadków otrzymuję w granicach 4,5 - 5,0 (jak >5,0 - to uważam, że się źle sprawuję :-( )
jedynie tylko mam uwagi do czasu nagrzewania się silnika: potrafi z małym obciążeniem grzać się do "normalnej" swojej temperatury eksploatacji nawet przez 10 km; - czy Wy też tak macie??? (termostat?)
jest co prawda opcja podgrzewacza - ale jakoś nie przemawia ona do mnie i staram się tego wynalazku nie używać - sam nie wiem dlaczego?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2007, 09:50:19 »
Te silniki nagrzewają się tak jak piszesz.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2007, 09:57:44 »
i wlasnie po to jest funkcja podgrzewacza ...no ale jak nie chcesz uzywac to bedzie sie grzal wolniej

3toja5

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2007, 12:57:42 »
dziękuję za info i pozdrawiam!

Offline ZAJAX

• Toyot Leżący
  • *
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Listopada 2007, 19:13:30 »
Nie martw się. Diesle w mieście palą i tyle.
Moja fabia 1.9 TDI w mieście pali 10-10,5 przy bardzo spokojnej jeździe.
A moja Corolla E11 1.4 benzyna pali mi w mieście zdecydowanie mniej przy takiej samej eksploatacji :)
Diesel może ewentualnie spalić mniej w trasie.

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2007, 00:13:08 »
Nowe diesle emitują mało ciepełka to i dłużej się nagrzewają.....

3toja5

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2007, 21:09:30 »
skoro już o dieslach rozmawiamy, to przy okazji prosiłbym o wypowiedź doświadczonych "dieslowców":
czy uzywacie w zimie jakichkolwiek dodatków do paliwa w celu ochrony przed niską temperaturą?
jak dotąd przez dwie zimy nie używałem, ale... czy nadal będzie mnie los traktowal ulgowo? :oops:

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2007, 21:31:10 »
To mało zależy od losu, a bardziej od tego co lejesz do baku i przede wszystkim od temperatury na zewnątrz. Dystrybutorzy paliwa powinni zapewnić takie paliwo na zimę, które nie zamarznie. Nie mniej jednak przy temperaturach poniżej -20, dla bezpieczeństwa, lepiej zastosować preparat zapobiegający zamarzaniu.
Osobiście miałem kiedyś taki przypadek, przy próbie rozruchu silnik mało nie wyskoczył spod maski, ale po ogrzaniu, odpalił bez miałknięcia.

3toja5

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopada 2007, 22:11:32 »
...zależy ... od tego co lejesz do baku i przede wszystkim od temperatury na zewnątrz. Dystrybutorzy paliwa powinni zapewnić takie paliwo na zimę, które nie zamarznie.
ale jak to wygląda w praktyce - czyli: powinni, czy rzeczywiście zapewniają?
leję na firmowych stacjach paliwowych, ale ubiegłej zimy (co to za zima była?) właśnie tam, na jednej z nich nie potrafiono udzielić mi jasno odpowiedzi czy dysponują olejem zimowym, czy nie (aż wstyd!) - powiedziano, że "sprzedają to, co dostarczy dostawca";
stąd moje wątpliwości i pytanie;
dziękuję bardzo za odp :-)

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2007, 22:48:29 »
Nie jesteś pierwszy, ani ostatni, który usłyszał taką odpowiedź. W specyfikacji dostawy powinno być określone jakie paliwo dostarczył dostawca, ale....... jak znam życie, to papier przyjmie wszystko i nawet jak napiszą "zimowy" to nigdy nie będzie gwarancji, że taki właśnie jest. Dochodzenie swoich racji wobec dostawcy paliwa jest żmudne i czasochłonne i nie daje żadnych gwarancji na zadośćuczynienie, dlatego lepiej samemu zabezpieczyć się przed niespodziankami.
Osobiście, śledzę prognozy pogody i jeśli temperatura ma tendencję do spadku poniżej -15 to stosuję dodatek przeciwdziałający wydzielaniu się parafiny. Nie kosztuje to zbyt wiele, a satysfakcja gwarantowana, mniej nerwów i pewność, że auto odpali.
Niektórzy radzą dolewać denaturat do paliwa, niektórzy benzynę, ja stosuję przeznaczone do tego celu preparaty.
W końcu kilkanaście złotych na tankowanie do pełna to chyba nie jest wielki wydatek. Skoro stać mnie na Toyotę, to nie będę żałował kilkunastu złotych.
pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2007, 22:51:21 wysłana przez Czarna Myna »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl