Autor Wątek: nierówna praca silnika  (Przeczytany 31998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: nierówna praca silnika
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Lutego 2009, 19:32:18 »
Witaj Perzan to zostaje tylko pogratulować i życzyć dalszej takiej ekspoloatacji :-)

Przemekk

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Grudnia 2009, 08:32:28 »
Witam

Mam Camry z 1999 r. z silnikiem 3.0 V6 (1MZ-FE), przebieg 230k.

Samochód nierówno pracuje na biegu jałowym (potem być może też, ale już tego nie czuć) i dużo pali. Konkretnie: bardzo dużo - ostatnio wyszło 20,4l/100 km, a zimy póki co jeszcze nie ma... Dodam, że jeżdżę tylko po mieście.

Zastanawiam się co może być przyczyną takich objawów. Póki co wymieniłem obie sondy lambda i świece i wlałem środek do czyszczenia wtrysków. Mechanik sprawdził cewki i kable - podobno ok.

Czy ktoś miał może podobny problem lub wie co może być przyczyną? Będę wdzięczny za pomoc nim całkiem zbankrutuję ;-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Grudnia 2009, 09:21:39 »
nierówna praca na biegu jałowym?? A jakie masz obroty?? Jeżeli falują miedzy 600 a 700 i czasem są nawet niższe od 600 to ja bym wyczyścił zespół przepustnicy, a dokładnie zawór wolnych obrotów znajdujący się pod przepustnicą. Do tego trzeba kupić uszczelkę pomiędzy przeputsnicą a kolektorem (20PLN) bo jest jednokrotnego użycia i puszczkę benzynki. Czy jak wrzucasz D (zakładam, że masz automat) to obroty spadają na chwilę nawet poniżej tych 600RPM?? Co do dużego spalania, sprawdź czy Ci któryś zacisk nie blokuję koła, ponoć lubią się w camry lekko zapiekać, miałem tak u siebie z przednim zaciskiem....

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2009, 09:23:23 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:01:18 »
Widzę, że kolega poruszył dwie kwestie, które prawdopodobnie są niezależne od siebie.

Pierwszą ( nierówna praca ) poruszył Tabak, nie wspominając o uszczelce między przepustnicą a zaworem ISC, i w niej nie ma już nic do dodania.

Druga ( duże spalanie ) może mieć sporo przyczyn, począwszy od krótkich startów, na nieszczelnym układzie paliwowym skończywszy.

Tak na szybko to możemy się jedynie pozastanawiać, póki nie podasz jakichś konkretów.

1) Kody jakieś wyrzuca/zapamiętuje ? Świeci checkiem ?

2) Sprawdzałeś ( w sensie : czyściłeś ) przepływomierz ?

Na pierwszy ogień sprawdziłbym czujnik temperatury płynu chłodzącego ,podający sygnał na ECU, było na forum, nawet wklejałem jego charakterystykę.

Może być tak, że na wskaźnik podaje Ci dobrze, a na ECU źle, wtedy ECU widzi, że silnik zimny, więc polewa, ile może.

Może też być, że, właśnie, robisz krótkie odcinki, zimnym autem, wtedy nie zdziwiłbym się takiemu ( i większemu ) spalaniu.

A może też być tak, że masz ciężkie nogi, i tak po prostu ma być ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:11:27 »

Pierwszą ( nierówna praca ) poruszył Tabak, nie wspominając o uszczelce między przepustnicą a zaworem ISC, i w niej nie ma już nic do dodania.

Uszczelka po ISCV wydaje się że nie jest jednokrotnego użytku i jak ja zmieniałem swoją to była w stanie idealnym, oczywiście niezaszkodzi wymienić, kosztuje 14PLN.....

Spalanie...... jeżeli rzeczywiście jeździsz na krótkich odcinkach to spalanie może takie być. Ja śmigam na odcinkach czasem niepozwalających silnikowi osiągnąć temp roboczej i mi wychodzi jakieś 15-17 L PB lub conajmniej 17 L LPG..

Marcinm. Jeżeli kolega ma 1mz-fe to z duża dozą prawdopodobieństwa można powiedzeć, że ma taki sam przepływomierz jak mój i skoro tak jest to ja nie widzę tam nic do czyszczenia. No chyba, że mój był tak czysty, że mi się tylko wydaje, że się tego nei czyści.....

Kolega niech się zaopiekuje przepustnicą, koszt uszczelek niewielki, czas potrzebny na rozkręcenie tego wszystkiego to 10-20 minut max.

Jeszcze jedno pytanko. Marcinm piszesz o czujniku temp. Jeżeli dawałby zły sygnał to czy silnik niepowinien mieć ciągle wyższych obrotów (ssanie) skoro ecu myśli, że jest zimny??

PozDRo

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Grudnia 2009, 10:12:12 »
Nie camry, ale odnośnie spalania - przez ostatnie dwa lata mój lex miał średnią w okolicy 12,7l/100. Od 4 miesięcy codziennie pokonuję odcinek 400m (stop), 1,2km (stop) , 2km (stop), auto trzymane pod chmurką więc b zimne. Spalanie średnie !!! to 21,5l/100km.. Cały układ powietrzno paliwowy szczelny z nowymi świecami, filtrami itp. Przyczną takiego spalania są pokonywane odcinki.. Po wyjeździe na trasę mam 11-12l/100..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Grudnia 2009, 12:10:41 »
Uszczelka po ISCV wydaje się że nie jest jednokrotnego użytku i jak ja zmieniałem swoją to była w stanie idealnym, oczywiście niezaszkodzi wymienić, kosztuje 14PLN.....

Moja pod głowicą, jak zmieniałem, też była w stanie idealnym, kurde, niepotrzebnie wymieniałem...

Ja nie każę nikomu niczego wymieniać, jedynie sugeruję, jaka jest procedura naprawy.

Marcinm. Jeżeli kolega ma 1mz-fe to z duża dozą prawdopodobieństwa można powiedzeć, że ma taki sam przepływomierz jak mój i skoro tak jest to ja nie widzę tam nic do czyszczenia. No chyba, że mój był tak czysty, że mi się tylko wydaje, że się tego nei czyści.....

Jak już pisałem, nie każę nikomu, niczego czyścić, naprawiać, wymieniać.

Przecież to drutowa przepływka, a nie klapowa. Nie wiem, co chciałbyś tam zobaczyć, tzn. czy do czyszczenia skłoniłby Cię dopiero centrymetrowy nagar, czy grudy ziemi, względnie pół kota, zassanego z pobocza dolotem ?

Widzę, że poznałeś już 1MZ, i zasadę działania jego podzespołów tak dokładnie, że nic Cię już nie zaskoczy. Gratuluję, zwrócę się do Ciebie, jak będę miał kiedyś problem z jakimś 1MZ :)

Jeszcze jedno pytanko. Marcinm piszesz o czujniku temp. Jeżeli dawałby zły sygnał to czy silnik niepowinien mieć ciągle wyższych obrotów (ssanie) skoro ecu myśli, że jest zimny??

Niekoniecznie, bo czujnik rzadko pada skokowo. Wystarczy, że będzie podawał 20-30 stopni mniej, niż ma w rzeczywistości. Obroty będą w normie, a paliwa poleje znacznie więcej.

Ale ja się nie znam, tak mi się przyśniło, to piszę...

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Grudnia 2009, 12:26:23 »

Niekoniecznie, bo czujnik rzadko pada skokowo. Wystarczy, że będzie podawał 20-30 stopni mniej, niż ma w rzeczywistości. Obroty będą w normie, a paliwa poleje znacznie więcej.

czemu wszystkie twoje odpowiedzi nie mogą takie być, merytoryczne.....

niie znam 1mz wogóle można powiedzieć, ale poprostu jak miałem przepływkę w ręku to nie zauważyłem tam nawet grama kurzu, o brudzie nie wspominając. Jeżeli twierdzisz, że przepływka może się zabrudzić i wadliwie działąć po 200tyś km to ja tego nie neguję, ponieważ nie mam jeszcze takiego przebiegu i moja wyglądała jak nówka. Ogólnie strasznie niemiło odpisujesz ostatnio na forum, nie żebym to brał do siebie, ale 5 zdań wytykasz czyjeś błedy, "szydzisz", a jedno jest w temacie wątku, uśredniając....

edit...

zapomniałbym....porównywanie uszczelki pod iscv do uszczelki pod głowicą.....wybacz

Ja wymieniłem swoją pod iscv za pierwszym razem kiedy to rozkręcałem. Po kilku dniach rozkręcałem to ponownie i tej konkretnej nie wymieniłem, ale pomiędzy przepystnicą a kolektorem wymieniłem ponownie, bo napewno jest jednorazowa.....

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2009, 12:31:03 wysłana przez tabak »

Przemekk

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Grudnia 2009, 09:55:53 »

1) Kody jakieś wyrzuca/zapamiętuje ? Świeci checkiem ?

2) Sprawdzałeś ( w sensie : czyściłeś ) przepływomierz ?

Na pierwszy ogień sprawdziłbym czujnik temperatury płynu chłodzącego ,podający sygnał na ECU, było na forum, nawet wklejałem jego charakterystykę.

Może być tak, że na wskaźnik podaje Ci dobrze, a na ECU źle, wtedy ECU widzi, że silnik zimny, więc polewa, ile może.

Może też być, że, właśnie, robisz krótkie odcinki, zimnym autem, wtedy nie zdziwiłbym się takiemu ( i większemu ) spalaniu.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Postaram się po kolei eliminować możliwe przyczyny.
Co do błędów - nie wyświetla żadnego.

Niestety nie wiem jak sprawdzić/wyczyścić przepływomierz. Czy jakieś rady w tym temacie?

Czujka temperatury - brzmi sensownie - problem jak wyżej - nie wiem jak się upewnić że jest OK.

No i ostatnia sprawa - faktycznie - jeżdżę na krótkich odcinkach - 6,5 km - zajmuje mi to około 20 minut, więc średnia jest powalająca. Łatwo obliczyć, że wychodzi 20 km/h...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Grudnia 2009, 12:14:14 »
No i ostatnia sprawa - faktycznie - jeżdżę na krótkich odcinkach - 6,5 km - zajmuje mi to około 20 minut, więc średnia jest powalająca. Łatwo obliczyć, że wychodzi 20 km/h...

Skoro tak, to zamiast dłubać pod maską, przejedź się w weekend w trasę. Zatankuj do pełna, zrób ze 200-300km, zatankuj do pełna. Jeśli wciąż będziesz miał spalanie rzędu 20, to ewidentnie jest coś na rzeczy z autem.

Na takie krótkie odcinki to szkoda auta, lepiej kup rower, albo Starletkę.

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl