Autor Wątek: Wymiana osłony przegubu na półosi (F)  (Przeczytany 31070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adambyw

• Gość
Wymiana osłony przegubu na półosi (F)
« dnia: 05 Listopada 2007, 19:31:27 »
Ok strzeliła mi guma osłaniająca przegub zewnętrzny prawy.
Wiadomo, jak strzeli guma to trzeba szybko reagować coby problemów za dużych nie było.
Miałem robić to tak jak w książce pisze ale carinaman20 sugerował rozwiązanie bez odkręcania wahacza.

Jeżeli rozbieraliście już to powiedzcie jak zrobić żeby się nie narobić i koszty zminimalizować.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2007, 13:22:09 wysłana przez Miche »

carinaman20

• Gość
Odp: Wymiana osłony przegubu na półosi
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopada 2007, 20:01:03 »
Prawy. To zmienia postać rzeczy. Choć może nie do końca.
Prawą półośkę masz z podporą czy ciężarkiem ? (nie znam diesla)
Masz dwie możliwości, choć w sumie może się okazać że obie sprowadzają się do tego samego.
Na początku trzeba popuścić opaskę na wewętrznym przegubie żeby nie potargać osłony wewnętrznego. Później odkręcić nakrętkę piasty, skręcić koła w jedną lub drugą stronę na maksa, cofnąć półośkę w głąb wewnętrznego i próbować wyjąć zewnętrzny z piasty. Jeżeli nijak nie da rady to odkręcić dwie nakrętki i jedną śrubę od sworznia wachacza, a wtedy sprawa już prosta. Na końcu półosi od strony wewnętrznego jest seger, który trzeba zdjąć, a następnie zdjąć trójramienny przegub z półosi. Dobrze jest zaznaczyć sobie jak on siedzi na półosi i jak względem obudowy przegubu. Dalej już samo idzie. Zdjąć osłonę wewnętrznego, przewlec osłonę zewnętrznego i w drugą stronę to samo tyle że z nową osłoną.
Wersja druga bardzo podobna ale mniej wygodna. Bez odkręcania nakrętki piasty rozpiąć wewnętrzny, od razu odkręcić sworzeń wachacza i wyjąć wewnętrzny z jego obudowy z półośką zakręconą w piaście. Dalej to samo z tym że niewygodnie robi się to pod autem, w szczególności zdejmowanie segera bez odpowiednich kleszczy jest ciężkie, bo jest dość mocny.
Nie zapomnij kupić smaru molibdenowego do uzupełnienia w przegubie zewnętrznym.
CM

Offline sachar

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wymiana osłony przegubu na półosi
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopada 2007, 23:18:55 »
Brawo!!! Doskonale opisane powinno sie to przeniesc do faq

Dodane do faq pozdrawiam MIche
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2007, 13:21:11 wysłana przez Miche »

c_4

• Gość
Odp: Wymiana osłony przegubu na półosi (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2007, 16:48:40 »
Na początku trzeba popuścić opaskę na wewętrznym przegubie żeby nie potargać osłony wewnętrznego. Później odkręcić nakrętkę piasty, skręcić koła w jedną lub drugą stronę na maksa, cofnąć półośkę w głąb wewnętrznego i próbować wyjąć zewnętrzny z piasty.

proponuję na początku poluzować nakrętkę pisty bo może być z problem z jej odkręceniem w moim przypadku konieczne było użycie klucza pneumatycznego 2,5kN mniejsze były za słabe

późnie autko na lewarek, zdejmujesz koło, odkręcasz nakrętkę drążka kierowniczego, rozłączasz brążek i zwrotnicę i maszożesz wtedy dowolnie obracać kołem na boki, wykręcasz śrubę wahacza odsówasz go jak to tylko możliwe na zawnątrz,  luzujesz poaskę na osłonie wewnętrznej, skręcasz koło maksymalnie w jedną ze stron wg uznania, powoli wysówasz półoś z koła maksymalnie cofając ją w przegub wewnętrzny

po wyjęcui półosi wypinasz seger i zdejmujesz wkładkę trójramienną (zapamiętaj z której strony był seger ponieważ wkładka nie jest symetryczna jeśli założysz ją odwrotnie nie założysz wtedy segera)

po zdjęciu pękniętej osłony warto dobrze umyć przegub (w smarze może być piasek, zanieczyszczenia) i zapakować świeżym smarem grafitowym (porcje dla jednego przegubu dostajesz w pudełku razem z nową gumą + 2 opaski dla gumy) , zakładasz osłonę i zabezpieczasz opaskami,w drógi przegub także warto zapakować świeży smar,
przegub wewnętrzny zabezpieczasz opaskami po zamontowaniu półosi

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2008, 22:53:27 »
Dopiero wczoraj zabrałem się do roboty ale do rzeczy.

Trzeba zaopatrzyć się w:
- Smar do przegubów
- osłonki przegubów z opaskami
- warto przy okazji wymienić łączniki stabilizatora jak trzeba

Ja wymieniałem na razie po prawej stronie, a lewa pewnie zaraz pęknie
- odkręcić koło. Warto podnieść obie strony auta, ułatwia to skręcanie kołami przez pociąganie drążka a nie kierownicą.
- odkręcić osłonę silnika od spodu.
- odkręcić trzy śruby mocowania kuli do wahacza
- odkręcenie łącznika stabilizatora pomaga w manewrach wahaczem, ale trzeba się liczyć z wymianą takowego. Ja miałem i tak do wymiany, i musiałem zaprosić do odkręcenia szlifierkę kątową.
- oczyścić z piachu okolice obu przegubów. Niesamowicie się sypie w międzyczasie, ale to chyba oczywiste.
- rozpiąć opaski na osłonkach i zdjąć osłonkę przegubu wewnętrznego
- odciągnąć kolumnę przy pełnym skręcie, w tedy można rozłączyć przegub wewnętrzny.
- poprzez odpowiednie manewry można (w sedan 2C) odchylić półoś pod samochód.
- zdjąć segier z półosi i ściągnąć trójnik
- Zsunąć z półosi osłonki i masę równoważącą. Przy ściąganiu masy trzeba rozpiąć opaskę tak żeby móc ją założyć z powrotem.
- Wyczyścić przeguby, nasmarować zewnętrzny, założyć osłonkę, masę, drugą osłonkę (nie zapomnieć o opaskach), poskładać przegub zewnętrzny
- ponownie odciągając kolumnę umiejscowić trójnik w siedzisku skrzyni, nałożyć osłonkę i pospinać opaskami
- przykręcić wahacz i wszystko co było rozkręcone

czas wymiany ... mnie zeszło całe popołudnie 12-20 ale do tego po obu stronach na przodzie silent blocki, łączniki, tarcze i klocki, i wymiana oleju w skrzyni. myślę że 3-4h wystarczy na same przeguby.

Trzeba zwrócić uwagę na osłonkę wewnętrzną. u mnie oryginalnie miały pod opaską trzy wypustki, na wcięcia w przegubie. Nowa ich nie miała i były by dziury umożliwiające dostęp wody i piachu do przegubu. Musiałem założyć starą na szczęście była jeszcze zdrowa.

Niepotrzebnie spuszczałem olej ze skrzyni. Zasugerowałem się książką że trzeba. Nie trzeba.
Osłona przegubu wewnętrznego 21zł (droższa 35zł)
Osłona przegubu zewnętrznego 24zł (tańsza 19zł)
Silent block 8,5zł
Łącznik stabilizatora 35zł
Smar nie pamiętam. Nie było w zestawie z osłonkami
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2008, 23:00:13 wysłana przez adambyw »

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopada 2011, 16:50:36 »
Chciałem zmienić osłonę przegubu, ale stwierdziłem, że zakupiona osłona GKN jest taka sama jak, ta która zaczyna pękać już po 6 tys. km, tzn. ma 3 harmonijki. Osłona po przeciwnej stronie ma 5 albo 6, dzięki czemu przy skręcaniu koła się tak mocno nie rozciąga jak ta z trzema. Nie wiem, czy ona jest jeszcze fabryczna, czy to jakiś zamiennik. Czy orientujecie się, czy da radę dostać zamiennik z większą liczbą harmonijek niż 3? Czy te ASOwe mają właśnie 5 lub 6. bo też ciężko stwierdzić patrząc na schemat? A wydaje mi się, że jak zamontuję tą z trzema, to za pół roku znowu będzie to samo.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopada 2011, 22:34:52 »
Ale  ASO-wa  wytrzyma  kilkaset  tysięcy; chyba, że  ją  ktoś  mechanicznie wcześniej  rozerwie.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2011, 12:24:19 »
Witam . Mam ten sam problem z osłoną . Jedyna opcja to tanio kupić używaną półoś ze zdrową gumą  bo ASO to śpiewa ładnie . Pozdro

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopada 2011, 08:51:05 »
A może by dobrać z innego auta jakąś bardziej harmonijkową, aby średnice się zgadzały.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopada 2011, 11:36:22 »
A może by dobrać z innego auta jakąś bardziej harmonijkową, aby średnice się zgadzały.

sa do kupienia gumy uniwersalne. minimalna odchylka +/- [mm] i tez bedzie jezdzic...
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2011, 11:37:36 »
Stało się. Wymieniłem na osłonę od Cariny 2.0. Zobaczymy jak się sprawdzi. Fotorelacja tutaj: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=27446.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl