Dopiero wczoraj zabrałem się do roboty ale do rzeczy.
Trzeba zaopatrzyć się w:
- Smar do przegubów
- osłonki przegubów z opaskami
- warto przy okazji wymienić łączniki stabilizatora jak trzeba
Ja wymieniałem na razie po prawej stronie, a lewa pewnie zaraz pęknie
- odkręcić koło. Warto podnieść obie strony auta, ułatwia to skręcanie kołami przez pociąganie drążka a nie kierownicą.
- odkręcić osłonę silnika od spodu.
- odkręcić trzy śruby mocowania kuli do wahacza
- odkręcenie łącznika stabilizatora pomaga w manewrach wahaczem, ale trzeba się liczyć z wymianą takowego. Ja miałem i tak do wymiany, i musiałem zaprosić do odkręcenia szlifierkę kątową.
- oczyścić z piachu okolice obu przegubów. Niesamowicie się sypie w międzyczasie, ale to chyba oczywiste.
- rozpiąć opaski na osłonkach i zdjąć osłonkę przegubu wewnętrznego
- odciągnąć kolumnę przy pełnym skręcie, w tedy można rozłączyć przegub wewnętrzny.
- poprzez odpowiednie manewry można (w sedan 2C) odchylić półoś pod samochód.
- zdjąć segier z półosi i ściągnąć trójnik
- Zsunąć z półosi osłonki i masę równoważącą. Przy ściąganiu masy trzeba rozpiąć opaskę tak żeby móc ją założyć z powrotem.
- Wyczyścić przeguby, nasmarować zewnętrzny, założyć osłonkę, masę, drugą osłonkę (nie zapomnieć o opaskach), poskładać przegub zewnętrzny
- ponownie odciągając kolumnę umiejscowić trójnik w siedzisku skrzyni, nałożyć osłonkę i pospinać opaskami
- przykręcić wahacz i wszystko co było rozkręcone
czas wymiany ... mnie zeszło całe popołudnie 12-20 ale do tego po obu stronach na przodzie silent blocki, łączniki, tarcze i klocki, i wymiana oleju w skrzyni. myślę że 3-4h wystarczy na same przeguby.
Trzeba zwrócić uwagę na osłonkę wewnętrzną. u mnie oryginalnie miały pod opaską trzy wypustki, na wcięcia w przegubie. Nowa ich nie miała i były by dziury umożliwiające dostęp wody i piachu do przegubu. Musiałem założyć starą na szczęście była jeszcze zdrowa.
Niepotrzebnie spuszczałem olej ze skrzyni. Zasugerowałem się książką że trzeba. Nie trzeba.
Osłona przegubu wewnętrznego 21zł (droższa 35zł)
Osłona przegubu zewnętrznego 24zł (tańsza 19zł)
Silent block 8,5zł
Łącznik stabilizatora 35zł
Smar nie pamiętam. Nie było w zestawie z osłonkami