Ostatnio przerabiałem ten temat.
Jeśli u Ciebie na tablicy zegarów po przełączeni wajchą biegu na pozycję R nie zapala się kontrolka lub zapali się czasami i dzieje się tak np. z pozycją D lub N to prawdopodobnie problem tkwi w urządzeniu które nazywa się PARK NEUTRAL POSITION SWITCH czyli mniej-więcej czujnik położenia dźwigni zmiany biegów. Znajdziesz go pod pokrywą silnika, pod akumulatorem, na końcu linki zmiany biegów.

W moim przypadku bardzo kłopotliwe było zdemontowanie tego modułu i musisz uważać żeby nie ukręcić śrub

, w razie problemów szczotka druciana i WD40.
Jeśli śruby dadzą się odkręcić to według instrukcji cały moduł powinien bez problemów wysunąć się z wodzika który wchodzi w skrzynię biegów.

U mnie również tak łatwo nie poszło

. Moduł składa się z dwóch połówek, aluminiowej i jakby bakelitowej która jest bardzo krucha. Mi ta część bakelitowa rozleciała się niestety na kilkanaście kawałków i musiałem kleić i kombinować. Stało się tak dlatego że podczas montażu prawdopodobnie nie przesmarowano wodzika od skrzyni smarem lub smar „wyparował” z biegiem czasu.
Jeśli już uporasz się ze zdjęciem tego modułu musisz go po prostu rozebrać na czynniki pierwsze. U mnie wewnątrz modułu smar czy jak to nazwać po prostu się skawalił i styki na przełączniku nie reagowały na sprężynki które powinny je dociskać. Musisz umyć wszystko w benzynie ekstrakcyjnej, przetrzeć wszystkie styki papierkiem 2000, nasmarować styki wewnątrz wazeliną techniczną bezkwasową (żadnych smarów grafitowych, miedzianych) i zamontować z powrotem.
Pamiętaj o prawidłowym ustawieniu dźwigni zmiany biegów podczas przykręcania linki.
Ustawiamy wajchę od biegów na N a wodzik od skrzyni tak jak na schemacie i dopiero przykręcamy linkę.

Życzę powodzenia