Autor Wątek: Swiatła cofania znikły ? - skrzynia automatyczna.  (Przeczytany 6932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alworada

• Gość
Swiatła cofania znikły ? - skrzynia automatyczna.
« dnia: 06 Grudnia 2007, 10:21:13 »
Witam wszystkich klubowiczów. :laugh:
Mam pytanko . Znikły mnie światła cofania  białe , sprawdziłem bezpieczniki i jest OK
Gdzie mam szukać włącznika świateł cofania  :oops:, bo to chyba on nie działa z tego wynika ? Choć nie jestem pewien !
A mam Camry z 92 roku wersja Canada automat z silnikiem 5SFE.
Podpowiedzcie jak się za to zabrać i gdzie lokalizować to coś .
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2008, 21:11:04 wysłana przez SZYMON14 »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: Swiatła cofania znikły ?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudnia 2007, 18:30:53 »
sprawdz kable możliwe że jest przetarty bądz dobrej masy nie mają :-)

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudnia 2007, 23:29:11 »
Ostatnio przerabiałem ten temat.
 Jeśli u Ciebie na tablicy zegarów po przełączeni wajchą biegu na pozycję R nie zapala się kontrolka lub zapali się czasami i dzieje się tak np. z pozycją D lub N to prawdopodobnie problem tkwi w urządzeniu które nazywa się PARK NEUTRAL POSITION SWITCH czyli mniej-więcej czujnik położenia dźwigni zmiany biegów. Znajdziesz go pod pokrywą silnika, pod akumulatorem, na końcu linki zmiany biegów.

W moim przypadku bardzo kłopotliwe było zdemontowanie tego modułu i musisz uważać żeby nie ukręcić śrub  :| , w razie problemów szczotka druciana i WD40.
Jeśli śruby dadzą się odkręcić to według instrukcji cały moduł powinien bez problemów wysunąć się z wodzika który wchodzi w skrzynię biegów.

U mnie również tak łatwo nie poszło :| . Moduł składa się z dwóch połówek, aluminiowej i jakby bakelitowej która jest bardzo krucha. Mi ta część bakelitowa rozleciała się niestety na kilkanaście kawałków i musiałem kleić i kombinować. Stało się tak dlatego że podczas montażu prawdopodobnie nie przesmarowano wodzika od skrzyni smarem lub smar „wyparował” z biegiem czasu.
Jeśli już uporasz się ze zdjęciem tego modułu musisz go po prostu rozebrać na czynniki pierwsze. U mnie wewnątrz modułu smar czy jak to nazwać po prostu się skawalił i styki na przełączniku nie reagowały na sprężynki które powinny je dociskać. Musisz umyć wszystko w benzynie ekstrakcyjnej, przetrzeć wszystkie styki papierkiem 2000,  nasmarować styki wewnątrz wazeliną techniczną bezkwasową (żadnych smarów grafitowych, miedzianych) i zamontować z powrotem.
Pamiętaj o prawidłowym ustawieniu dźwigni zmiany biegów podczas przykręcania linki.
Ustawiamy wajchę od biegów na N a wodzik od skrzyni tak jak na schemacie i dopiero przykręcamy linkę.

Życzę powodzenia

alworada

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2007, 11:15:55 »
No właśnie się tak dzieje na konsoli zapalają się światełka i znikają kiedy chcą do P_N_D_2_L
muszę się chyba za to zabrać , dzięki za opis . jutro się zabiorę i sprubuję to ruszyć . Wiem że nie będzie prosto bo ona ma już 15 lat i chyba nikt jej nie ruszał. Jak ten moduł zrobię to napiszę czy coś dało radę .

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2007, 13:47:56 »
U mnie czasem, jak jest zimno i wilgotno kontrolka P zapala się z opóźnieniem rzędu 1/2 sek.
Znaczy to, że doświadczam pierwszych objawów problemu z tym modułem  :|

Dziwię się troszkę, dlaczego element ten nie został zamontowany przy drążku zmiany biegów w kabinie, gdzie panują troszkę bardziej przyjazne warunki. Przychodzi mi do głowy jedno wytłumaczenie - gdyby tak było komputer dostawałby informację o położeniu drążka a nie rzeczywistym położeniu linki - co teoretycznie mogłoby być niebezpieczne. Tylko czy ten moduł w ogóle wystawia jakieś sygnały do kompa, czy tylko do kontrolek i świateł cofania, jeśli nie wystawia do kompa, to moduł mógłby być w kabinie.

Pozdrawiam
In (T) we trust.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2007, 14:57:35 »
Moduł jest oczywiście połączony z komputerem. Żeby się o tym przekonać wystarczy wypiąć z niego tą szeroką wtyczkę, auto w ogóle nie  zakręci nawet rozrusznikiem.
Wyczyszczenie i ponowne nasmarowanie wazeliną styków wewnątrz jest banalnie proste, ale problemem może być zdemontowanie go a bez tego nie ma co marzyć o wyczyszczeniu.
Myślę że zamontowanie modułu właśnie w tym miejscu ma swoje słuszne znaczenie, ponieważ urządzenie to ma za zadanie dokładne pokazywanie położenia nie tylko wajchy od biegów ale także położenie wodzika który wchodzi do skrzyni i to właśnie on ustawia odpowiedni bieg. Mamy po prostu jedno urządzenie zamiast dwóch.

U mnie czasem, jak jest zimno i wilgotno kontrolka P zapala się z opóźnieniem rzędu 1/2 sek.
Znaczy to, że doświadczam pierwszych objawów problemu z tym modułem  :|

Jeśli moduł zaczyna Ci szwankować zajmij się nim już teraz przed porządną zimą z wiadomych powodów.

alworada

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2007, 16:40:08 »
 :icon_police:No jestem w trakcie rozbiórki ,W sobotę cały dzień moczyłem a raczej pryskałem WD40 by można było ruszyć Dzwignię . Rozebrałem z godnie z zaleceniem   AGILESS  dał naprawdę obre rady , opis. Moduł już wyczyściłem ale zapomniałem kupić Wazelinę , może jutro gdzieś dowrę w okolicy .Moduł żeczywiście jest cholernie zabrudzony i delikatny . Żebym wiedział to to w lecie bym zrobił , bo w garażu mam psiarnię i jest niezbyt wygodnie zwłaszcza że jest mały i stary. We wtorek mam nadzieję że się uwinę i opiszę jakie są skutki.
Pozdrawiam wszystkich :cheesy:

alworada

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2007, 16:19:36 »
I mam problem nie mogę nigdzie dostać wazeliny technicznej bezkwasowej , czy innym można smarować tylko czym   :oops: , nie chcę zmarnować roboty i potem znów rozbierać odnowa .

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2007, 16:33:55 »

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

alworada

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudnia 2007, 16:47:24 »
HA już zamówiłem dzięki za link . teraz to jestem zadowolony.Pozdrawiam

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudnia 2007, 09:37:11 »
HA już zamówiłem dzięki za link . teraz to jestem zadowolony.Pozdrawiam

I jakie efekty udało się?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwietnia 2008, 22:16:23 »
Witam mi natomiast znikły swiatła cofania z dnia na dzien nawet nie wiem kiedy, ale wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej działają poprawnie, nie mrygają nie gasną i nie włączają sie z opuznieniem. Jak myslicie co to moze byc? :-)

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2008, 11:29:56 »
Witam mi natomiast znikły swiatła cofania z dnia na dzien nawet nie wiem kiedy, ale wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej działają poprawnie, nie mrygają nie gasną i nie włączają sie z opuznieniem. Jak myslicie co to moze byc? :-)

Coś w obwodzie albo bezpiecznik albo przewód.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Kwietnia 2008, 11:56:50 »

Sprawdź kable w wiązce przy zawiasie.  :-)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2008, 12:55:11 »
Już znalazłem usterke ,w bagażniku z lewej strony jest kostka i do tej kostki właśnie są doprowadzone kable od świateł cofania które miałem poprostu przerwane, po podłączeniu ich wszystko wróciło do normy. POZDRAWIAM :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl