ale nie przesadzajmy z tym ze wyprzedza sie itd momentem, bo prawda jest taka ze przy fabrycznych silnikach najwazniejsze jest to jaka moc ma auto (moc idzie w parze z momentem - przy seryjnych silnikach - i zawsze mement rosnie wraz z moca silnika....)
dlatego pewnie generalnie mowi sie o mocy i to jest jakims wyznacznikiem 'dynamiki' auta....
o momencie i jego wplywie na przyspieszenie mozna zaczac dyskutowac przy chipowaniu auta, gdzie wtedy faktycznie celem nie jest (nie powinno byc) osiagniecie jak najwyzszej mocy, a zachowanie jak najlepszego przebiegu momentu.... - ale to juz bardzo indywidualne zaczyna sie robic....
niestety nie da sie znaczaco 'podniesc' momentu bez podniesienia mocy, dlatego przy dyskusji tego typu (wedlug mnie) i tak chyba najwazniejsza jest 'moc'...
jesli chodzi o wypowiedzi na forum, to JAK DLA MNIE jedynym wyznacznikiem dla okreslenia tego co, kto rozumie pod pojeciem 'wolny', 'szybki', 'normalny' jest podanie czasu osiagniecia 100 km/h...
WEDLUG MNIE 'normalne' auto powinno osiagac 100 w ok 10s..., >13s to juz mulowate....