te filtry także mają zawory zwrotny. to co kolega opisuje to nie jest zawór od gęstego oleju czy zatkanego filtra! zawór zwrotny ma za zadanie zapobiegac drenażowi oleju do miski olejowej przy postoju, tzn. olej nie ścieka z głównego kanału i po rozruchu szybciej dociera tam gdzie trzeba.
zawór przelewowy (przy zatkanym filtrze itp. ) znajduje się w pompie olejowej lub poza pompą. są też fitry bez zaworu i trzeba po prostu wiedzieć co się kupuje. więc nie piszcie bzdur że tylko oryginał. ja zakładałem filtrona, nippodenso itp. jest wszystko w porządku, kontrolka gaśnie na rozruszniku.
Kolega też trochę myli pojęcia.
Zawór przelewowy jest w chyba każdym filtrze oleju. Ma za zadanie nie dopuścić do zatarcia silnika w przypadku zabrudzenia filtra. Teoretycznie filtr nie powinien dawać żadnych oporów w przeplywie oleju. Praktycznie, zwsze jakiś opór jest. Jeżeli nadmiernie wzrasta ciśnienie w filtrze, zawór przelewowy puszcza olej dalej w układ bez filtrowania go. Zapobiega to spadkom ciśnienia w układzie smarowania i zapewnia właściwe smarowanie w przypadku przytkania filtra. Z dwojga złego chyba lepiej puścić w układ brudny olej niż zatrzeć silnik na amen ?
Zawór w pompie oleju też jest zaworem przelewowym, ale ma zupełnie inne zadanie. Ten jest odpowiedzialny za maksymalne ciśnienie oleju w układzie smarowania i nie ma nic wspólnego z zatkanym filtrem. Ma za zadanie utrzymać jednakowe cśnienie niezależnie od obrotów silnika. W przypadku np. mojego silnika to jest od ok. 2000obr/min utrzymuje do samego końca 4atm.
Jeszcze nie widziałem silnika, który by miał układ z obejściem filtra oleju na okoliczność zatkania tegoż.
Z kolei zawór zwrotny w filtrze oleju spełnia zadanie takie jak opisałeś, ale nie jest zjawiskiem powszechnie spotykanym. Nie każdy filtr ma zawór zwrotny, a wręcz odważę się stwierdzić, że mało który filtr ma ten zawór.
CM