Autor Wątek: kontrolka oleju w d4d gaśnie zapóżno  (Przeczytany 23471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maciejka7

• Gość
kontrolka oleju w d4d gaśnie zapóżno
« dnia: 25 Grudnia 2007, 21:49:36 »
co się dzieje. Po wymianie oleju w avensis 2.0 d4d 2001r kontrolka ciśnienia oleju gaśnie dopiero po kilkusekundach

« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2007, 21:56:59 wysłana przez maciejka7 »

maciejka7

• Gość
Odp: kontrolka oleju w d4d gaśnie zapóżno
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2007, 11:18:15 »
co się dzieje. Po wymianie oleju w avensis 2.0 d4d 2001r kontrolka ciśnienia oleju gaśnie dopiero po kilkusekundach.filtr filtrona, olej castrol
10w40. Przed wymianą nic takiego się nie działo. oleju mechanik zalał5,5 litra :icon_pray: :icon_pray:

jasiu66

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2007, 11:50:51 »
podczas następnej wymiany oleju kup oryginalny filtr oleju .... a problem zniknie..

lopezm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2007, 20:19:09 »
Zgadzam się z przedmówcą, Oryginalny filtr ma zawór który przy bardzo gęstym oleju lub zatkanym filtrze sie otwiera i pozwala na swobodny przepływ oleju. Na filtrach nie ma co oszczędzać  :wink:

EDDY

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2007, 22:53:44 »
To według Was jaki filtr jest oryginalny? Bo powiedznenie "oryginalny" to jest pojęcie względne...

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudnia 2007, 23:34:47 »
Orginalny oznacza zazwyczaj kupiony w serwisie.........na pewno filtrona Ci nie sprzedadzą :pp :icon_police:
Mazna także kupić filtr 'knecht' lub jakikolwiek inny dobrej jakości i problem zniknie;) Nie ma co oszczędzać bo w tym przypadku różnica jest niewielka w cenie 10/15pln.zawsze możesz kupić w serwisie , sprawdzić firme ; producenta;)i oddać w ciągu 7 dni przyjmą;) i spróbować gdzieś kupić taniej;) choć w przypadku filtru oleju raczej się nie opłaci kombinować;d
Pozdrawiam

franekjet

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2008, 15:23:39 »
Całkowicie sie zgadzam z moimi przedmówcami, miałem to samo w swoim ave, zmieniłem filtr na taki zakupiony w serwisie toyoty i wszysko jest ok, koszt 88zł

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lutego 2008, 18:11:10 »
nie czepiajcie się filtrona bo to dobre filtry stosowane też na zachodzie. te filtry także mają zawory zwrotny. to co kolega opisuje to nie jest zawór od gęstego oleju czy zatkanego filtra! zawór zwrotny ma za zadanie zapobiegac drenażowi oleju do miski olejowej przy postoju, tzn. olej nie ścieka z głównego kanału i po rozruchu szybciej dociera tam gdzie trzeba. zawór przelewowy (przy zatkanym filtrze itp. ) znajduje się w pompie olejowej lub poza pompą. są też fitry bez zaworu i trzeba po prostu wiedzieć co się kupuje. więc nie piszcie bzdur że tylko oryginał. ja zakładałem filtrona, nippodenso itp. jest wszystko w porządku, kontrolka gaśnie na rozruszniku.
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

matt28

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2008, 20:59:00 »
Witam

Jak napisali koledzy, to klasyczny objaw kiepskiej jakosci filtru oleju.

Temat filtru oleju to temat rzeka, co uzytkownik to inna opinia.

Z wlasnego doswiadczenia (poprzednio jezdzilem Nissanem Primera, ktora jest bardzo czula na jakosc filtru) moge Ci doradzic jak zamienniki filtr oleju firmy Knecht - Mahle, wyprodukowany w Europie lub Korei, badz filtry firmy Mann - zrwoc uwage na kraj pochodzenia - nie kupuj pochodzacych z RPA.

Nie pisze o orginalnych filtrach Toyota, poniewaz, o ile dobrze sie orientuje produkuje je ktoras z w/w firm.

Pozdrawiam

carinaman20

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2008, 11:15:42 »
te filtry także mają zawory zwrotny. to co kolega opisuje to nie jest zawór od gęstego oleju czy zatkanego filtra! zawór zwrotny ma za zadanie zapobiegac drenażowi oleju do miski olejowej przy postoju, tzn. olej nie ścieka z głównego kanału i po rozruchu szybciej dociera tam gdzie trzeba.
zawór przelewowy (przy zatkanym filtrze itp. ) znajduje się w pompie olejowej lub poza pompą. są też fitry bez zaworu i trzeba po prostu wiedzieć co się kupuje. więc nie piszcie bzdur że tylko oryginał. ja zakładałem filtrona, nippodenso itp. jest wszystko w porządku, kontrolka gaśnie na rozruszniku.

Kolega też trochę myli pojęcia.
Zawór przelewowy jest w chyba każdym filtrze oleju. Ma za zadanie nie dopuścić do zatarcia silnika w przypadku zabrudzenia filtra. Teoretycznie filtr nie powinien dawać żadnych oporów w przeplywie oleju. Praktycznie, zwsze jakiś opór jest. Jeżeli nadmiernie wzrasta ciśnienie w filtrze, zawór przelewowy puszcza olej dalej w układ bez filtrowania go. Zapobiega to spadkom ciśnienia w układzie smarowania i zapewnia właściwe smarowanie w przypadku przytkania filtra. Z dwojga złego chyba lepiej puścić w układ brudny olej niż zatrzeć silnik na amen ?
Zawór w pompie oleju też jest zaworem przelewowym, ale ma zupełnie inne zadanie. Ten jest odpowiedzialny za maksymalne ciśnienie oleju w układzie smarowania i nie ma nic wspólnego z zatkanym filtrem. Ma za zadanie utrzymać jednakowe cśnienie niezależnie od obrotów silnika. W przypadku np. mojego silnika to jest od ok. 2000obr/min utrzymuje do samego końca 4atm.
Jeszcze nie widziałem silnika, który by miał układ z obejściem filtra oleju na okoliczność zatkania tegoż.
Z kolei zawór zwrotny w filtrze oleju spełnia zadanie takie jak opisałeś, ale nie jest zjawiskiem powszechnie spotykanym. Nie każdy filtr ma zawór zwrotny, a wręcz odważę się stwierdzić, że mało który filtr ma ten zawór.
CM

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2008, 12:54:51 »
ogólnie się zgodzę, ale do końca nie masz racji. dużo filtrów jest z zaworem antydrenażowym (ma to znaczenie z silnikami z  hydrauliką zaworową i rozrządu), były też silniki z zaworem w/w w głowicy.
co do silników o których wspomniałeś to w tej chwili raczej nie ma, ale były to silniki z boczniowym fitrem oleju (np skody).

zawór nadmiarowy w pompie nie ma za zadanie utrzymać stałego ciśnienia, ponieważ coś takiego nie istnieje (ciśnienie zależy od obrotów silnika) przy wzroście ciśnienia ponad dopuszczalną wartość zwala olej do michy.

dla przykładu w silniku d4d są 3 zawory olejowe oprócz tego w filtrze! pierwszy to nadmiarowy/przelewowy pompy o którym pisałem, kolejny bypass zawór obejściowy filtra -obchodzi filtr  gdy ten zatkany i podaje ciśnienie na chłodnicę oleju, dalej kolejny bypass chłodnicy również obchodzi ją w przypadku jej przytkania i podaje ciśnienie do kanału głównego.
także nawet jak filtr założysz bez zaworu bypassowego to silniczek sobie z tym poradzi! japońce przewidziały wszelkie sytuacje!
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

EDDY

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2008, 13:31:25 »
Czyli z tego co piszesz nie ma znaczenia czy założę Filtron, Knecht'a czy Mann'a? Bo wydaje mi się, że przy poprzednim filtrze (Mann) kontrolka oleju gasła szybciej do wymiany właśnie na Filtrona.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2008, 14:31:27 »
moim zdaniem nie ma znaczenia jesli paramatry filtrów są takie same. np do forda scorpio sa dwa typy fitrów efl90 bez zaworu przeciw drenażowego i efl600 z zaworem. na jednym szklanki klekoczą na rozruchu na drugim nie. moim zdaniem filtry mogą się różnić konstrukcja wkladu co może wpływać na szybkość gaśnięcia kontrolki. ale trudno to dowieść. moim zdaniem lepiej kupić markowy filtr niż coś taniego, przecież nie wymienia się co tydzień. moim zdaniem fitron jest dobrą firmą i ja przynajmniej nie miałem kłopotów, zresztą na zachodzie też je stosują. obecnie mam Nippodenso i jest ok, gaśnie na rozruszniku. jesli chodzi o bezpieczaństwo silnika to tak jak opisałem toyota w d4d zastosowała 3 zawory bypass-owe w tym jednen jak wiadomo nadmiarowy.
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2008, 16:18:21 »
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

EDDY

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2008, 21:27:38 »
Akurat podałeś linki do dwóch takich samych filtrów  :-) Dokładnie taki filtr mam u siebie zamontowany. Czyli jak ma te zawory to zasadniczo nie różni się od np.Mann'a?
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2008, 21:29:43 wysłana przez EDDY »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl