Autor Wątek: Licznik  (Przeczytany 18255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
Licznik
« dnia: 02 Stycznia 2008, 11:53:46 »
Witam Kolektyw :). Ostatnio jechalem sobie na Sylwestra w dluzsza trase. Troche momentami grzalem (ok 200 km/h) ale nie wiem czy to wazne. W kazdym razie zajechalem na miejsce. Zostawilem auto na 5 dni i od tej pory nie dziala mi licznik (tzn wszystkie zegary dzialaja tylko nie nabija mi kilometrow na obydwu licznikach). Zdarzylo mi sie tak juz raz na dluzszej trasie rok temu. Licznik stanal na 300 km potem odblokowal sie i zaczal  normalnie dzialac. Teraz jednak stoi i nic. Moze i sie odblokuje ale tak zapytam bo szukalem i chyba nikt nie mial problemu jak sie do tego w ogole zabrac. Serwis czy garaz? Tam jest linka czy impulsy? Pomocy. Dzieki.

Mr Q

• Gość
Odp: Licznik
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2008, 12:26:17 »
Sygnal jest elektroniczny (impulsy). Swoja droga predkosc pokazuje ok ale licznik km sie nie kreci?

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2008, 14:01:50 »
Tak, pokazuje obroty, predkosc normalnie. Nie dzialaja liczniki ktore zliczaja km. Pewnie sa zalezne. Moze po prostu jest tam kurz i sie zaciely ? Jezeli impulsy to nie wiem jak sie za to zabrac. Chyba jade do mechanika.

karo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2008, 14:14:22 »
Ja tez mialem taka sytuacje. U mnie to slimak sie przesunal w gore (w silniczku) i jak wscisnalem w dol i posmarowalem slimak i teraz chodzi prawidłowo

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia 2008, 18:16:32 »
czyli musze sie dostac do deski rozdzielczej i tam poogladac??

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2008, 18:40:37 »
Chyba nie masz wyjscia :)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Stycznia 2008, 18:59:36 »
czyli musze sie dostac do deski rozdzielczej i tam poogladac??

Zachęcam do zrobienia dokumentacji fotograficznej. Powodzenia

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Stycznia 2008, 22:58:48 »
Dobra odblokowalem bez rozbierania. Pewnie sie zawiesi znow ale moze wtedy juz bedzie troche cieplej.  Zrobie rozbiorke i zdjecia i uzupelnie temat. Teraz to nie mam nawet dostepu do garazu i ciemno sie robi za szybko. Odblokowalem zerujac licznik kilkanascie razy naciskajac i krecac lewo prawo podczas jazdy. Moze sie przyda.

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Stycznia 2008, 23:12:43 »
W razie czego tu http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=14991.0 jest bardzo dobry opis Owcy, jak dostać się do licznika w Camry.
Mnie bardzo dużo pomógł i oszczędził masę kombinowania.

Pozdrawiam
In (T) we trust.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Stycznia 2008, 23:35:05 »
Dobra odblokowalem bez rozbierania. Pewnie sie zawiesi znow ale moze wtedy juz bedzie troche cieplej.  Zrobie rozbiorke i zdjecia i uzupelnie temat. Teraz to nie mam nawet dostepu do garazu i ciemno sie robi za szybko. Odblokowalem zerujac licznik kilkanascie razy naciskajac i krecac lewo prawo podczas jazdy. Moze sie przyda.

Witam
Nie wiem jak długo masz ten samochód bo moja informacja Cię może zmartwić.
Z licznikiem w Camry jest tak że poskładany jest dosyć szczelnie i nie za bardzo może się tam dostać taka ilość kurzu żeby zablokować te trybiki. Sprawdź dosyć dokładnie czy cyferki na przebiegu (ten dłuższy rząd cyfr) i  na przebiegu dziennym (krótszy rząd) układają się dokładnie w poziomie, muszą być idealnie. Jeśli tak nie jest to na 100% ktoś majstrował przy liczniku z wiadomych przyczyn i spartaczył sprawę. Właśnie po takich zabiegach licznik przebiegu będzie się zacinał a jedyną radą jest tak jak napisałeś kilkakrotne kasowanie go.
Pozdrawiam

vneb

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lipca 2010, 11:05:36 »
Witam znow

Kontynuując rozbieranie licznika doszedlem do takiego momentu:

[KLIKNIJ ABY POWIĘKSZYĆ]

Potem zapragnąłem wyczyścić dzienny licznik kilometrów, bo jak widać na poniższym zdjęciu jest "troche" brudny:

[KLIKNIJ ABY POWIĘKSZYĆ]

W związku z tym mam pytanie które ze śrubek (1,2 czy 3 - lub też może coś innego )trzeba odkręcić, aby wyczyścić licznik kilometrów, ale tak aby dało się potem złozyć w jedną całość i żeby nie zostało mi na stole kilka części :)

[KLIKNIJ ABY POWIĘKSZYĆ]

A na koniec pytanko jak zdjąć wskazówki od prędkościomierza i obrotomierza?
Marcin
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2010, 11:17:52 wysłana przez vneb »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lipca 2010, 11:22:33 »
Witaj,
Odkrecisz  cztery srubki ktore sa pod numerem 2.Wtedy da sie wyjac sam licznik reszta zostaje.Do czyszczenia uzyj pedzla i sprezonego powietrza o malym cisnieniu,moze byc vacum z odkurzacza,pedzlujesz na sucho i pyl wciagasz do odkurzacza.Nie uzywaj zadnych plynow. Badz bardzo ostrozny z tarcza aby ona nie zostala zwichrowana.Pedzelek malutki i delikatny.
Podziwiam ze tyles zadal sobie trudu dla praktycznie rzecz biora wykonania zadan kosmetycznych. Powodem tego brudu jest pyl w kabinie w samochodzie ktory pochodzi z butow i lezy na chodniku.Nalezy czesciej odkurzac samochod.
Pzdr.i zycze powodzenia w montazu powrotnym. A8 2,2

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lipca 2010, 11:40:51 »
A na koniec pytanko jak zdjąć wskazówki od prędkościomierza i obrotomierza?
trzeba wyjac te bolce na ktorych opierają sie wskazówki, zaznaczyc miejsce do ktorego opadną wskazówki i juz mozna chyba je podwazac (np. widelcem) :)
mozna sobie tez zanotowac ilosc obrotów na jałowym i jakąs predkosc przy obrotach na danym biegu... np. 5bieg - 3000rpm -XXkm/h :)
bedzie pozniej wiadomo czy wszystko poprawnie zostalo zlozone i czy licznik nie przeklamuje :)
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

vneb

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lipca 2010, 12:22:53 »
Witaj,
Odkrecisz  cztery srubki ktore sa pod numerem 2.Wtedy da sie wyjac sam licznik reszta zostaje.Do czyszczenia uzyj pedzla i sprezonego powietrza o malym cisnieniu,moze byc vacum z odkurzacza,pedzlujesz na sucho i pyl wciagasz do odkurzacza.Nie uzywaj zadnych plynow. Badz bardzo ostrozny z tarcza aby ona nie zostala zwichrowana.Pedzelek malutki i delikatny.
Podziwiam ze tyles zadal sobie trudu dla praktycznie rzecz biora wykonania zadan kosmetycznych. Powodem tego brudu jest pyl w kabinie w samochodzie ktory pochodzi z butow i lezy na chodniku.Nalezy czesciej odkurzac samochod.
Pzdr.i zycze powodzenia w montazu powrotnym. A8 2,2

Dzięki za podpowiedź. Co do trudu, to po rozebraniu zegara i nawiewów okazało się, że na pokładzie wożę 16-letnią sadzę w nawiewach i równie "młody" kurz w liczniku, na żarówkach i wszelkich innych elementach które poddałem czyszczeniu.
Po pierwszym, wstępnym zmontowaniu, okazało się, że wcale nie muszę iść do okulisty; licznik jest wyraźny, a kontrolki świecą jasno i ostro :)

Marcin

vneb

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lipca 2010, 12:32:21 »
trzeba wyjac te bolce na ktorych opierają sie wskazówki, zaznaczyc miejsce do ktorego opadną wskazówki i juz mozna chyba je podwazac (np. widelcem) :)

Co do tych bolców to obawiam się, że to nie takie proste. Po odkręceniu prędkościomierza bolec wygląda na "zanitowany".  Poza tym podważyłem trochę wskazówkę i przesunąłem ją poniżej bolca, ale opadła do bolczyka kasowania dziennego licznika i wygląda na to, że jeszcze chciałaby opaść - jak ją zdejmę w tej pozycji to obawiam się, że wskazania licznika po założeniu nie będą prawdziwe. A może najpierw zdjąć ten bolczyk do kasowania dziennego licznika (jeśli tak to jak???)?

Marcin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl