Autor Wątek: Pytanie do użytkowników E-12 KOMBI  (Przeczytany 3663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marcys

• Gość
Pytanie do użytkowników E-12 KOMBI
« dnia: 07 Stycznia 2008, 15:27:25 »
Witam,
po 6-letniej przygodzie z Cainą E nadszedł czas zmiany i wybór padł na Corolle rocznik 2003-2004 wyłącznie wersja SOL. W związku z tym pytanko do was użytkownicy. Jaki silnik 1,6 benzyna czy 2,0 diesel? Samochód raczej użytkowany w mieście czyli krótkie trasy. Kilka arzy w roku jakieś wojarze.

Pozdrawiam
Marcyś

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
Odp: Pytanie do użytkowników E-12 KOMBI
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2008, 15:54:37 »
kombi 1,6l w benzynie chodzi ładnie :) ładnie się wkręca i ma odejście jak na takie autko (nawet pomimo 4 osób w środku). Pali w okolicach 10l/100km w mieście w lato, wiec to całkiem sporo, choć do zaakceptowania. W trasie koło 9-9,5 przy jeździe mocno dynamicznej.

silniczek daje sporą przyjemność z jazdy. Porównania z dieselem nie mam.

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Posejdonek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia 2008, 16:31:23 »
Miałem doczynienia z dwoma silnikami 1.4 VVTi (97KM) i 2.0 D-4D (90KM). Wolę diesla. Dużo bardziej elastyczny, a koszy pokonania 100 km porównywalny jak 1.4 o ile masz gaz. Diesel ma też pewne wady przy twoim sposobie użytkowania. Bardzo wolno się rozgrzewa, więc w mieście zimą pali tak 7 litrów paliwa.

Posejdonek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2008, 16:34:35 »
Jeszcze jedno. Diesla jest bardzo ciężko kupić. Ja kupiłem Corollę 2003 po 4 miesiącach poszukiwań. Po prostu jak auto jest niebite i dobrze wyposażone to sprzedaje się jak ciepła buleczka. Za to sprzedać będzie łatwko.

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2008, 16:42:46 »
Jezdze juz troche E12 Kombi 1.6 z 2003

Auto fajne i godne polecenia.

Oto moje spostrzezenia:
- silnik dynamiczny powyżej 4000rpm, diesel na pewno lepiej ciągnie z dołu
- przy normalnej jeździe po mieście (Gdynia) u mnie wychodzi spalanie max. 8.5l/100km (latem pali mniej), w trasie nawet poniżej 6l/100 km schodzi, ale przy wolnej jeździe, jak dasz w rurę 140 km/h i lepiej, to spali 7-8l/100km (jeżdżę na Pb98)
- na wysokich obrotach za głośno!!! duży minus, ale jak jedziesz naprawdę szybko 160-180 km/h to jest trochę ciszej
- w środku dużo miejsca z przodu i z tyłu kosztem kufra, ale jak wozisz rodzinkę a nie telewizory to jest OK
- auto lubi być dociążone, wygodniej się jedzie w 4 osoby niż samemu (podskakuje na dziurach), a napęd tak zestrojony, że specjalnie dynamiki nie tracisz
- skrzynia biegów niezbyt ciekawie chodzi - zanim kupisz dokładnie sprawdź wszystkie przełożenia i dobrze pojeździj!!!
- wykończenie i wyposażenie Ok, mam wersję Terra więc bez rewelacji ale wystarczy, szkoda, że nie ma fabrycznych szyberdachów - to lepsze niż klima
- chyba dość wytzrymałe, bo jak mnie Seicento walnęło, to mi tylko zderzak odrapał i tablicę zerwał, a jego musieli zabrać na lawetę
- w trasie latem, zimą nigdy nie zawiodła i bez awarii wszędzie dowiozła

Wczesniej w Japonii jeździłem różnymi Toyotami, i te niestety europejskie jakością im nie dorównują, ale napewno to lepszy wybór niż ople, vw, koreańce, francuzy i inne takie.

Niedługo planuję opchnać swoją i kupić max. 2 dwuletnią (może w Dieslu....), ale póki co z mojej SZAREJ MYSZY jestem zadowolony.

POLECAM
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

Marcys

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2008, 16:52:38 »
Właśnie byłem i oglądałem TCV z niby 2003r z silnikiem 1,8 benzyna. Jak się okazało samochód był z 2002 tylko w 2003 miał pierwszą rejestrację!!!! Pozatym ma kilka fajnych i przemyslanych schowków oraz niezły patent z tylnymi fotelami. Wersja SOL to jest to czego szukam!!! Jeżeli są jacyś urzytkownicy TCV proszę również o rady i spostrzerzenia na temat tego samochodziku.

Pozdrawiam

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2008, 20:15:42 »
Cze wszystkim. Piszę nieco z opóźnieniem ale dawno nie byłem na forum. Kupiłem Toykę Wagon 1.4 VVTi z 2003 roku, czarna perła z klimką, jeżdżę głównie w mieście i jestem zadowolony. Przede wszystkim wcale nie pali tak strasznie jak opisywaliście, a butów wcale nie mam lekkich. Jest ok i na miasto mnie wystarcza, Porsche to co prawda nie jest, ale jak trzeba to potrafi całkiem ładnie się zebrać. Ogólnie polecam. Dodam, że swojej też szukałem ponad 2 miechy.
Pozdrawiam
d.s.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2008, 13:06:21 »
Witaj.
Jak możesz napisz ile Ci pali oraz jakie masz pierwsze spostrzeżenia co do tego auta...

Pozdrawiam
Obi

Marcys

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2008, 21:45:54 »
Szukałem Corolli kombi w benzynie, a kupiłem Corolle Verso z 2002 2,0 D-4D wersja SOL oczywiście. Jak narazie niedługa trasa z Lublińca (okolice Częstochowy) do Radomia i niewielkie spostrzeżenia. Autko pomimo tylko 90KM przyspiesza nie najgorzej. Wyprzedzanie na trasie jest ok. Myślałem ze diesel jest duzo głosniejszy ale tu miłe zaskoczenie, na trasie wydaje mi się nawet cichsza niż Carina E 2,0 benzyna którą użytkowałem przez ostatnie 6 latek. Spalanie hmmmm miodzio według wskazań komputera przejechane 490 km ze średnią prędkościa 58km/h i spalanie 5,3 l/100km. Jakie będzie średnie okaże się jak wyjeżdze cały bak.
Acha wersja oczywiście Made In Japan.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2008, 09:57:00 »
Super auto i typowo rodzinne.

Niech się dobrze sprawuje.
pozdrawiam
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl