Autor Wątek: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe  (Przeczytany 78992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bisua

• Gość

Jackal

• Gość
Odp: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopada 2004, 12:10:26 »
Ciekawe, ciekawe  :athunbsup

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2005, 07:52:32 »
W zwiazku z kradzieza przed dwoma miesiacami mojej poprzedniej Rolki, po kupnie nastepnej zaczalem znow myslec na powaznie o zabezpieczeniach antykradziezowych.
Moja skradziona Rolka miala fabryczny immobiliser, autoalarm Challengera i blokade skrzyni biegow.
Miala tez bardzo glupiego wlasciciela, ktory na przegladach w ASO zamiast klucza serwisowego zostawial  caly pek kluczy (lacznie z kluczem od blokady). Skutkiem tego pewnej nocy odjechala spod domu, mimo ze 5 metrow dalej stala taka sama Rolka, a nawet lepsza, bo o dwa lata mlodsza (i to nawet bez blokady skrzyni biegow)  i po FL i w metaliku...
Rozmawiam z wieloma ludzmi (az strach ilu ludziom skradziono ich samochody) i ogarnia mnie lekkie uczucie rozpaczy - jestesmy bez szans  :?  
Ale moze jednak nie? Moze trzeba walczyc?
Co sadzicie na ten temat?
Co sadzicie o blokadach skrzyni (sa jakies nowe, odpalane na pilota), o antynapadach, o alarmach, parkingach strzezonych, odcieciach zaplonu, GPS-ach, itp...
A moze jednak dac spokoj i nie walczyc?
Jesli zbyt skutecznie zabezpieczymy samochod to moze jakis bandzior z bronia poprosi nas o kluczyki?
Co robic?
Co Wy sami zrobili(by)scie?

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2005, 08:56:43 »
Jejku na złodzieja nie ma bata - zawsze myślałam, że jedym ze skuteczniejszych jest odcięcie zapłonu i to mam zamiar w mojej zrobić...Możliwe że Twoją  sobie upatrzyli, obserwowali i potem zwinęli :?:  Mój wujek kupił Golfa - wówczas nowego i miał chyba wszystkie zabezpieczenia jakie Ty wymieniłeś i  tak mu go zwinęli ale pomógł immobiliser bo auto sięzatrzymało a oni nie umieli go na nowo odpalić. Policja znalazła je porzucone. A włamali sie do niego kradnąc kluczyki przez tz. sztuczny tłok.
Ogólnie uważam że te wszystkie wynalazki przeciwłamaniowe są dla nas a nie dla złodzieja abyśmy to my mogli choć trochęspokojniej spać.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2005, 09:09:04 »
Bartek72
Zasada jest taka, że jak chcą ukraść to na 100% ukradną i żebyś zalał wnętrze auta betonem to i tak zawsze są lawety, na które auto sięwciąga i ....
Ale te metody dotyczą raczej aut znacznie roższych i nietuzinkowych.
Przy masówkach raczej wygląda to tak że jak złodziej jsiada, mota nie może odpalić, zostawia i idzie dalej bo obok jest kilka następnych które można odpalić bez problemu.
Osobiście uważam że wszystkie zabezpieczenia fabryczne to wielki pic na wodę, a pierwszymi klientami nowych wynalazków antykradzieżowych są złodzieje aut.
Ja preferujęzasadę"pstryka" własnej roboty, umieszczonego w innym niż standardowym miejscu. Polega to na tym, że tylko ty wiesz gdzie on sięznajduje i tylko tobie jest on znany, a dodatkowy ukrytry przełącznik pozwala na zamknięcie obwodu na czas wizyty w serwisie. Można zamiast pstryka zrobić przecież kontaktron i pobudzać go magnesem i wtedy jest jeszcze łatwiej. Nic nie przełączas tylko dotykasz magnestm "gdzieś" i autko gotowe do drogi. A fabryczne tak ale dla zmyły.
A do blokady samoróbki są raptem potrzebne graty za 20 może 30 zł i ze dwie trzu godzinki roboty.
Mi także chciano kiedyś ukraść auto. Po rozwierceniu zamka kierowcy, pasażera, wybiciu szyby rozwaleniu stacyjki, przekręceniu jej na zapłon , obejściu fabrycznych zabezpieczeń.... wielka . Był mój mały pstryk, który uniemożliwił złodziejom odjechanie autem.

No to zaszalałem i sięrozpisałem.
Dziekujęza uwagę :D  :D
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2005, 11:07:39 »
Kryspin - to wszystko prawda, co piszesz. Problem w tym, że większość ludzi nie potrafi robić takich rzeczy, tzn. indywidualnych zabezpieczeń, a jechać z tym do fachowca ? Bez sensu.
Pozostaje niestety tylko polecić sięopiece opatrzności, albo ... wykupić auto casco, jeżeli kogoś oczywiście na to stać.
Pozdrawiam - zdegustowana Babcia

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2005, 11:38:57 »
Cytat: BabciaEwa
Kryspin - to wszystko prawda, co piszesz. Problem w tym, że większość ludzi nie potrafi robić takich rzeczy, tzn. indywidualnych zabezpieczeń, a jechać z tym do fachowca ? Bez sensu.

No nie tak do końca bezsensu. Przecież z pomocy fachowca (nie myślętu o firmie mątującej alarmy ale o elektrykach samochodowych"  można skożystać w części tzn. niech podłączy wszysko i gotowy przełącznik wyprowadzi pod deskę, tak żeby działało, a następnie samą kwestięukrycia przełącznika to każdy kto ma trochęchęci może wykonać we własnym zakresie. Zawsze też można zrobić to na kontaktronie i wtedy będzie do podklejenia raptem taki malutki pierdołek gdzieś (np. pod którymś el deski rozdzielczej), gdzie później będzie siędotykać magnesem przymocowanym do kluczy.

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2005, 13:15:37 »
Ja wiem, że Ty masz rację, ale jak ktoś jest tylko elektronikiem teoretycznym i do działań praktycznych ma dwie lewe ręce?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2005, 13:18:13 »
Ja wiem, że Ty masz rację, ale jak ktoś jest tylko elektronikiem teoretycznym i do działań praktycznych ma dwie lewe ręce?

To koniecznie musi mieć dobrego kolegęz TKP, który mu pomoże rozwiązać temai i założy blokadkę :D  :D

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwca 2005, 15:20:21 »
Już Cięlubię!  :-DD    :-DD    :-DD  
Jak siębędęwybierać w kierunku Płocka - dam znać.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwca 2005, 15:31:44 »
Już Cięlubię!  :-DD    :-DD    :-DD  
Jak siębędęwybierać w kierunku Płocka - dam znać.

:anarty    :anarty    :anarty

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwca 2005, 18:43:52 »
Mój pstryk, jak zadziałał na złodzieja - miałem rozj... zamek w drzwiach, przekręconą stacyjkę, spalony komputer pokładowy - i ch... głupi na koniec ze złości przebił mi nożem dwie opony i przerysował cały bok. Holowanie i naprawa kosztowały mnie prawie tyle co takie samo niemłode już auto. Samochód nie miał ani alarmu, ani immobilisera, blokady skrzyni, ani takich tam - tylko zastanawiało później mnie czy nie lepiej byłoby zapłacić ac i żeby odjechało autko w siną dal, niż dokładać do nieudanego skoku życia jakiegoś matoła, który chciał ukraść dla sportu - bo przecież taki wóz mógłby co najwyżej na kilka części sprzedać.

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Czerwca 2005, 22:20:47 »
P_flori AC to tez czasami pic na wodę...
mojego ojca wywlekli z samochodu, ale w "morde" mu nie dali i pomimo tego, ze prokuratura uznala to za rozboj - nasze kochane PZU bylo innego zdania i nie wypłacilo kasy (brak jednego kompletu kluczyków).

Takze ja juz w nic nie wierze... ale myslalam o antynapadzie - taka plytka, ktora zawsze musi byc np. w samochodzi albo kieszeni albo torebce, bo bez niej (teoretycznie) samochod ma nie odjechac. Myslicie ze to ma sens?
Dodam, ze tak jak Pani Powyzej   :D  mam dwie lewe rece do roboty "samochodowej" i inych instytucji też nie posiadam, ktore ewentualnie takie rzeczy potrafilby zrobic samodzielnie (tzn jakis pstryczek czu cos innego) wiec co mi pozostaje? liczyc, ze moje sie nie bedzie podobac czy na zwykle szczescie?

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Czerwca 2005, 23:05:46 »
Cytat: gonia77
Takze ja juz w nic nie wierze... ale myslalam o antynapadzie - taka plytka, ktora zawsze musi byc np. w samochodzi albo kieszeni albo torebce, bo bez niej (teoretycznie) samochod ma nie odjechac. Myslicie ze to ma sens?
wg mnie bardzo dobra sprawa sam takie cos posiadam  :wink:

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwca 2005, 07:06:15 »
Cytuj (zaznaczone)
wg mnie bardzo dobra sprawa sam takie cos posiadam

Hmmm...A jak to wlasciwie dziala?

W moim rankingu prowadzi chyba tajemny "pstryczek", chociaz przyklad p_flori troche psuje mi efekt.
Ja przy swojej Rolce mialem troche szczescia w nieszczesciu, bo ukradli mi ja w kwietniu, a zaraz w maju mialem przedluzac ubezpieczenie na kolejny rok - czyli ubezpieczenie sie jej wlasnie za chwile konczylo  :lol:  
Na dobra sprawe bylem na calej tej operacji okolo 3000 PLN do tylu (calkiem niezle zwazywszy na wiele zaslyszanych przezemnie historii o ubezpieczycielach...), zwrot pieniadzy z ubezpieczenia  mialem w sumie juz po miesiacu...
Wiec moze jednak nie walczyc - slyszalem o pakietach ubezpieczeniowych gwarantujacych pieniadze na NOWY samochod po kradziezy np. trzyletniego - ciekawe ile one kosztuja?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl