Autor Wątek: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe  (Przeczytany 79012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Czerwca 2005, 12:34:45 »
Prawda jest smutna niestety. Ubezpieczenia w tym AC to mit. I tak zawsze znajda sposób zeby zanizyc koszt albo urwac cos. Zastanawiajace jest jedno jak wyceniają auto do AC maią inny cennik a jak liczą strate to też inny   :evil:  
Co do zabezpieczeń. Idywiduwalne daje zawsze szanse na to ze złodziej wybierze inny samochód taki w którym nie spotka podobnych problemów.
Nie ma zabezpieczenia 100% na złodzieja. Profesjonalista zawsze odjedzie sam czy na lawecie ale odjedzie. A nawet jak go znajdą złapia to co ..... nic niska szkodliwość szkoda gadać.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Czerwca 2005, 12:39:08 »
Cytat: topol
Cytat: Jackal
Dokładnie !!!

Auto ma stać tam, gdzie je zaparkowaliśmy, nawet zniszczone, rozkradzione, ale ma stać !!!! Najgorsze co może siętrafić, to brak auta :?

Jeżeli masz AC to NIE!!!

Jednak będęsięupierał, że wolałbym gdyby stał :-)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Czerwca 2005, 13:00:56 »
Co do skuteczności zabespieczeń indywidualnych to:
mam kolegęskąd inąd znającego rzemiosło "ekspresowego odpalania aut", który twierdził że nie ma auta którego by nie odpalił w ciągu 2 lub 3 minut. (to było z 8 lat temu, nie miałem alarmu), a blokady indywidualne dla niego niestraszne.
I test zrobiliśmy. W swoim ówczesnym aucie zrobłem indywidualną blokadęna zapłon i pompkępaliwa o czym doskonale wiedział że takowa istnieje, ale nie widział gdzie jest pstryk.
Stoper klik, cas ruszył i owszem minęło kilka sekund i już był w środku :shock: . Zwolnił zaczep maski i tam popędził do przodu auta, złapał maskę, chciał podnieść zamek maski i o.... I tam został przez najbliższe 10 minut, po których siępoddał. No cóż maska była zabezpieczona przed otwarciem prostą prozaiczną metodą ... ale za to jakże skuteczną. Wszystko działo sięw garażu, wiedział o jednej blokadzie i na co jest założona (do czego mógł sięprzygotować) i sam stwierdził że na ulicy już by dawno temat zostawił.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Czerwca 2005, 13:05:19 »
Nie gadaj  :shock: ? Zaspawałeś maskę, czy doczepiłeś 100 kilo ołowiu?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Czerwca 2005, 13:06:07 »
Cytat: Jackal
Nie gadaj  ? Zaspawałeś maskę, czy doczepiłeś 100 kilo ołowiu

Nie mogępowiedzieć  :D  :D

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Czerwca 2005, 07:06:03 »
Cytuj (zaznaczone)
Prawda jest smutna niestety. Ubezpieczenia w tym AC to mit.

O nie, Ice, jestes w bledzie, czego ja jestem najlepszym przykladem  :lol:  
Natomiast wracajac do zabezpieczen - bylem wczoraj w warszawskim serwisie Challengera i dowiedzialem sie kilku (mam nadzieje interesujacych) rzeczy.
A mianowicie:
- "magiczna blaszka", zwana przez nich otisem lub "identyfikacja wlasciciela przez samochod" to u nich maksymalnie 400 PLN. Z jakiegos powodu niezbyt przez nich polecana...
- gama tajnych, magicznych przelacznikow jest bardzo duza. Sa uzbrajajace sie samoczynnie, wlaczane off-on, wylaczane tylko w trakcie kreceniem rozrusznikiem - juz od 200 PLN. Lubia to i polecaja.
- do autoalarmu Challengera mozna podpiac w Corolli modul domykania szyb - za 300 PLN (w Peugeocie chcieli za to 800 PLN), natomiast w Ave nic nie trzeba podpinac - domykanie szyb to kwestia programowania alarmu.
- jeden z serwisantow opowiadal mi, ze widzial na warsztatach w swojej szkole mechanicznej w jaki sposob radzic sobie z blokadami skrzyn biegow przy pomocy mlotka i srubokretu. Niszczy sie tylko plastik obudowy tunelu centralnego - ot, wszystko (czego oni ich tam w szkolach ucza?)

Mimo wszystko jeden "magiczny pstryk" drugiemu nie rowny. Zabraklo mi czasu, zeby z nimi dluzej pogadac.
 Bo taka mi sie nasuwa mysl - jezeli "magiczny pstryk" jest jakos sprzezony z alarmem, to jest to chyba bez sensu.  Jesli jest sposob na obejscie alarmu, to tym samym obchodzimy "magicznego pstryka". Jedyna idea dzialania tego urzadzenia to pelna niezaleznosc od innych zabezpieczen.
 Acha, zapomnialem wspomniec - kolega ma w Corolli blokade skrzyni biegow uruchamiana elektronicznie z pilota (jak alarm). Teoretycznie nie ma do niej dojscia od wewnatrz samochodu. Jakos tez jestem do tego sceptycznie nastawiony. Dojsc pewnie do tego mozna po zdjeciu obudowy tunelu, a jezeli jest to uruchamiane na pilota jak alarm - to pewnie tez mozna zeskanowac kody albo jakos obejsc...

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Czerwca 2005, 08:12:22 »
Cytat: Bartek72
Jedyna idea dzialania tego urzadzenia to pelna niezaleznosc od innych zabezpieczen.

dokładnie, każde z zabezpieczeń powinno być od siebie nieazleżne
PS. lepszym rozwiązaniem od ocięcia zapłonu jest odcięcie zasilania pompki paliwowej

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Czerwca 2005, 10:42:04 »
Maly error - alarm Cliforda.  :oops:  
Challenger to sie chyba nazywa ten typ.  :lol:

Wojak

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Czerwca 2005, 11:02:48 »
[quote="Bartek72
 Acha, zapomnialem wspomniec - kolega ma w Corolli blokade skrzyni biegow uruchamiana elektronicznie z pilota (jak alarm). Teoretycznie nie ma do niej dojscia od wewnatrz samochodu. Jakos tez jestem do tego sceptycznie nastawiony. Dojsc pewnie do tego mozna po zdjeciu obudowy tunelu, a jezeli jest to uruchamiane na pilota jak alarm - to pewnie tez mozna zeskanowac kody albo jakos obejsc...[/quote]

Blokady działające na dźwignięzmiany biegów obchodzi siępoprzez wciśnięcie sprzęgła - i już można samochód przetoczyć. Działa to również na tą elektroniczną blokadę- ona blokuje tylko wodziki w położeniu biegu wstecznego. Po wciśnięciu sprzęgła skrzynia jest oddzielona od silnika i po blokadzie. Żeby było to pewne zabezpieczenie musiało by blokować wałki w skrzyni przez obrotem.

Od kolegi usłyszałem o czymś zupełnie innym. Niestety nie zna on szczegółów.
Goście ukradli samochód i dojechali tylko do najbliższego skrzyżowania. Wystarczyło że nacisnęli hamulec. Do czasu zwolnienia jakiegoś przełącznika pozostawały cały czas zablokowane uniemożliwiając jazdę. Mogęsiędomyślać że był to jakoś zawór zwrotny, który umożliwiał przepływ płynu hamulcowego w jedną stronę.

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Czerwca 2005, 11:35:14 »
:lol:  Kurde, niezle!

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Czerwca 2005, 11:47:23 »
Cytat: Wojak
Od kolegi usłyszałem o czymś zupełnie innym.

A czy jest szansa dowiedziec sie co to dokladnie jest, bo po wszystkich wypowiedziach na forum zrezygnowałam z "plytki" i nadal szukam czegos skutecznego.
Pozdr

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Czerwca 2005, 18:55:43 »
Cytuj (zaznaczone)
Prawda jest smutna niestety. Ubezpieczenia w tym AC to mit.

O nie, Ice, jestes w bledzie, czego ja jestem najlepszym przykladem  :lol:  

Obyś nie był wyjątkiem od reguły. Ja mam bardzo smutne doświadczenia z AC w przypadku szkody całkowitej, jak i kradziezy.

Mimo wszystko jeden "magiczny pstryk" drugiemu nie rowny. Zabraklo mi czasu, zeby z nimi dluzej pogadac.
 Bo taka mi sie nasuwa mysl - jezeli "magiczny pstryk" jest jakos sprzezony z alarmem, to jest to chyba bez sensu.  Jesli jest sposob na obejscie alarmu, to tym samym obchodzimy "magicznego pstryka". Jedyna idea dzialania tego urzadzenia to pelna niezaleznosc od innych zabezpieczen.
 Acha, zapomnialem wspomniec - kolega ma w Corolli blokade skrzyni biegow uruchamiana elektronicznie z pilota (jak alarm). Teoretycznie nie ma do niej dojscia od wewnatrz samochodu. Jakos tez jestem do tego sceptycznie nastawiony. Dojsc pewnie do tego mozna po zdjeciu obudowy tunelu, a jezeli jest to uruchamiane na pilota jak alarm - to pewnie tez mozna zeskanowac kody albo jakos obejsc...

Zabezpieczenie blokujące dzwignie - odpinasz cięgna i odjezdzasz.
Magiczny pstryk nie moze być powiązany z alarmem bo to bez sensu i obejscie alarmu obejdzie i pstryk. Poza tym trzeba zrobić go tak zeby złodziej był pewien ze to awarja a nie dodatkowe zabezpieczenie. Wtedy jest nadzieja ze zostawi fure.
BMW E46 320d
Mini Cooper

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 23 Czerwca 2005, 19:12:43 »
Cytat: Ice
Poza tym trzeba zrobić go tak zeby złodziej był pewien ze to awarja a nie dodatkowe zabezpieczenie. Wtedy jest nadzieja ze zostawi fure.

Jak ktos mi powie co to ma konkretnie byc i jeszcze kto moze taki bajer zamontowac to bede dozgonnie wdzieczna...

Meteor

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Czerwca 2005, 22:03:35 »
Cytat: Ice
Prawda jest smutna niestety. Ubezpieczenia w tym AC to mit. I tak zawsze znajda sposób zeby zanizyc koszt albo urwac cos. Zastanawiajace jest jedno jak wyceniają auto do AC maią inny cennik a jak liczą strate to też inny   :evil:  
Co do zabezpieczeń. Idywiduwalne daje zawsze szanse na to ze złodziej wybierze inny samochód taki w którym nie spotka podobnych problemów.
Nie ma zabezpieczenia 100% na złodzieja. Profesjonalista zawsze odjedzie sam czy na lawecie ale odjedzie. A nawet jak go znajdą złapia to co ..... nic niska szkodliwość szkoda gadać.

3XTAK !!!
Chodzi też jednak o to aby przeciętnego złodzieja "mocno zniechęcić" do wybrania właśnie naszego auta i żeby nie ojechał jak tylko wsiądzie. Przeciętny złodziej, a takich jest najwięcej, jeśli wejdzie do auta i nie odpali auta przez dłużej niż kilka minut to raczej rezygnuje.

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Czerwca 2005, 07:14:32 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja mam bardzo smutne dos´wiadczenia z AC w przypadku szkody ca?kowitej, jak i kradziezy.

Hej, Ice, u jakiego ubezpieczyciela (jesli mozna spytac)?

Cytuj (zaznaczone)
Przecie˛tny z?odziej, a takich jest najwie˛cej, jes´li wejdzie do auta i nie odpali auta przez d?uzÿej nizÿ kilka minut to raczej rezygnuje.

Oj, Meteor, smiem watpic. Ci przecietni kradna chyba Polonezy, maluchy i cienkasy.
Natomiast za nasze samochody biora sie juz chyba troche lepsi...
W kazdym razie - co moga blokowac "magiczne pstryki"? Z tego co sie dowiedzialem juz, to:
1. Pompe paliwa
2. Ruch plynu hamulcowego (!?!)
Co jeszcze?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl