Autor Wątek: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe  (Przeczytany 79048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartek72

• Gość
Odp: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Czerwca 2005, 07:14:53 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja mam bardzo smutne dos´wiadczenia z AC w przypadku szkody ca?kowitej, jak i kradziezy.

Hej, Ice, u jakiego ubezpieczyciela (jesli mozna spytac)?

Cytuj (zaznaczone)
Przecie˛tny z?odziej, a takich jest najwie˛cej, jes´li wejdzie do auta i nie odpali auta przez d?uzÿej nizÿ kilka minut to raczej rezygnuje.

Oj, Meteor, smiem watpic. Ci przecietni kradna chyba Polonezy, maluchy i cienkasy.
Natomiast za nasze samochody biora sie juz chyba troche lepsi...
W kazdym razie - co moga blokowac "magiczne pstryki"? Z tego co sie dowiedzialem juz, to:
1. Pompe paliwa
2. Ruch plynu hamulcowego (!?!)
Co jeszcze?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Czerwca 2005, 08:15:36 »
Cytat: Bartek72
1. Pompe paliwa
2. Ruch plynu hamulcowego (!?!)
Co jeszcze?

3. Zapłon
4. Rozrusznik
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Wojak

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Czerwca 2005, 10:13:57 »
1. Pompe paliwa
Co jeszcze?

W swojej starej Skodzie Rapid (gażnikowa, cewka z przerywaczem) zrobiłem ukryty wyłacznik, który zwierał z masą styk niskiego napięcia (nr 1) cewki zapłonowej z masą. Nie był podłączony jednak przy cewce lecz do przewodu biegnącego we wnetrzu wozu. Działoało to tak, jakby przerywacz był ciągle zwarty i cewka nie wzbudzała wysokiego napięcia.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Czerwca 2005, 13:08:48 »
Cytat: gonia77
Cytat: Ice
Poza tym trzeba zrobić go tak zeby złodziej był pewien ze to awarja a nie dodatkowe zabezpieczenie. Wtedy jest nadzieja ze zostawi fure.

Jak ktos mi powie co to ma konkretnie byc i jeszcze kto moze taki bajer zamontowac to bede dozgonnie wdzieczna...

Wszystko zalezy od tego co chcesz uzyskac. Jesli chcesz zeby złodziej odjechał np na 50 - 100 metrów to robisz odcięcie pompy paliwa. Takie układy można dołożyc jako dodatkowa opcja antynapadu. Odcina pompe po pewnym czasie co daje poczucie awarji a tobie w momencie np. napadu czas na ucieczke i wezwanie policji.

Jedyny problem to miejsce odcięcia tak zeby zasilenie pompy wiązało sie np. z bezpośrednim podpięciem pod pompe.

Dlatego nie jestem fanem pstryczków a elektroniki. Ogranczonej do minimum obsługi. Tak zeby złodziej który obserwuje samochód nie widział ze masz pstryczek a jedynie ze wsiadasz i odjeżdzasz.

I tak jak powiedziałem wcześniej. Nie ma zabezpieczenia na złodzieja, możemy tylko utrudniac mu zadanie.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Czerwca 2005, 13:10:17 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja mam bardzo smutne dos´wiadczenia z AC w przypadku szkody ca?kowitej, jak i kradziezy.

Hej, Ice, u jakiego ubezpieczyciela (jesli mozna spytac)?

PZU   :evil:    :evil:
BMW E46 320d
Mini Cooper

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Lipca 2005, 18:47:03 »
Kurcze - po wszystkich wypowiedziach i (niestety) braku zdolnych w rodzinie/wsrod znajomych, co by mi wykonali zabezpieczenie doskonale - zdecydowalam sie na uruchomienie funkcji antynapadu w moim standardowym alarmie...
Jizz nigdy nie robcie tej glupoty (chyba, ze ja popelniliscie juz na wstepie, tzn przy zakupie). Przeciez to totalnie bez sensu - wystukiwaniu kodu w przycisk pod kierownica doprowadza mnie do szewskiej pasji, nie mowiac o tym, ze gdybym musiala skads szybko uciec - to chyba lepiej byloby na piechote, bo zanim odpale rolke to juz nie bedzie po co odjezdzac  :cry: kto wymyslil ten system musial byc geniuszem...
Czuje, ze jutro pojade to cudo odlaczyc, bo mnie cos trafia przed kazdym odpaleniem silnika  :cry:
A moze Wy macie jakies pozytywne odczucia co do tego systemu, chetnie poslucham
pozdr

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Lipca 2005, 19:16:31 »
Gonia, nie przycisk z kodem, tylko mały ukryty guziczek, jeden pyk i po sprawie a zaointowany tak, by trudno go było znaleźć i nietypowo - tam gdzie sama wymyślisz - a odpalanie kodem to faktycznie bez sensu - jedno, jedyna a skuteczne naciśnięcie. Ostatnio widziałem unikalne miejsce na pstryk antynapadowy - naprawdęfajne :P

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Lipca 2005, 19:23:42 »
Cytat: p_flori
Gonia, nie przycisk z kodem, tylko mały ukryty guziczek, jeden pyk i po sprawie a zaointowany tak, by trudno go było znaleźć i nietypowo - tam gdzie sama wymyślisz - a odpalanie kodem to faktycznie bez sensu - jedno, jedyna a skuteczne naciśnięcie. Ostatnio widziałem unikalne miejsce na pstryk antynapadowy - naprawdęfajne

No kurcze wiem P_flori, ale juz bylam zdesperowana i w ASO policzyli za to 100 zeta (nie wiem czy to duzo czy nie), wiec sie zdecydowalam, ale debilizm tego systemu przeszedl moje oczekiwania - chyba naprawde musze poszukac jakiegos "pana kazia" co mi taki pstryk zamontuje - bo teraz odjezdzam spod domu po wcisnieciu odpowiedniej sekwencji "nacisniec" - no bezsens totalny - gratuluje temu, kto ten system wymyslil - nobel dla tego pana/pani  :evil:

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Lipca 2005, 20:58:47 »
Antunapad na wstukiwany kod wpychali kiedyś w Citroenach - porażka.

W innych przypadkach możesz spokojnie odjechać i uzbroić/rozbroić antynapad w ciągu minuty czy dwóch od odpalenia silnika, a wtedy jesteś już daleko - albo ewentualny złodziej w Twoim aucie jest na tyle daleko, żeby nie mógł do Ciebie szybko wrócić i wymusić wskazania przycisku.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Lipca 2005, 21:40:47 »
Cytuj (zaznaczone)
a wtedy jesteś już daleko - albo ewentualny złodziej w Twoim aucie jest na tyle daleko, żeby nie mógł do Ciebie szybko wrócić i wymusić wskazania przycisku.

No właśnie o to chodzi....

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Lipca 2005, 00:45:13 »
gonia77, wg mnie każdy system dobry kiedy zmusi złodzieja do kilku minut pracy ale tak aby Ciebie nie dorwać  8) bo moze doprowadzi to do tego ze ucieknie a auto zostawi w spokoju

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Lipca 2005, 07:32:37 »
Cytuj (zaznaczone)
Przeciez to totalnie bez sensu - wystukiwaniu kodu w przycisk pod kierownica doprowadza mnie do szewskiej pasji, nie mowiac o tym, ze gdybym musiala skads szybko uciec - to chyba lepiej byloby na piechote, bo zanim odpale rolke to juz nie bedzie po co odjezdzac  kto wymyslil ten system musial byc geniuszem...

Gonia77, spokojnie! Z tego co wiem, masz 30 sekund na wylaczenie antynapadu - mozesz wiec spokojnie ruszyc z miejsca i zajac sie rozbrojeniem go w trakcie jazdy. A poza tym:
   Po pierwsze (jesli masz ten sam alarm z antynapadem co ja - a pewnie tak), to  tzw. kod moze miec od jednej do trzech cyfr. Czyli np. pyk-pyk-pyk - piiiii - pyk-pyk - piiii - pyk-pyk-pyk-pyk - piiii-piiii, co znaczy 3-2-4, nieprawdaz?
Zajmuje Ci to zbyt duzo czasu, bo moze w serwisie namowili Cie na trzycyfrowy kod. Wtedy rzeczywiscie mozna sie zalamac...
   Po drugie - ten antynapad mozesz wprowadzic w tryb serwisowy (czyli go zdezaktywowac). Jesli nie wiesz jak, to napisz do mnie na priva, a nie plac panom w ASO kolejnej 100-wy zlotych polskich  :lol:  
   Po trzecie - antynapad moze sie uaktywniac albo na wylaczenie silnika albo na otwarcie drzwi kierowcy. Gdyby Twoj ojciec mial taki antynapad, moze zlodzieje nie wywlekli by go z samochodu...
Tak wiec, moim zdaniem, nie wylaczaj antynapadu - co najwyzej uprosc kod, ale tez oprocz tego (a nie zamiast) zaloz "magiczny pstryk".

Offline adam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Lipca 2005, 08:32:05 »
gonia77 a może dokup sobie ODISA[ 200pln] mały breloczek który zastępuje każdorazowe wstukiwanie kodu.Po prostu nosisz przy sobie i antynapad to rozpoznaje.

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Lipca 2005, 10:21:03 »
Cytuj (zaznaczone)
mozÿe dokup sobie ODISA[ 200pln] ma?y breloczek który zaste˛puje kazÿdorazowe wstukiwanie kodu.Po prostu nosisz przy sobie i antynapad to rozpoznaje.

Juz o tym pisalismy.
Poza tym jezeli antynapad (jakikolwiek) jest czescia alarmu to i tak to wszystko o kant tylka potluc...
Czytalem ostatnio w "Motorze", ze zlodzieje sie wogole immobiliserem i alarmem nie przejmuja, bo podmieniaja jakistam "modul" w samochodzie na swoj wlasny i wtedy wszystkie te zabezpieczenia omijaja...
Wiec chyba tylko blokada skrzyni blokowana elektronicznie (odpalana jak alarm - z oddzielnego pilota), albo prosty "magiczny pstryk" przecinajacy jakis obwod.
A w ta blokade skrzyni tez jakos nie wierze - oczywisci jest lepsza od zwyklej (nie mozna sie do niej dostac od srodka samochodu), ale uruchomiana jest elektronicznie - wiec mozna ja oszukac...
Jak mawial moj kolega:
"Czy Ty wiesz jak duzo Airbusow spadla przez ta cholerna elektronkie?"

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 07 Lipca 2005, 11:20:50 »
Bo elektronika jest beeee :-)

W niedalekiej przyszłości będą stosowane systemy biometryczne - skan tęczówki, odcisk palca, etc. Jednak rozpracowanie tych systemów przez złodziej będzie tylko kwestią czasu :-(

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl