Autor Wątek: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe  (Przeczytany 79056 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zawika1

• Gość
Odp: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Lipca 2005, 12:50:27 »
Cytat: Jackal
Bo elektronika jest beeee :-)

...- skan tęczówki, odcisk palca, etc. Jednak rozpracowanie tych systemów przez złodziej będzie tylko kwestią czasu :-(

Można stracić oko i palce   :twisted:  
Pozdrawiam.

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 07 Lipca 2005, 13:54:12 »
Wrocilam z ASO - odlaczylam to badziewie (wprowadzone w tryb serisowy), bo nie mialam sily do zabawy w wystukiwanie morsem kodu za kazdym razem, gdy probowalam odpalic silnik.
Zaproponowali mi mechaniczno-elektorniczna blokade skrzyni biegow (ktos juz chyba cos pisal na ten temat) - ale tak do konca nie wiem czy to ma sens (to ta z tym pilotem).
Oni caly czas strasza, ze traci sie gwarancje na alarm, jesli na wlasna reke doloze sobie np. takiego pstryka ukrytego... (czy aby maja racje?).

No efekt jest taki, ze nadal mam tylko alarm, bo immobilisera nawet nie licze do zabezpieczen...
pozdr

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Lipca 2005, 14:26:46 »
Zawika1
Nie chciałem już tego pisać :-) *

Dobry system biometryczny jest w stanie rozpoznać, czy oko i palec należą do żyjącej osoby, czy zostały ... od ciała oddzielone.

*) Dokładnie takie same skojarzenia mam, kiedy słyszęo tych wszystkich bzdurnych samochodach na kartęzamiast kluczyka. Oficjalnie wciskają nam, że auto rozpoznaje zbliżającego sięwłaściciela i otwiera mu drzwi, potem pozwala uruchomić silnik.

A co stoi na przeszkodzie, żeby właściciel został do auta przyniesiony przez kilku krępych obywateli, a nastęnie kontunuował swoją podróż w bagażniku?  :?

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 07 Lipca 2005, 14:35:10 »
Cytat: gonia77
Oni caly czas strasza, ze traci sie gwarancje na alarm, jesli na wlasna reke doloze sobie np. takiego pstryka ukrytego... (czy aby maja racje?).

Mają. Niby można czegoś tam dochodzić w sądzie, ale obawiam się, że w tym wypadku nie wygrasz z producentem, który sam ustala co podlega gwarancji  a co nie.

Każda nieautoryzowana ingerencja może spowodować utratęgwarancji, tylko że jeśli elektryk jest zdolny, to ASO nie znajdzie niczego podejrzanego. Chyba że masz niesamowitego pecha, Toyota spali sięod spięcia i będzie przeprowadzana dokładna ekspertyza resztek.

Więc tracić gwarancję, czy wracać do ASO?

Mimo wszystko widzęrozwiązanie tej sytuacji. Podzwoń po różnych ASO i popytaj co by Ci zaproponowali. Może 200 km od "Twojego ulubionego ASO" będą w stanie zaproponować inne rozwiązanie, na które lokalny złodziej nie będzie przygotowany.

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 07 Lipca 2005, 14:41:36 »
Mimo wszystko widzęrozwiązanie tej sytuacji. Podzwoń po różnych ASO i popytaj co by Ci zaproponowali. Może 200 KM od "Twojego ulubionego ASO" będą w stanie zaproponować inne rozwiązanie, na które lokalny złodziej nie będzie przygotowany

Chyba masz racje  :D Poszukam ASO - moze np w Gdansku, bo tak sie wybieram na urlop.

A co do tego, ze sie nie zorientują - to chyba niemozliwe, bo jesli oddam auto np na przeglad gwarancyjny, to bede musiala powiedziec, ze jest jakis tam "pstryk", bo inaczej im samochod zgasnie... czyli ukrycie faktu istnienia czegos takiego jest raczej niemozliwe (przeglady pewnie wypadna u mnie gdzies ze dwa razy do roku, bo mam juz grubo ponad 20 k od stycznia). Zostaje mi tylko autoryzowana stacja, a tam wszelkie rozwiazania kosztuja tak ciezka kase, ze szkoda slow (ta blokada to u nich ok. 1300 pln  :cry: ). No niby to i tak malo w porownaniu z utrata calej rolki, ale jednak straszliwie duzo jak dla mnie.
No nic - czekam na opinie o tej cud-blokadzie skrzyni biegow na pilota - czy to jest tak proste dla zlodzieja jak rozbrojenie alarmu, czy tez bardziej skomplikowane i warte tego 1,3 k pln?

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Lipca 2005, 14:54:27 »
Jeśli autorskie rozwiązanie zdolnego elektryka jest założone poprawnie, to zawsze istnieje możliwość jego odłączenia lub wprowadzenia w tryb serwisowy, właśnie żeby oddawać auto do ASO, czy innego warsztatu*.

*) Warsztat oponiarski na ten przykład :
- Pani da kluczyki, wrzucimy te oponki do bagażnika, żeby sięszanowna pani nie brudziła.
A potem nagle wszyscy mają kopie Twoich kluczyków ;-)

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 07 Lipca 2005, 15:18:51 »
Cytuj (zaznaczone)
- Pani da kluczyki, wrzucimy te oponki do bagażnika, żeby sięszanowna pani nie brudziła.
A potem nagle wszyscy mają kopie Twoich kluczyków
no bez przesady kluczykó dawać nie trzeba :)

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 07 Lipca 2005, 15:33:39 »
Wiem, wiem, ale tzreba uważać wszędzie tam gdzie ktokolwiek oprócz nas będzie odpalał w warsztacie silnik.

Meteor

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 07 Lipca 2005, 22:23:12 »
Jeśli autorskie rozwiązanie zdolnego elektryka jest założone poprawnie, to zawsze istnieje możliwość jego odłączenia lub wprowadzenia w tryb serwisowy, właśnie żeby oddawać auto do ASO, czy innego warsztatu*.

Dokładnie tak!, służęw Warszawie kontaktem z takim zakładem który mi zakłada alarmy już w kolejnym aucie, są otwarci na wszelkie nowe propozycje a w dodatku mają taki patent z "pstrykiem" i to w dodatku zależnie od woli właściciela mniej lub bardziej skomplikowanego. Oczywiście każdy z nich może mieć tzw. "wyłącznik serwisowy", którego włączenie zajmuje 15 s i nie trzeba mówić "panu Edkowi" w serwisie jak to ominąć. Pozatym tak podłączają ten system że nie jest widziany przez żaden komputer i nic nie widać ani elektronicznie ani normalnie "na oko" - no chyba że sie wszystko rozbierze. Zawsze go też można wyjąć w razie jakiejś poważnej wady gwarancyjnej. Co więcej w swoim czasie mieli umowęz Toyotą - Włochy i zakładali u nich alarmy w czasie gwarancji i jeszcze przed sprzedażą. Koszt takiego pstryczka to ok. 100-150 zł. Jest tylko jeden kłopot, w sumie to mają dużo roboty i cięzko sięz nimi umówić z dnia na dzień. :(
A potem nagle wszyscy mają kopie Twoich kluczyków ;-)

Nieee, no Jackal nie przeginaj, wiadomo że kluczyków sięteraz byle komu nie daje, (bo to tak jak z kartą kredytową ;)) no i kluczyków to już tak łatwo sięteraz nie dorabia, Toyota dość dobre transpondery stosuje i byle kto tego nie dorobi - na szczęście

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 08 Lipca 2005, 07:05:16 »
Cytuj (zaznaczone)
Dok?adnie tak!, s?uzÿe˛ w Warszawie kontaktem z takim zak?adem który mi zak?ada alarmy juzÿ w kolejnym aucie

To ja bym Meteor poprosil na priva.
 :modlitwa

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Lipca 2005, 12:42:36 »
Cytat: Meteor
Dokładnie tak!, służęw Warszawie kontaktem z takim zakładem który mi zakłada alarmy już w kolejnym aucie

kurcze, a co jak ktos mieszka 300 km od wawy  :cry: ?
A moze ktos zna jakis adresik w okolicach katowic - bylabym naprawde dozgonnie wdzieczna

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Lipca 2005, 12:47:53 »
Przyjedziesz na Zlot do Wilgi, to zajrzysz do pana fachowca.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 08 Lipca 2005, 14:43:18 »
Corolke "neutralizuje sie" w kilkanaście sekund (zabezpieczoną fabrycznie) - przynajmniej taką jak moja. Wystarczy 2 x po 2 kabelki zakończone krokodylkami i odjeżdzasz z migającą o dziwo diodą immobilisera, czyli poniekąd z odciętym zapłonem, wrtyskiem itp.... (nawet nie wiem co ten immo odcina) - wystarczy juz tylko stacyjkęwyłamać i w drogę.

topol

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 08 Lipca 2005, 14:54:52 »
Cytat: Meteor
służęw Warszawie kontaktem z takim zakładem

Poproszęgrzecznie o taki namiar na PW   :lol:

Meteor

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 08 Lipca 2005, 15:29:30 »
Cytat: topol