Autor Wątek: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.  (Przeczytany 83534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ucybucy

• Gość
Odp: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Marca 2008, 19:37:16 »
Bardziej nazwałbym to kopaniem niż szarpaniem. Dzieje się to na rozgrzanym silniku i to też nie zawsze. Ale to, co mówi poprzedni właściciel może mieć dużo wspólnego z prawdą, bo wydaje mi się, że właśnie od wizyty u gazownika, który to wymieniał mi filtr gazu i zatykał ten dolot, nastąpiły te kopania skrzyni. kopanie to też występuje jak się da lekko, ale gwałtownie gazu.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Marca 2008, 19:41:52 »
ale tak masz jak wrzucasz D lub R ? to jest te kopniecie? przy zmianie przełożenia? wejdz na gg

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 31 Marca 2008, 10:32:38 »
u mnie tez jest nieraz podobny objaw. (wczesniej pisałem ze mam za niskie obroty itp.)ale gdy akurat mam obroty OK i włącze D to czuje takie kopniecie (załączanie) a nieraz nic nie czuje tylko widze jak obroty chwilke podskauja i spadają jak sie załacza...  hm...      czym to wyregulowac   bo widze ze to sparwa wyregulwania wszytskiego chyba

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 31 Marca 2008, 13:38:04 »
nie zawsze jest to kwestia regulacji. Ogolnie auto ma juz swoje lata blizej nieokreslony przebiego bo w Polsce tak juz jest. U mnie jest podobnie jak mowisz czasami czuc delikatne kopniecie czasami nie. Probowalem regulacji nic nie pomoglo. I zostawilem.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 31 Marca 2008, 15:25:57 »
miałem remont skrzyni jakies 60.000km temu wiec moze skrzynia chyba nie jest wyeksploatowana... 

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 31 Marca 2008, 20:50:50 »
a jakie macie obroty na biegu jałowym? może są za niske i tak sie dzieje, ja też mam to samo i niekiedy jak mam obroty wieksze to jest ok.A macie tak też na zimnym silniku? :-)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Kwietnia 2008, 22:33:18 »
na zimym jak jest na ssaniu i ma obroty około 1900obr/min to jak włacze D lub R to obroty spadają do około 1000obr/min i nie czuc zadnego szaqrpniecia  tylko łagodne ale stanowcze załaczenie.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Kwietnia 2008, 20:32:54 »
Widzisz mam tak samo na zimnym silniku jest ok a dopiero im wiecej sie rozgrzeje tym gozej wiec co to może byc? :-)

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Kwietnia 2008, 22:15:35 »
A czy z manualna skrzynia tez wymaga wymiany oleju , filtra itd, jak często, i ile to orientacyjnie kosztuje  (np w ASO), poproszę o podpowiedź, z góry dziękuje  :grin:
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Kwietnia 2008, 09:22:57 »
Teoretycznie manual jest zalany olejem syntetycznym i w zasadzie prawie nikt nie wymienia w nich oleju. Filtra to chyba tam nie ma zalezy od konstrukcji. Ja w Audi wymienialem w manualu raz na 200kkm i kolor oleju swiadczyl ze jednak sie on zuzywa. Koszty sprawa wyglada tak ze musisz spr jaki olej potem spr ile kosztuje litr mnozysz przz pojemnosc plus jakies 70 pln wymiany.

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Kwietnia 2008, 12:27:52 »
po rozgrzaniu silnika olej w skrzyni jest cieplejszy i rzadszy, skrzynia jest ogrzewana płynem chłodniczym
myślę że to kwestia wymiany oleju, jeśli nie pomoże to pewnie już tylko wymiana sprzęgiełek

btw jakie macie obroty rozgrzanego silnika na biegu jałowym stojąc na światłach na luzie a jakie jak trzymacie na światłach na D na hamulcu?
to pytanie do wszystkich posiadaczy automatów bo sam bym chciał wiedzieć jak powinno być :D

olo23

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 04 Kwietnia 2008, 14:47:45 »
U mnie na D są w okolicy 800RPM a na N około 1000....

Admin

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 04 Kwietnia 2008, 15:27:15 »
A czy z manualna skrzynia tez wymaga wymiany oleju , filtra itd, jak często, i ile to orientacyjnie kosztuje  (np w ASO), poproszę o podpowiedź, z góry dziękuje  :grin:
Nie wiem jak w Camry ale w Corollce było w instrukcji ze chyba co 40 tyś. musiał bym poszukać. Tak czy inaczej ja u siebie wymieniam co 40 tyś, tak dla zdrowia skrzyni :)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Kwietnia 2008, 19:00:35 »
Olo a masz ty automat że na biegu jałowym masz 1000?

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Kwietnia 2008, 21:28:06 »
Na rozgrzanym silniku na D jest minimalnie ponad 800 a na luzie jest minimalnie ponad 800. Przy czym obroty takie mam dopiero po stabilizacji, czyli staje na swiatlach trzymam hamulec najpier mam 900 potem 850 i po dluzszym czasie okolo 800 na luzie silnik stablizuje obroty duzo szybciej. Miałem tak od zawsze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl