Autor Wątek: wystrzelił korek w bloku silnika FOTO  (Przeczytany 12965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzechuuu

• Gość
wystrzelił korek w bloku silnika FOTO
« dnia: 09 Lutego 2008, 18:42:20 »
wiatm. sytuacja jest nastepująca:

pare miesiecy temu jechalem autem dłuższą trase. Nagle zaczeła zwrastac mi temperatura jak jechalem wolniej. hm.. zobaczyłem do zbiorniczka a po lekkim ostudzeniu odkreciłem korek i zauważyłem ze nie mam prawie wody w ukł. chlodzenia. Dolałem wody, i ruszyłem dalej.   Po 150-200km powtórzyła sie sytuacja. Ale ze byłem daleko od domu wiec nalałem wody i pojechalem dalej.

Po 100km nagle zauwazuyłem głęby dymu spod maski. co sie dtało? --> górny plastik chłodniy poprostu pękł (rysa dlugosci 10cm.)
Na poczatku nie wiedziałem dlaczego sietak stało ;/ , lecz po założeniu nowej chłodnicy zauwazyłem ze mam bardzo duze cisnie w ukł. chlodzenia - węże są bardzo twarde - przypuszczam ze to uszczelka pod głowicą jest walnięta i spaliny tloczone są do ukł. (bo po odpaleniu silnika widać cały czas bąbeliki pod korkiem wlewu.

No cóż. zostawiłem auto na 2 miesiace w garazu z nową chłodnicą i zalaną wodą destylowaną. po tym czasie chiałem pojechac do kolegi na kanał , ale przed wyjazdem spardziłem stan wody  i okazało sie ze wody nie ma. a pod autem cos sobie lekko kapało. hm...

Postanowiłem nalac wody i wlewając przez lejek wode zauwazyłem ze z taką samą predkoscią jak wlewałem wode do układu, pod silnikeim woda tam sdamo szybko wycieka. (pomysałem ze niezła dziura tam byc musi), wiec wlazłem pod auto i zauwazyłem ze  w bloku są takie metalowe okrągłe korki powsadzane (FOTO nr1). ale jednego korka nie było , leżał sobie pod autem - jak on mógł wypasc ;/ :huh:    

Abyscie wiedzieli o co mi chodzi to zaznaczyłem na zdjeciu nr2 gdzie te "korki" sie znajdują, i pytanie: czy mozna je tam znowu wcisnąc i czy one pełnią jakas funkcje ;/  

Mam załamke powlo  bgo juz sam niewiem co sie z tym silniukeim dzieje :( :embarrassed:

Foto nr1

Foto nr2

Korki są usytuowane tam gdzie strzałki wskazują

co sie dzieje   :icon_pray:

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: wystrzelił korek w bloku silnika FOTO
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2008, 19:05:33 »
Z tego co kojarze to korki sa po to zeby własnie nie rozsadziło bloku. Taki zawor bezpieczenstwa na wypadek np mrozow, gdy w okładzie jest woda. Zamarzajaca ciecz nie spowoduje pekniecia bloku tylko wysadzi korki. Tyle pamietam z budowy silnika Ursusa :grin:
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2008, 19:30:34 »
no mozliwe. bo była woda w układzie a na zewnatrz garazu było moze -5st. a  w garazu moze z -1st.  a ten korek mozna znowu wpic w blok?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2008, 20:28:31 »
Z tego co wiem to trzeba kupic taki korek(brok chyba sie to nazywa) i wbic na miejsce strego.
Kiedys w escorcie po postoju pod chmurka w wiosenna noc (-2) pękł mi ten brok. :-( zalepiłem jakim mazidłem i jest ok.

pozdrawiam

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2008, 20:43:03 »
ogolnie ja ten korek mam  to tego starego nie moge ponownie włozyc?

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2008, 20:46:51 »
ogolnie ja ten korek mam  to tego starego nie moge ponownie włozyc?

Chyba się nie da, ale fachowcem nie jestem :-P

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2008, 20:59:13 »
nie da sie  ze sei nie da, czy nie da sie dlatego ze moze nie trzymac  :grin:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2008, 21:52:26 »
No i wszystko jasne. Woda zamarzła, korek zadziałał. Możesz się tylko cieszyć z tego tytułu.
Jak się uprzesz, to ten sam korek wbijesz, ale nie ma gwarancji że będzie dobrze trzymał albo nie wysadzi go po solidnym rozgrzaniu silnika :(
Zalecenie jest wymienić na nowy. Będzie odpowiednio większy, nie sprasowany i porządnie będzie trzymać.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2008, 01:58:39 »
Jak się uprzesz, to ten sam korek wbijesz, ale nie ma gwarancji że będzie dobrze trzymał albo nie wysadzi go po solidnym rozgrzaniu silnika :(
Zalecenie jest wymienić na nowy. Będzie odpowiednio większy, nie sprasowany i porządnie będzie trzymać.
Pozdro.

Potwierdzam słowa Perzana, stary brok wyskoczy prędzej czy później a raczej prędzej.
Poza tym jeśli wyczyścisz brok i otwór z nalotów rdzy to niestety brok będzie zbyt luźny.
Podjedź do ASO i kup nowy, cena nie będzie chyba kosmiczna, przeżyjesz to jakoś.
Osobiście wątpię żeby brok wyskoczył przy temperaturach jakie przytoczyłeś, jeśli tak by było to Twoja chłodnica też była by do wymiany. Myślę że problem tkwi w obiegu wody. Może silnik był porządnie nagrzany kiedy ostatni raz wjechałeś do garażu brok po prostu puścił. Sprawdź również termostat bo twarde węże od chłodnicy to brak obiegu wody w układzie.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2008, 11:09:30 »
termostat wymieniłem na nowy bo myslaem ze to z jego winy, ale skad te bobleki w ukł. chłodzenia jak jest odpalony silnik?  teb brok moze poprostu powli wychodził bo jak mi chłodnica ekspolowała  to raczej moze to cisnienie wywaliło to. powli wychodziło po pare [mm] az calkiem wyskoczylo. 

ale z tego co widze to chłodnica (którą zresztą kupiłem nową) jest ok bo z niej nie cieknie jak naleje wody. 

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2008, 12:23:47 »
termostat wymieniłem na nowy bo myslaem ze to z jego winy, ale skad te bobleki w ukł. chłodzenia jak jest odpalony silnik?  teb brok moze poprostu powli wychodził bo jak mi chłodnica ekspolowała  to raczej moze to cisnienie wywaliło to. powli wychodziło po pare [mm] az calkiem wyskoczylo. 

ale z tego co widze to chłodnica (którą zresztą kupiłem nową) jest ok bo z niej nie cieknie jak naleje wody. 

Jeśli masz bąble powietrza w układzie chłodzenia (zbiorniczek wyrównawczy) to jest to typowe przy uszkodzeniu uszczelki pod głowicą i z tym się nie powinno jeździć. Niestety musisz ściągać głowicę (prawdopodobnie obie), oddać do splanowania, zaopatrzyć się w uszczelki (tylko ASO, nie kombinuj z zamiennikami) i zrobić to tak jak należy.
Wracając do termostatu, to że jest nowy to nie znaczy że jest dobry, można to dosyć łatwo sprawdzić wkładając do czajnika elektrycznego i gotując wodę, powinien otworzyć się przed gotowaniem przy temp. ok 90 st.C (nie pamiętam dokładnie ale coś koło tego).Na termostacie powinna być napisana temperatura otwarcia.  Być może właśnie nie otwiera się tak jak trzeba i ciśnienie w układzie zrobiło swoje.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2008, 13:08:38 »
nie jezdrze z tym dlatego auto w garazu stoi i czeka az bede miał czas na robote. termostat otwierta sie prz 82stC (tak jest na nim napisane) ;)
a uszczelki napewno wezme z ASO (180zł jedna sztuka - wiec nie jest tak zle :))

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lutego 2008, 16:38:45 »
[...]ale z tego co widze to chłodnica (którą zresztą kupiłem nową) jest ok bo z niej nie cieknie jak naleje wody. 

Może puszczać dopiero jak się nagrzeje i dostanie naprężeń albo jak wzronie ciśnienie w układzie albo jedno i drugie.
Jak raz puściła to już kaplica :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline wolff

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lutego 2008, 19:52:43 »
Witam
Wymieniałem broki we wrześniu co prawda w Carinie 2.0 td ,bo jeden zaczął przeciekać .
W serwisie na Jagiellońskiej w Warszawie zapłaciłem za 4szt 80pln(2 Mi zostały),a za wymianę chyba ok 200pln.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lutego 2008, 23:53:29 »
a to nie drogie takie broczki są :) a zrobic to sobie sam to zrobie jakos ;)   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl