Autor Wątek: jak wyczyścić wtryskiwacze?  (Przeczytany 15701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzechuuu

• Gość
jak wyczyścić wtryskiwacze?
« dnia: 11 Lutego 2008, 17:45:24 »
witam. słyszałem ze wtryskiwacze (3.0) cvzysci sie w wanience ultradzwiekowej , ale co w tej wanience ma sie znajdowac? benzyna? czy jak/ :)

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: jak wyczyścić wtryskiwacze?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2008, 18:26:58 »
Myślę że ani wanienka, ani benzyna krzywdy im nie zrobią.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2008, 18:46:49 wysłana przez xmikolajx »
In (T) we trust.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2008, 18:56:58 »
jest tu taki jeden magik, co aparaturę do bimbru zrobił, żeby wtryski wyczyścić  :icon_pray: :grin:

pewnie się zaraz odezwie ;)

pzdr
3VZ.pl

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2008, 20:53:20 »
ogólnie mam znajomego co ma taka wanienke ale niewiem w czym to czyscic...  chodzi o to co ma byc nalane do srodka...

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2008, 23:45:34 »
Zalać dobrą PB, do tego ze dwie flaszki STP na 20 litrów wahy i w trasę przedmuchać cylinderki. Wystarczy na trochę czasu :-) A przed jazdą jeszcze skasować kompa, żeby się camrzycy przypomniało jak ją z fabryki wypuścili..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2008, 00:11:54 »
no tk ale wszytskie znaki na niebie wskazuja ze bede musial wymienic uszczelke pod głowica i wtryski i tak bede musiał wymontowac. wiec sobie pomyslem ze mozna je przeczyscic (bo jak narzie autko stoi....  :cry:

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2008, 00:52:15 »
jest tu taki jeden magik, co aparaturę do bimbru zrobił, żeby wtryski wyczyścić  :icon_pray: :grin:

pewnie się zaraz odezwie ;)

pzdr

Ja Ci dam do bimbru, ale faktycznie podobieństwo było  :cheesy:

no tk ale wszytskie znaki na niebie wskazuja ze bede musial wymienic uszczelke pod głowica i wtryski i tak bede musiał wymontowac. wiec sobie pomyslem ze mozna je przeczyscic (bo jak narzie autko stoi....  :cry:

Jeśli auto na PB pracowało bez zarzutu i chcesz tak profilaktycznie przeczyścić wtryskiwacze to zalej je po prostu czystym preparatem STP: http://moto.allegro.pl/item306100323_stp_formula_do_czyszczenia_wtryskiwaczy_benzyna.html
i zostaw na kilka dni, na pewno nie zaszkodzi a rozpuści ewentualne nagary.
W moim przypadku 2 wtryskiwacze po prostu się zapiekły tak skutecznie że w ogóle nie można było jechać na PB i był problem z uruchomieniem auta.
Najpierw moczyłem przez cały dzień w STP, zamontowałem w aucie ale niestety nie ruszyły.
Do przeczyszczenia wtrysków zrobiłem pewną "instalację"  :grin: jak to nazwał marcinm do bimbru i czyściłem wtryski benzyną z dodatkiem wspomnianego STP pod ciśnieniem. Wtryskiwacz podpiąłem pod zasilacz który posiada płynną regulację w zakresie od 1,5V do 12,5V, wężykiem pod ciśnieniem z pompki od spryskiwaczy doprowadziłem benzynkę i do dzieła. Wtryskiwacze czyściłem w taki sposób przez prawie 6 godz. ale opłacało się bo działają do dziś ale za każdym razem kiedy tankuję PB dolewam STP ale nie w takich ilościach jak napisał maniek_ls400 tylko flaszeczka na 40 l. i nie ma problemu. Jeżdżę na LPG ale PB tankuję tylko na jednej stacji i zawsze najlepszą PB, a niech ma przynajmniej na rozruch dobre paliwko  :wink:
Pozdrawiam

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2008, 14:14:20 »
no oki. ja LPG nie mam. ale auto teraz stoi juz z 2 miesiaące  i jak bede rozbierał to bym je profilaktycznie przeczyscił...    ale jak jest z tą wanienką ultradzwiekową? mozna w tym czyscic i w tym STP?

i jezeli bym w takiej wanience ultradzwiekowej to czyscił to wtryskiwacz moze byc normalnie zanuzony w tym?
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2008, 14:18:56 wysłana przez grzechuuu »

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2008, 20:23:51 »
Z tego co ja pamietam to wanna ultradzwiekowa stosowana jest tez w elektronice , brudy i syfy sa rozbijane dzwiekiem o wysokiej czestotliwosci , nie jestem pewien czy w wannie nie musi być specjalna ciecz , ale jestem pewien ze STP nie zniszczy niczego.

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2008, 20:32:55 »
Z tego co ja pamietam to wanna ultradzwiekowa stosowana jest tez w elektronice , brudy i syfy sa rozbijane dzwiekiem o wysokiej czestotliwosci , nie jestem pewien czy w wannie nie musi być specjalna ciecz , ale jestem pewien ze STP nie zniszczy niczego.

Myje plyn a nie myjka, ultradźwięk wprowadza wodę w drgania i dzięki temu proces mycia przyspiesza się. Do wody musi być dodany odpowiedni środek myjący. Wiec musi byc benzynka :)
Focus II 1,6 :)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2008, 21:23:45 »
czyli wymontowac, odłączyc od tej magistrali do ktrej są podłączone nalac do waniennki benzyny (moze tez z dodatkiem tego STP) i właczyc wanienke i niech sie troche poczysci ... z tego co rozumie :)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lutego 2008, 13:41:59 »
Witajcie,
jestem po podrozach i nartach,zdrow i caly.
 Dzisiaj  wtryski czysci sie tylko i wylacznie specjalnymi plynami ktore wlewamy do zbiornika z paliwem i ruszamy w trase.Najlepszy efekt czyszczacy otrzymuje sie po przejechaniu wieszej ilosci kilometrow za jednym zamachem. Czyszczenie wykonuje sie raz na rok bez wzgledu na stan ukladu wtryskowego.Co to za problem raz na jakis czas wlac plynu do zbiornika i jezdzic.Jak najmniej ingerencji fizycznej do silnika zmontowanego fabrycznie. Wykonujemy te ingerencje jak juz naprawde trzeba cos wymienic.
na rynku jest dostepnych kilkanascie roznych preparatow i wszystkie sa dobre.
Troszke histori , polski chemik jest tworca tego preparatu i jego zastosowania.Nie wiem czy to bylo w Polsce opracowane czy zagranica.
Pzdr.Camry 2.2

25esz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2009, 17:43:00 »
tez mialem problem z wtryskiwaczem i uzylem beznyny Racing V-Power 100 oraz LIQUI MOLY.
Niestety dalej byl problem, poniewaz w Toyotkach nie pada wtryskiwacz mechanicznie tylko cewka wtryskiwacza. Obecnie co ciekawe padl mi drugi (cewka).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl