Autor Wątek: Odpowietrzanie hamulców (F)  (Przeczytany 38951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Odpowietrzanie hamulców (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Maja 2008, 18:46:02 »
Mam jeszcze pytanie
czy po wymianie szczęk należy jakoś ustawić regulator szczęk oraz ponownie regulować ręczny? (mam system lukas)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Maja 2008, 20:33:19 »
No pewnie że trzeba.
Zrób jakąś fotkę jak ten lukas wygląda, bo u mnie rasowe JP :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Maja 2008, 22:14:35 »
Wygląda tak, jak na zdjęciu w książce (s.200). Dla odmiany rysunek techniczny na str.199 to system japoński.
Chodzi mi o to , czy regulator szczęk ustawia się w takiej pozycji, aby szczęki znajdowały się jak najdalej bębna (max złożone), a potem czy same sie po prostu ustawią w optymalnym położeniu.
Poza tym jaka jest pojemność ukł. hamulcowego? litr starczy na wymianę?

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Maja 2008, 18:20:08 »
I po robocie, na razie chodzi dobrze. Przy okazji, czy w momencie naciskania na pedał hamulca i puszczania go wolne obroty maja prawo lekko zafalować?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Maja 2008, 22:08:46 »
I po robocie, na razie chodzi dobrze. Przy okazji, czy w momencie naciskania na pedał hamulca i puszczania go wolne obroty maja prawo lekko zafalować?

Ma prawo,servo bierze podciśnienie z kolektora.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Czerwca 2008, 02:16:36 »
Powiem więcej bardzo ciężko a zapowietrzyła się dlatego, że nie pracował silnik. Tak powiedzieli w serwisie gdzie wymieniali płyn. Odessali ssakiem dolali nowego do zbiorniczka odpowietrzali. Nikt nie pytał czy jest ABS. Kontrolowali poziom w zbiorniczku i uzupełniali.
Niestety pedał wpadał prawie do końca. Trzeba było pompować żeby stawiał opór. Kilkakrotne odpowietrzenie nie dało pożądanych efektów i powiedzieli, że nie są w stanie tego naprawić. Pompę ABS odpowietrzyli w ASO a rachunek za usługę poszedł w ciężar serwisu, który zapowietrzył układ.

Chyba jakąś ściemę Ci zasadzili :(  Nie dalej jak wczoraj raczyłem się zagapić z uzupełnianiem płynu i zapuściłem jej powietrza w układ tak, że dopiero pompujący stwierdził że coś jest nie tak, bo pedał w podłodze. I co ? Na zgaszonym silniku, bez cudowania, klasyczną metodą pompuj-trzymaj ;) pozbyłem się bąbelków. Pedał twardy, nie rośnie, hample biorą równo. 
Normalnie do pełnej wymiany wystarcza ok. pół litra. Ja niestety zużyłem drugie tyle dla świętego spokoju.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Czerwca 2008, 10:27:45 »
Powiem więcej bardzo ciężko a zapowietrzyła się dlatego, że nie pracował silnik. Tak powiedzieli w serwisie gdzie wymieniali płyn. Odessali ssakiem dolali nowego do zbiorniczka odpowietrzali. Nikt nie pytał czy jest ABS. Kontrolowali poziom w zbiorniczku i uzupełniali.
Niestety pedał wpadał prawie do końca. Trzeba było pompować żeby stawiał opór. Kilkakrotne odpowietrzenie nie dało pożądanych efektów i powiedzieli, że nie są w stanie tego naprawić. Pompę ABS odpowietrzyli w ASO a rachunek za usługę poszedł w ciężar serwisu, który zapowietrzył układ.

Chyba jakąś ściemę Ci zasadzili :(  Nie dalej jak wczoraj raczyłem się zagapić z uzupełnianiem płynu i zapuściłem jej powietrza w układ tak, że dopiero pompujący stwierdził że coś jest nie tak, bo pedał w podłodze. I co ? Na zgaszonym silniku, bez cudowania, klasyczną metodą pompuj-trzymaj ;) pozbyłem się bąbelków. Pedał twardy, nie rośnie, hample biorą równo. 
Normalnie do pełnej wymiany wystarcza ok. pół litra. Ja niestety zużyłem drugie tyle dla świętego spokoju.
Pozdro.
Może i ściemę ale brak twardego pedału to fakt. W ASO mieli już takie przypadki (tak przynajmniej twierdzili), że zapowietrzała się pompa podczas odpowietrzania przy wyłączonym silniku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl