Autor Wątek: 1.0 czy 1.3  (Przeczytany 41316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rabbit

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Listopada 2004, 22:20:41 »
Gosiek, ja tylko cytowałem Bigmana z jakiegoś innego topicu :-)
co do jazd próbnych, to za dwa lata będzie można idealnie w Bielsku przetestowac te cuda (S1), ale teraz droga w remoncie, jechać można w porywach "70", albo stać w korku. poza tym zima idzie: i jak w takich warunkach sprawdzać osiągi. z tym spalaniem to tez właśnie sięzastanawiałem: jeśli 1.3 osiąga taka sama prędkość jak 1.0 na niższych obrotach, to moze i spala tez w przybliżeniu tyle samo... chociaz spalanie to sprawa w sumie drugorzedna. miałem już 1320 cm3 i nie było tak źle. poniżej 6 na trasie. chociaz jak sięją podkręciło do "140", to tak koło 7 jadła.
w sumie to przyzwyczaiłem sie do tego autka i jeżeli spadek mocy byłby zbyt duży byłoby smut :-(.

Hicks

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Listopada 2004, 11:03:51 »
Rabbit,
popatrz na to w ten sposób: jeździłeś corollką która miała trochęwięcej mocy niż silnik 1.0 z Yarisa, jesteś facetem, a więc pierwsze co powiesz znajomym po zakupie Yarisa 1.0 to, że ma za mało mocy. Sprawa mniejszego spalania będzie pomijalna  :D
Ale mogęsięmylić - moze właśnie będziesz celebrować to wspomniane niskie spalanie.
Tak czy inaczej, namawiam na 1.3, te 2 tys. zł to jest m.in. właśnie ta satysfakcja która objawia sięwygraną w nieumawianych wyścigach na światłach, kiedy po wszystkim obaj driverzy udają, że nic sięnie stało ale to ten jeden ma na twarzy uśmieszek  :wink:

Pedro

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Listopada 2004, 13:04:56 »
Mam 1,0 Lunęod czerwca i oprzejechałem 16000 km.
Nie mam propblemów z mocą, czy wyprzedzaniem (ale wiele zależy od paliwa, np. na stacji Carrefoura i BP często go dławi, Shell super).
Ale czasami żałuje że nie wziołem 1,3, aby byc szybszym, jesli planujesz klimęto chyba raczej 1,3.
Ściagałaem sie z clio 1,2 16V 75 KM i 206-ką 1,1 60 KM i obie przegrały  :bdance  :bdance .
Ja swoim na obwodnicy Białobrzegów 165 km/h, 140 bez problemów  :athunbsup .
W mieście spalanie (rzeczywiste) ok. 6,8 - 6,9, jeżdżęraczej dynamicznie  :adiabelek .

Offline Janooop

• Toyot Chodzacy
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Listopada 2004, 13:11:57 »
1.3 więcej pali jest po prostu mniej ekonomiczny. Ale za to dużo bardziej żwawy. Ma dużo lepszy dół obrotów. Dzięki czemu nie musisz ostro kręcić aby sympatycznie przyspieszać. Natomiast jak zaczynasz kręcić to spalanie skacze w góręale przyspieszanie jest naprawdędobre. :-DD
Janooop vel. Quinnolite to powiedział

atommy

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Listopada 2004, 16:12:38 »
Polecam zrobić tak jak ja:
Umów sięna jazdępróbną najpierw wersja z silnikiem 1,3 a potem od razu przesiadz sie do 1,0. Po kilku minutach jazdy wybierzesz tak jak ja - 1,3

1,0 pracuje jak typowy malolitrazowiec - zeby dobrze przyspieszyc musisz go wkrecic na wysokie obroty a wtedy potrafi byc glosny (na pewno wiecej tez wtedy pali).
1,3 ma zdecydowanie lepsza elastycznosc przy wiekszych predkosciac (przyda sie przy wyprzedzaniu w trasie)- nie musisz tak czesto siegac do lewarka biegów.
Po prostu czujesz sie jakbyś mial większy silnik pod maską.

1,3 spala mi w miescie srednio 6,5-7,5 litra przy lekkiej "nodze" a w trasie 5,3-6,0 l przy 100 km/h

Polecam 1,3

tomek_paseo

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Listopada 2004, 16:32:29 »
Swietnie, ze dzielisz sie swoimi uwagami, Atommy.
Z tym porównaniem 1.0 do Matiza pewnie narazisz sie kilku kierownikom 1.0  :-DD
Tylko, że chyba lepiej pisac o tym wszystkim w temacie, ktory traktował o porównaniu tych dwóch silników, a nie tworzyć odrębny wątek. Będzie jaśniej i przejrzyściej  :wink:
Pozdrawiam.

bigman

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Listopada 2004, 18:27:19 »
Cytat: Gosiek
Ciekawe w czwartek było porównanie sił Yarisa 1,3 Janooopa (czyli zabudowa + masywny kierowca) ze Starletką 1,3 Mandesa i oba razy Satrletka przegrała o około 2 długości...
kiedyś było też porównanie yarisa yanoopa (1.3) z moim (1.0) na 400m przegrałem niecałe 2 długości na 400m ... jak na 1.3 to raczej bez rewelacji ...

grzybek-r

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Listopada 2004, 18:37:04 »
tomek_paseo:

mysle ze chodzilo raczej o malilitrazowca jako yarisa a nie jako matiza...

bigman

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Listopada 2004, 18:44:42 »
Cytat: wwtcka
no to Bigman musi zweryfikować to co jest tam napisane bo moje 1.3 nie ustępuje ani trochęstarletce 1.3  :wink:  :D
podtrzymujęto co napisałem ....

ale jeżeli yaris ma być jedynym autem w rodzinie i ma pełnic rolęauta rodzinnego to koników nigdy nie jest za dużo i te dodatkowe na pewno sięprzydadzą (ja tylko raz żałowałem, że nie mam 1.3)

1.0 jest wystarczający dla 2 osób - można jeździć dynamicznie tylko trzeba siętego nauczyć
1.3 optimum
TS (seryjny) no cóż ... inni potrafią jeszcze szybciej i bardziej sportowo

zalecam dłuższą przejażdżkę1.0 i 1.3 - pierwsze co sięrzuci w oczy to większa elastyczność i lepsza reakcja na gaz 1.3 to tyle w temacie jazd testowych - poza tym w normalnej eksploatacji dramatycznych różnic nie będzie

jeżeli spokojnie stać Ciebie na 1.3 to kup auto z tym silnikiem będziesz zadowolony jeżeli jednak to będzie już duże naciąganie budżetu to kup 1.0 też nie będziesz żałował a w codziennej eksploatacji nie będziesz odczuwał specjalnej różnicy

wwtcka

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Listopada 2004, 19:26:10 »
Cytuj (zaznaczone)
kiedyś było też porównanie yarisa yanoopa (1.3) z moim (1.0) na 400m przegrałem niecałe 2 długości na 400m ... jak na 1.3 to raczej bez rewelacji ...

to ktoś musiał mieć słaby dzień  :wink:
nie pamiętam dokładnie ale między mną a Critem na 400 było chyba z 4 długości a to już dość dużo, choć tak jak napisał Bigman w codziennym użytkowaniu nie odczujesz różnicy ale w sytuacji ekstremalnej tych 20 koni więcej może być zbawienne, wybór należy do Ciebie, ja sięcieszęjak dziecko z każdego dodatowego konika więc długo przy zamówieniu sięnie zastanawiałem :-DD

bigman

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Listopada 2004, 23:06:11 »
mam pytanie do posiadaczy 1.3 - czy ktoś z Was przekroczył już yarisem 150k km?

"Test długodystansowy: 100 tys. km Toyotą Yaris 1.3

Kiedy jednak tuż przed rozłożeniem auta na części kontrolka zapaliła siępo raz trzeci, mieliśmy naprawdęzłe przeczucia. Okazało się, że słusznie: końcowe pomiary ujawniły, że zużycie silnika zdecydowanie przekroczyło wszelkie normy fabryczne. Ocena techniczna wykazała, że silnik wytrzymałby jeszcze co najwyżej 30 tys. km i zostało to później potwierdzone także przez ekspertów Toyoty."

http://autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=4473

tylko proszę: bez postów o stronniczych artykułach w niemieckiej gazecie ...

Smok

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Listopada 2004, 00:08:48 »
kto rozbił i zablokowął ten temat??

tomek_paseo

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Listopada 2004, 00:53:35 »
Cytat: Smok
kto rozbił i zablokowął ten temat??

Nie mam pojecia kto, ale pewnie chodziło o to, ze Atommy dał taką samą odpowiedz w temacie "1.0 czy 1.3" a ten nowy temat byl dokladnie taką samą odpowiedzią i tą samą treścią. Tym samym z jednego wątku zrobiły nam siędwa.

alan03

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Listopada 2004, 01:04:34 »
wrzućcie te posty do tamtego tematu, ten dajcie do kosza czy gdzieś i będzie bez problemu :P
bo Attomy swój komentarz również tam umieścił...

stainboy

• Gość
1.0 czy 1.3
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Listopada 2004, 09:39:40 »
No coz po  przeczytaniu podanego artykułu, mam tylko nadzieje, że moj Yarek po FL już został poprawiony i nie będzie takich niespodzianek.

Ale wracając do tematu wyboru silnika, to ja wolałem nie mieć koloru metalik, ale za to wiecej koników pod maską.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl