Autor Wątek: pierwsza toyota  (Przeczytany 2574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tom_god

• Gość
pierwsza toyota
« dnia: 27 Lutego 2008, 20:09:47 »
witam!
własnie nadarzyła sie okazja by stac sie posiadaczem toyoty corolli 2002 1,4 bądź 1,6 (dodam iż auta był firmowe, servisowane i zapewne niezbyt dobrze traktowane choc niekoniecznie, przynajmniej taka mam nadzieję:)  w związku z tym mam parę pytań do bardziej zaawansowanych kolegów:
-na co zwrócić szczególna uwagę; typowe usterki tego modelu
-czy można założyc gaz, biorąc pod uwagę fakt,ze auta będą miały pomiedzy 150 a 170tyś km (sekwencja,została mi po saabie 900turbo,który zbyt wcześnie skończył-dzwon,niestety choć niedługo będzie następca:))))
-jakie przypuszczalne ceny np wymiany rozrządu,oczywiście w nieautoryzowanych stacjach,zaprzyjaźnionych z klubowiczami:)
-czy szybko pada zawieszenie na naszych dziurach i co najbardziej i za ile
-no i oczywiści wrażenia i funkcjonalność,jakość wykończenia
Będę wdzięczny jeśli uzyskam odp.na część mych pytań za co z góry dziekuję!!
a i zapomniałem przedstawić.. Tomek,który niedługo dołączy "braci" klubowiczów
pozdrawiam i najlepszego, oczywście!!

------------------------------------

ha najpierw napisałem a później zacząłem czytac a powinno odwrotnie,, sorki
niemniej jednak interesuje mnie sprawa zagazowania auta bo 9l w mieście to też niemało (myślałem,żę z 7.5-8 to max)
i czy rzeczywiście z tymi skrzyniami biegów tak źle??

------------------------------------

coż,gaz trzeba odpuścić
intrygyje mnie tylko ta skrzynia i prawdopodobieństwo problemów z nią związanych..
,,a rozrząd to na łańcuch?..
..i tak mógłbym sam ze sobą rozmawiać,, A może Ktoś coś.. bo muszę szybko zdecydować a tu tyle wątpliwości!?

Scaliłem Twoje posty
Janmor
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2008, 22:09:11 wysłana przez Janmor »

janmor

• Gość
Odp: pierwsza toyota
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego 2008, 22:15:09 »
Cześć tom_god witamy na forum.

Wyżej scaliłem Twoje posty i na przyszłość używaj proszę funkcji edycji ok?

Co do Twoich pytań;

- gaz odradzam,
- skrzynia biegów jest kiepska, biegi haczą i trzeba je często "smarować" u mnie jeszcze dochodzi sprzęgło,
- kokpit trzeszczy, ale jest do wytrzymania,
- corolla z tego rocznika to dobry model i spokojnie pojeździsz nią kilka lat  :roll:,

Jeszcze raz witam na forum
Janmor

tom_god

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2008, 22:31:23 »
bardzo dziękuję!
..już myślałem,że zostałem olany a tu proszę..pięknie
..jeszcze przejrzę strony po dwudziestej piątej i wtedy ewentualnie zapytam..
..a ten dodatkowy pobór oleju to u Każdego,że zapytam już no i rozrząd,jaki (łańcuch czy pasek) mniemam,że będzie to vvti
pozdrawiam

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2008, 07:51:37 »
bardzo dziękuję!
..już myślałem,że zostałem olany a tu proszę..pięknie
..jeszcze przejrzę strony po dwudziestej piątej i wtedy ewentualnie zapytam..
..a ten dodatkowy pobór oleju to u Każdego,że zapytam już no i rozrząd,jaki (łańcuch czy pasek) mniemam,że będzie to vvti
pozdrawiam

Witam
W VVTi masz łańcuszek rozrządu. Z poborem oleju (nie wiem czy dobrze rozumiem to co napisałeś) to masz nawet w książce serwisowej napisane, że silnik może zużywać olej w ilości ok. 1 l na 1000 km (cytuję z pamięci więc jak coś proszę o poprawienie). Ogólnie w tym modelu to jak u każdego szybko zdychają tuleje i łączniki stabilizatorów.

Pozdrawiam
Obi

somoza

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lutego 2008, 09:22:38 »
Ja jeżdżę Rolką z 2002 roku 1.4 HB.Obecie 106 000 km na liczniku(wszystko moje).Piszesz że masz wybór miedzy 1.4 a 1.6 Ja bym wziął 1.6. 1.4 to ciut mało,miasto jeszcze obleci ale na trasie przydałoby się więcej kucy...

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2008, 16:01:56 »
moja pierwsza toyota to wersja sportowa corolli - levin GT APEX, motor 1600 i jakies 150 koni, ale to inna bajka, bo miałem to cudo w japonii

w kraju kupiłem 1600 kombi rok 2003 (obecny przebieg 98,5kkm, moje 15kkm), kilka uwag:
1. motor 1600 to minimum
2. kiepska skrzynia, biegi haczą itp.
3. branie oleju, nie zauważam, aby nawet po ostrym długim sprincie oleju mi ubywało
4. zakładanie gazu jest bez sensu, te auta nie palą dużo benzyny
5. generalnie auto sprawia wrażenie solidnego i mocnego, sztywnego i bez luzów
6. problemów mechaniznych i elektrycznych jeszcze nie doznałem, jeżdżąć na benzynie shella vpower i eurosuper czasem zapalała mi się awaria P0420 - spadek wydajnosci katalizatora, przeszdłem na pb98 jeta i od jakichs 6 tys km spokoj, czuję że w tylnym zawieszeniu już będę musiał coś wymienić
7. auto zawsze odpala i nigdy nie zawiodło, choć czasem ze wzgledu na moje służbpowe wyjzdy stoi pod chmurką parę ładnych dni

Pozdrawiam.

w razie wątpliwości pytaj

Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl