Autor Wątek: Corolla Verso 04 - serwis nie potrafi zdiagnozować usterki  (Przeczytany 6072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dario100

• Gość
Corollę Verso kupiłem w 2006r. w salonie. Od samego początku co jakiś czas (kilka razy w tygodniu) przy uruchamianiu silnika nie gasną cztery kontrolki (ABS, TRC, hamulec ręczny i jeszcze jedna w tym momencie zapomniałem od czego). Gdy ruszę przy włączonych kontrolkach nie działa mi prędkoścomierz, licznik kilometrów oraz błędne są wskazania spalania. Gdy zgaszę silnik i ponownie go uruchomię kontrolki gasną. Po wizycie w serwisie (byłem już w dwóch różnych autoryzowanych) odczytali błąd komunikacji z komputerem innym razem błąd ABSu. Kazali mi przyjechać jak będą sie świecić kontrolki. Gdy podjechałem w takim stanie komputer nie mógł nawiązać połączenia komputerem samochodu. Po ponownym uruchmieniu gdy kontrolki zgasły żadnego błędu nie było. Panowie z serwisu powiedzieli mi że nie wiedzą gdzie szukać przyczyny (może być ich wiele). Gwarancję mam jeszcze 1 1/2 roku ale to może szybko zlecieć i dopiero wtedy może wyjść powód usterki i duże koszty.  Wg serwisu najlepiej by było gdyby te kontrolki nie gasły za każdym razem, ale tak nie jest ,a ja mam do dwóch najbliższych serwisów 40-60 km i nie mogę za każdym razem rzucać wszystko i do nich jechać. Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Jak postąpić z serwisem?
« Ostatnia zmiana: 29 Lutego 2008, 20:06:26 wysłana przez Janmor »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Corolla Verso 04 - serwis nie potrafi zdiagnozować usterki
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lutego 2008, 07:34:07 »
Witam.

Taka usterka jest bardzo nietypowa. Może spróbuj odłączyć akumulator tak by auto nie miało żadnego zasilania. Może pamięć w kompie ma jakiś błąd, którego skaner diagnostyczny nie może wykryć. A tak po odłączeniu zasilania komp resetuje się do standardowych ustawień zapisanych w pamięci eprom i być może wszystko będzie już w porządku.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2008, 06:13:44 wysłana przez Radex E9 »
Obi

dario100

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lutego 2008, 16:54:57 »
Dzięki za podpowiedź ale latem dziecko mi włączyło na postoju światła i akumularor całkowicie sie rozładował a usterka jak była tak jest.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2008, 06:14:50 wysłana przez Radex E9 »

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2008, 18:29:13 »
stawiasz do serwisu i  żądasz naprawy. nie powinno ciebie obchodzić że sobie nie radzą auto ma być naprawione i tyle. postrasz paragrafami!
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2008, 19:25:09 »
Jak komputer sie nie moze połaczyc z kompem ASO to moze on jest walniety... ale tak jak kolega wyzej pisze, to nie jest Twoj problem.  Ty masz gwarancje i nie obchodzi Cie co sie zepsuło. Ma byc naprawione
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

sambi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marca 2008, 19:33:06 »
Jeśli trzy razy z rzędu nie będą potrafili CI pomóc możesz wystąpić  do TMPL o wymianę samochodu na wolny od wad.

dario100

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2008, 16:47:34 »
Tak im powiedziałem, że w końcu wstawie do serwisu samochód i po 14 dniach przyjadę go odebrać. Na razie kontaktują się z głównym dilerem czy może kiedyś mieli taki przypadek.

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2008, 18:53:25 »
kolego, gwarancja to gwarancja, są na to paragrafy i im prędzej zadziałasz tym dla Ciebie lepiej, bo czekając na reakcję dilera i serwisu to możesz potem tylko stracić

pozdrawiam 
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2008, 07:46:58 »
Tak im powiedziałem, że w końcu wstawie do serwisu samochód i po 14 dniach przyjadę go odebrać. Na razie kontaktują się z głównym dilerem czy może kiedyś mieli taki przypadek.
Witam.
A może zdradzisz jaki serwis jest tak nieporadny, ku potomnym aby wiedzieli że do Nich należy jeździć już przygotowanym (pisma z paragrafami pod ręką).

Pozdrawiam i zyczę szybkiego usunięcia awarii
Obi

Admin

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marca 2008, 14:06:57 »
Dzięki za podpowiedź ale latem dziecko mi włączyło na postoju światła i akumularor całkowicie sie rozładował a usterka jak była tak jest.
Aku nigdy nie siadzie do końca, a wystarczy prądu na podtrzymanie pamieci ;)

kolego, gwarancja to gwarancja, są na to paragrafy i im prędzej zadziałasz tym dla Ciebie lepiej, bo czekając na reakcję dilera i serwisu to możesz potem tylko stracić

pozdrawiam 

Wstaw do serwisu i niech naprawiają. Na 99% padniety jest komputer

dario100

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marca 2008, 21:52:47 »
Najpierw to był serwis w Łodzi (Kaczorowski) a teraz Zduńska Wola . Ale myślę, że w większości będzie podobnie.

spawacz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2008, 18:14:29 »
Wstaw do serwisu i niech naprawiają. Na 99% padniety jest komputer
Witam.
Jeżeli masz na myśli główny komputer zwany Body Komputerem to moim zdaniem jesteś w błedzie. W samochodzie mamy do czynienia z kilkunastoma komputerami. Gdyby to była wina głównego komputera to serwis raczej wykryłby usterkę. Moim zdaniem uszkodzona może być deska rozdzielcza (to też w pewnym sensie komputer), lub jest problem z masą.

dario100

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Września 2012, 23:31:13 »
Kiedyś zajrzałem na forum ale nie mogłem znaleźć tego wątku. Minęło kilka lat ale może kiedyś się komuś przydać. Kilka dni przed końcem gwarancji jeszcze raz zgłosiłem problem w serwisie. Lekko się posprzeczałem ale dzięki temu wymienili mi pompę ABS-u.(koszt w serwisie ponad 8 tys.-ale tu wymiana bezpłatna) Problem zniknął raz na zawsze.

Offline Pfizer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Września 2012, 09:08:21 »
Doradzam wysłanie maila z opisem sprawy do importera tj.Toyota Motor Poland.
Na pewno zadziała! Podkreśl,że auto jest na gwarancji! ( dla mnie dawno po gwarancji pomogli,ich telefon do serwisu ma właściwości lecznicze)

http://www.toyota.pl/about/news_and_events/toyota_o_nas.tmex

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl