Autor Wątek: Wrażenia z eksploatacji / awaryjność / usterki  (Przeczytany 60648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

centerek

• Gość
Odp: Ile już zrobiliście kilometrów aurisem?
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Grudnia 2010, 09:51:50 »

Mój Aurisek przekoroczył 40kkm, i co zaobserwowałem, ubywa mi chyba olej!!!!

Ostatni przegląd, był wykonany w ASO 2500 km temu i po sprawdzeniu olej był na full( więc nie sądzę, że nie dolali), i nie wiem czy to wina zimy, ale jak nawet dłużej postoi mam 3/4 bagnetu, a był full.
        Więc nie wiem czy bierze olej czy nie,fakt  z 1 tys km było przejechane naprawdę na ostro(śr V-160-170)kmh, moze to przyczyna.

Na pewno nie piłuje na zimno, robię mieszane trasy, krótkie i długie, roczny przebieg to ok 14~15 kkm.
       Dodam jeszcze, że w poprzedniej corolli e12 1,6 SOl po 3 roku 40 kkm tez zaczęła  chlać olej...nawet litr na 10 tys.
proszę o jakieś sugestie .pozdrawiam

apropo     usterki (ek)- akcja pedałowa, wymiana poduszki siedzenia kierowcy i dwukrotne jej składanie , wymiana mieszka zmiany biegów,i 2 przepalone tylne żarówki, zmywający sie lakier na zderzaku ...Gen duperelki, mam dalej tak samo, jeżdżę dłuższymi drogami żeby się jeszcze przejechać , nie znudził mi się nawet po 3 cim roku. Nigdy nie zawiódł. Kupiłbym jeszcze raz ale w dieslu i z xenonami lub Avensis 2,0 d4d
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2010, 10:02:06 wysłana przez centerek »

Offline iguana3046

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wykryte usterkia a przebieg Aurisa.
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Grudnia 2010, 04:28:17 »
po 18tys zgloszenie nieprawidlowosci w funkcjonowaniu (podnoszenia/opuszczania) fotela kierowcy i zarazem wymiana lewarka.. dalej bylo to samo wiec wymienili stelarz fotela i jest oki... wiecej problemow nie zaobserwowalem mam teraz jakies 21 - 22 tys.. ( nie pamietam dokladnie ) jedyne co denerwuje w "Aśce" to plastiki deski rozdzielczej .... przy szybie przedniej po lewej stronie trzeszcza jak oszalale...
Toyota Corolla e11 98r 1.3
Toyota Auris 1.6 (132KM) PREMIUM 09r
wkrótce ....
Toyota Avensis 2.2 D-Cat 10r :D <---oby

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Aurisy się nie psują :)
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Grudnia 2010, 11:34:23 »
Od zakupu ciągle słysze jakieś narzekania na aurisa, że to już nie ta toyota, że to się psuje. Jakoś dział techniczny sie nie rozwija jak w VW gdzie wszyscy coś szukają i wymieniają - a my tu gadamy o pierdołach.

Auris wśród 3 latków 3 miejsce pod względem niezawodności zaraz za priusem i porsche 911

www.autoinfo.pl/wiadomosci/auto-bild-tuev-report-2011-wybral-najmniej-zawodne-auta-na-rynku

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Aurisy się nie psują :)
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Grudnia 2010, 11:58:34 »
Czytałem ten artykuł na onecie. bardzo pomyślne informacje. zastanawia mnie tylko, co oni biorą pod uwagę przy tworzeniu takiego badania i jakiego rodzaju usterki? chyba nie są to piszczące hamulce, albo skrzypiące od czasu do czasu plastiki, prawda?
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Grudnia 2010, 12:32:00 »
Czytałem ten artykuł na onecie. bardzo pomyślne informacje. zastanawia mnie tylko, co oni biorą pod uwagę przy tworzeniu takiego badania i jakiego rodzaju usterki? chyba nie są to piszczące hamulce, albo skrzypiące od czasu do czasu plastiki, prawda?
Piszczące hamulce nie są podstawą do mówienia o awarii auta. Po prostu powoduje to twarda okładzina, która była swego czasu wymieniana w ASO.
Pewnie pod uwagę się bierze usterki jakichś podzespołów itp. oraz przebieg ich wystąpienia.
Pozdrawiam
Obi

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Grudnia 2010, 13:54:27 »
TÜV, podobnie jak DEKRA zajmuje się przeglądami technicznymi, a co za tym idzie mają statystyki co i w jakich modelach najczęściej się sypie.

Bardziej interesujące są zestawienia ADAC ( odpowiednik naszego PZMOTu ), gdzie liczona jest ilość awarii - na podstawie ilości wezwań do unieruchomionego pojazdu.

3VZ.pl

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Grudnia 2010, 15:31:43 »
No wlasnie, nie ma chyba dobrego miernika. Serwisy wymieniaja kilka wiekszych komponentow "po cichu" i to nie jest liczone. W Badaniu JDPower Auris byl 53 (daleko za Corolla):
http://www.whatcar.com/car-news/jd-power-survey-2010/the-league-tables/250115
Jest to badanie wsrod uzytkownikow. 

Offline iguana3046

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Grudnia 2010, 17:34:31 »
Auris Aurisem :D Corolla e11 to dopiero niezawodny staruszek :D mam 12 lat od nowego i nic mi z nim sie nie dzialo :D a Aśke mam dopiero niecały rok wiec nie moge sie wypowiedziec:D za wczesnie jeszcze:D
Toyota Corolla e11 98r 1.3
Toyota Auris 1.6 (132KM) PREMIUM 09r
wkrótce ....
Toyota Avensis 2.2 D-Cat 10r :D <---oby

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Grudnia 2010, 19:25:19 »
Auris Aurisem :D Corolla e11 to dopiero niezawodny staruszek :D mam 12 lat od nowego i nic mi z nim sie nie dzialo :D a Aśke mam dopiero niecały rok wiec nie moge sie wypowiedziec:D za wczesnie jeszcze:D
Wiesz ja miałem Rolkę też spory czas (E11 sedan) ale nie powiesz mi że na polskich drogach nie wybiło Ci łączników stabilizatorów oraz gum od stabilizatorów!!
Pozdrawiam
Obi

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Grudnia 2010, 09:00:52 »
No wlasnie czesto to slysze od wlascicieli Corolli. Auris mial byc ulepszeniem a wyszlo inaczej i wielu bylo raczej rozczarowanych.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Grudnia 2010, 10:10:21 »
No wlasnie czesto to slysze od wlascicieli Corolli. Auris mial byc ulepszeniem a wyszlo inaczej i wielu bylo raczej rozczarowanych.
Porównując E12 do Aurisa to mogę się zgodzić, że Auris jest ulepszeniem Corolli.
Ale stara E11 była wykonana z lepszych jakościowo materiałów niż E12 czy Auris.

Pozdrawiam
Obi

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Grudnia 2010, 13:13:53 »
jezdze Corolla E12 1.6 i Aurisem 1.6 132 PS

uwazam, ze auris to calkiem inne auto niz corolla

motor 1.6 Valvematic + skrzynia szostka to co innego niz 1.6 VVTi i piec biegow;

mimo podobnego zawieszenia auta zupelnie inaczej sie prowadza, starsza Corolla znacznie lepiej chodzi po wybojach i dziurach oraz lepiej wchodzi na duzej predkosci w zakrety;

auris jest duzo wygodniejszy, szczegolnie w dlugiej trasie i bardzo przestronny ze wzgledu na napompowana i wysoka sylwetke; niestety kreta dziurawa droga to nie jego zywiol, ale 160 km/h na austradzie i 4000 rpm moze sie podobac; swietne "troche kobiece" auto do wozenia sie na codzien; dzieki kolom 16" lepiej wychodzi ze sniegu;

co do awaryjnosci - corolla ponad 150 kkm w 7 lat bezproblemowo w kazdych warunkach i o kazdej porze roku;

auris 18 kkm w 1 rok - moge sie tylko czepic, ze kilka razy jedynka nie chciala wejsc przy stracie ze swiatel, serwis nie raczyl tego konkretnie skomentowac i tylko "przesmarowali odpowiednie mechanizmy";
no i niestety te plastyki, corolla ma duzo lepsze wnetrze....

jezdzijmy duzo, bezpiecznie i dzielmy sie spostrzezeniami

wszystkiego dobrego w 2011
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

centerek

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Grudnia 2010, 15:38:43 »
Psuć się nie psują, ale mają dużo denerwujących dupereli....

Podobnie jak E12  tez skrzypi, piszczy trzeszczy

Ja wymieniałem raz drążek zmiany biegów, bo sie kręcił i poduszkę siedzenia o trzaskach przy ruszaniu i zmianie jedynki na dwójkę nie wspomnę; usłyszałem ten typ tak ma, podobnie jak o piszczących, trących hamulcach z tyłu....lata mi pedał sprzęgła jak puszczę to ryp, ale tak to jest ten typ tak ma-znów usłyszałem, mam już po gwarancji , nowej nie brałem.
Jak na razie pali i mnie nie zawiódł, a i kuriozum - odpadła mi osłona termiczna pod środkowym wydechem odpadła śrubka, mam nową "śrubkę z podkładką" totalane jaja, a nie walnąłem w nic spodem!!!!!

Rażaco niskie wykonanie, a nie psucie!!!!!

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Grudnia 2010, 20:05:04 »
Z tym "nie psuciem" to sie jeszcze zobaczy. Na razie 3 lata, konczy mi sie gwarancja i zastanawiam sie nad przedluzeniem. Mialem juz sporo rzeczy wymienionych i teraz cos trzeci bieg zaczyna miec swoje fanaberie.

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Stycznia 2011, 19:43:05 »
Mnie też irytują, jak już wspomnieliście, "duperelki" i oszczędność widoczna w niektórych elementach wykonania aurisa. chociaż pewnie część naszych utyskiwań wynika z coraz większej świadomości konsumenckiej. wiemy, czego oczekujemy, co oferują auta innych marek, a co więcej mamy ciągły dostęp (m.in. dzięki internetowi) do uwag pozytywnych i negatywnych innych użytkowników i siłą rzeczy zaczynamy zwracać uwagę na elementy, na które nigdy pewnie byśmy nie zwrócili uwagi. przykład: kiedyś czytałem na autocentrum.pl post, w którym ktoś narzekał na jakość wykonania dźwigi hamulca ręcznego, czego wcześniej nie zauważałem. jednakże nie ma się co czarować, że w innych samochodach tej klasy jest o niebo lepiej, gdyż prędzej czy później w każdym z nich znajdziemy jakieś większe czy mniejsze wady. Przyznam jednak, że zastanawiam się nad przedłużeniem gwarancji o kolejne dwa lata, tak dla świętego spokoju.
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl