Autor Wątek: Sonda Lambda  (Przeczytany 173126 razy)

Bisua

• Gość
Odp: Sonda Lambda
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Lutego 2006, 09:51:40 »
sprawdz sprawdz bo ja mam chyba walnieta sonde i zuzycie jest strasznie duze na gazie i na PB

moze wreszcie znajde czas i w tym tygodniu podjade ja sprawdzic to dam znac

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Lutego 2006, 06:14:31 »
Mam najprawdopodobniej trafioną sondę (1.6 LB) - 93 Kombi
Zaprzyjaźniony warsztat robiący w tłumikach stwierdził, że jeżeli to będzie sonda lambda to mam przyjechać do nich bo mają na to patent - ponoć wielokrotnie przetestowany na Toyotach:
Silnik 1,6 4AFE z systemem ubogiej mieszanki (LB) sondę lambda ma zamontowaną na rurze wydechowej za kolektorem i  chłopaki robią taki numer - wycinają ten kawałek gdzie przechodzi sonda, przerabiają to na gwint do sond wkręcanych (dostępnych jako zamiennik bez problemu w sklepie) i następnie wspawują w to samo miejsce. Spacer do sklepu, zakup sondy odpowiadającej parametrom sondy oryginalnej, montaż i po temacie (koszt ok 150-250 zł). To tak w wielkim skrucie.
Co o tym sądzicie i czy to może działać prawidłowo?

Pozdrawiam - oszukany nabywca T.C 1,6 Kombi - Grzegorz

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Lutego 2006, 21:38:06 »
Z tego co wiem a szukałem duzo to czujnik LB ma inna charakterystykę jak sonda lambda Sam silnik jest zasilany w przypadku LB zupełnie inna mieszanką ale jeśli taki patent działą to czemu nie

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Lutego 2006, 05:38:58 »
Witam!

Teraz to już się trochę zamotałem.
Czy sonda lambda, a czujnik LB to są dwa różne podzespoły, czy jeden, tylko co komentarz, to inaczej nazywany.

Pozdrawiam klubowiczów i miłego dnia. Grzegorz

ThorsHammer

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Lutego 2006, 08:05:33 »
w silnikach LB niema sondy lambda jako takiej, tylko czujnik ubogiej mieszanki.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Lutego 2006, 08:21:30 »
Normalny silnik toyoty nie LB ma sondę lambda 4 przewodową.
Silnik wyposażony w układ LB ma czujnik ubogiej mieszanki i ptrząć od strony elektoniki silnika w zasadzie raczej zastąpić się go nie da zwykłą sondą.
(DLA LPGOWCÓW) podczas ekspoloatacji silnika LB na LPG dochodzi do przepalenia się grzałki w czujniku ubogiej mieszanki (wyższa temperatura spalanie) i efekt jest taki, że wywala błąd na desce. Sam LB działa tak powinien (na pb i LPG) lecz nie działa w nim grzałka)
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

wk

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Lutego 2006, 19:44:49 »
JAKIE SĄ OBJAWY JAK USZKODZONA JEST SONDA LAMBDA LUB LB

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Lutego 2006, 20:58:14 »
W obu przypadkach mamy sonde lambda,z tym ze przy silnikach na mieszanke ubogą jest montowana sonda szerokopasmowa o wiekszym zakresie napiec (0-5V).Dlatego zwykla sonda nie bedzie w stanie wysterowac ECU silnika LB.Gdzieś juz byly podawane zamienniki tych sond ,tyle ze ceny nie schodzily chyba ponizej 1000zl.Sposob przerobki dobry tylko trzeba kupic odpowiednia sonde.

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Lutego 2006, 21:06:08 »
W moim przypadku (jeżeli zostanie to potwierdzone) uszkodzenie czujnika ubogiej mieszanki LB (motor 1.6 4A-FE) spowodowało nadmierne (ogromne) zużycie paliwa 11-13 litrów na trasie. To jest dramat.
Tylko powtarzam - jak zostanie to potwierdzone - jutro jadę do ASO.

Pozdrawiam.Grzegorz

Offline McGiwer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Lutego 2006, 21:17:17 »
giorgio a jak sie dowiedziałeś że masz uszkodzony ten czujnik LB, o ile sie nie myle  to CHEK ENGINE ci nie świeci, a na sprawdzenie do ASO w Opolu jedziesz we wtorek tak pisałes bynajmniej w poscie na temat tego MEGA spalania  :o pt "trafiłem na oszusta" myle sie czy nie ?? Pojedziesz do ASO to ci wybadaja czy masz tą sonde spaloną czy nie No chyba że te fachmany od tłumików mają rendgeny w oczach które potrafią wykryć uszkodzoną sonde.  ;D 
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2006, 21:20:26 wysłana przez McGiwer »
Uważaj po czyich palcach deptasz, bo może się okazać że należą do tyłka który niedługo będziesz musiał całować.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Lutego 2006, 10:39:50 »
W obu przypadkach mamy sonde lambda,z tym ze przy silnikach na mieszanke ubogą jest montowana sonda szerokopasmowa o wiekszym zakresie napiec (0-5V).[...]

I tylko tyle ???
SerwisSJ kiedyś pisał, że czujniki LB dają sygnał prądowy, a nie napięciowy.
Jeżeli to tylko taka różnica 0-1V a 0-5V to można się pokusić o dorobienie taniej protezy.
Wystarczy zrobić na jakimś operacyjnym liniowy wzmacniacz o wzmocnieniu 5 i być może by to zatrybiło...
Jak ktoś ma chęć, czas i wiedzę to mógłby się pobawić :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Lutego 2006, 10:56:29 »
W obu przypadkach mamy sonde lambda,z tym ze przy silnikach na mieszanke ubogą jest montowana sonda szerokopasmowa o wiekszym zakresie napiec (0-5V).[...]

I tylko tyle ???
SerwisSJ kiedyś pisał, że czujniki LB dają sygnał prądowy, a nie napięciowy.
Jeżeli to tylko taka różnica 0-1V a 0-5V to można się pokusić o dorobienie taniej protezy.
Wystarczy zrobić na jakimś operacyjnym liniowy wzmacniacz o wzmocnieniu 5 i być może by to zatrybiło...
Jak ktoś ma chęć, czas i wiedzę to mógłby się pobawić :)
Pozdro.

w oplach są sondy 0-5V, także bezproblemowo można coś podebrać
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Lutego 2006, 18:35:14 »
Witam McGiwer
Nie mylisz się. Te wersję (uszkodzenia LB) zasygnalizował Kierownik ASO jak byłem kilka dni wcześniej umówić się na badanie.
A dziś już się wyjaśniło: załączyli CHECK ENGINE i na wydruku wykazali uszkodzenie SENSOR LAEN MIXTURE nr 89463-29045. Jednocześnie stwierdzili wypalenie uszczelki pod kolektorem wydechowym. Jednak nie do końca jestem zadowolony, ponieważ nie podali mi kodu błędu (może błędów?). wymiana LB - 1.481 zł. Dramat.
Zastanawiam się czy wchodzić w używańca, czy kombinować z zamiennkiem np. od Opla - uwaga Kryspina.

Pozdrawiam

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Lutego 2006, 19:48:06 »
 Nie spotkalem sie z faktem wystepowania zmiennego natezenia prądu na sondach szerokopasmowych co nie oznacza ze tak nie moze być,moge sie mylic.Przypadku instalacji gazowej mozna by zalozyc zwykla sonde i silnik na gazie bedzie chodzic.Tutaj niestety trzeba dobrze pomyslec czy warto kupowac sonde używana czy tez podebrac cos innego,tyle ze trzeba dobrze sprawdzic parametry sygnaly podawanego przez sonde.Trzeba poszukac na forum,ktos juz zgłebiał ten problem.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Marca 2006, 13:15:07 »
Tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic422545.html można trochę poczytac o napieciach na CUM.
A tu http://www.alflash.narod.ru/leanburn.htm opis różnic między zwykłą sondą i CUM. Tu http://www.alflash.narod.ru/leanburn2.htm opis działania silnika Lean Burn :).
Kiedys juz to chyba dawałem  :-\
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2006, 13:45:11 wysłana przez Piwalek »
Carina E Sportswagon 1.6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl