Autor Wątek: Sonda Lambda  (Przeczytany 173080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zawistek

• Gość
Odp: Sonda Lambda
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Marca 2008, 20:33:20 »
dzisiaj dowiedziałem sie ze sonda ma dwa kabelki a czujnik cztery no i umnie są cztery to na to wygląda ze mam czujnik
LB można też rozpoznać po biało-niebieskiej naklejce na pokrywie zaworów, która informuje o konieczności używania świec platynowych i ich wymianie co 100 kkm.
Takie spalanie może świadczyć o uszkodzeniu czujnika LB.
własnie mi sie tez tak wydaje ze to jest czujnik i bedzie trzeba go wymienic tylko ze on powinien miec kostkę a ktoś przerobił na złączke i teraz nie wiem jaki kabelek gdzie idzie

hawk

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Kwietnia 2008, 09:39:02 »
Witam. Na alllegro jest cos takiego. http://moto.allegro.pl/item338770988_sonda_lambda_toyota_carina_avensis_4a_fe_7a_fe.html.  Dzwoniłem i co prawda nie maja modelu 89463-20060 i 89463-2007, ale mówił gość, że z toyotą może być taki problem, że nie będą pasowały i wrazie czego można odesłać. Niby orginalna DENSO. Czy ktoś wie coś więcej o tych sądach. Pozdrawiam.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Kwietnia 2008, 11:16:16 »
Witam. Na alllegro jest cos takiego. http://moto.allegro.pl/item338770988_sonda_lambda_toyota_carina_avensis_4a_fe_7a_fe.html.  Dzwoniłem i co prawda nie maja modelu 89463-20060 i 89463-2007, ale mówił gość, że z toyotą może być taki problem, że nie będą pasowały i wrazie czego można odesłać. Niby orginalna DENSO. Czy ktoś wie coś więcej o tych sądach. Pozdrawiam.
Witam
20060 i 20070 były montowane fabrycznie .
29045 to zamiennik zdostępny w ASO wg. mojej wiedzy ale nie sprawdzone empirycznie tylko na forach . Woreczek wyglada na oryginalny ale czujnik nie przypomina LB. Tzn. oryginalny ma tylko 8 bardzo małych otworków ten jak widać ma wiele dużych .
Ale fajnie by było jakby jednak moja wiedza okazała sie mylna  :-) .
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Kwietnia 2008, 12:55:41 »
To by chyba było zbyt piękne, żeby oryginalny nowy czujnik kupić za 300zł :)
Ale jeżeli ktoś sam ściągnął towar z Denso, to całkiem możliwe, monopol dealerów Toyoty byłby złamany  <narka>

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #94 dnia: 02 Kwietnia 2008, 13:29:56 »
20060 i 20070 były montowane fabrycznie .
29045 to zamiennik zdostępny w ASO wg. mojej wiedzy ale nie sprawdzone empirycznie tylko na forach . Woreczek wyglada na oryginalny ale czujnik nie przypomina LB. Tzn. oryginalny ma tylko 8 bardzo małych otworków ten jak widać ma wiele dużych .
Ale fajnie by było jakby jednak moja wiedza okazała sie mylna  :-) .

Żeby było śmieszniej, EPC w ogóle nie rozpoznaje 20060 ani 20070 natomiast podaje, że 29045 to jest Lean Mixture Sensor  do Cariny E JPP/UKP, AT190, 92-94. :)
Być może zaprzestali w ogóle produkcji tamtej wersji czujników ?
Wybór należy do Was ;)
Pozdro.

Ps. Jeżeli koleś to sprzedaje w woreczkach jak na zdjęciu i faktycznie takie oznaczenie jest wybite na czujniku to ja chyba raczej bym się nie zastanawiał ;)
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

hawk

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 07 Kwietnia 2008, 20:25:43 »
Witam ponownie. Właśnie czekam na odpowiedź od ludzi którzy zakupili te sondę. Napisali, że dadza znać jeśli będzie paswać. Napiszę na forum jeśli tylko dostane odpowiedź. Faktycznie nie mogli znaleźć ozaczeń 20060 i 20070. Zostaje Mi czekać cierpliwie na odpowiedź. Pozdrawiam wszyskich.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 08 Kwietnia 2008, 09:45:10 »
Witam ponownie. Właśnie czekam na odpowiedź od ludzi którzy zakupili te sondę. Napisali, że dadza znać jeśli będzie paswać. Napiszę na forum jeśli tylko dostane odpowiedź. Faktycznie nie mogli znaleźć ozaczeń 20060 i 20070. Zostaje Mi czekać cierpliwie na odpowiedź. Pozdrawiam wszyskich.
Witam
Dawaj znać tylko niech troche pojeżdżą . I mam nadzieję że faktycznie mieli LB a nie zwykły ( jak wyjmą sondę niech sprawdzą czy wygląda tak http://moto.allegro.pl/item342251385_toyota_carina_e_1_6_16v_sonda_lambda_oryginal.html . To jest 20060.

Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Synex

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Kwietnia 2008, 12:17:43 »
Zaryzykowałem zakup sondy z aukcji, ale najprawdopodobniej ją zwrócę:
1. wygląda jak zwykła lambda a nie LB
2. na opakowaniu owszem jest numer 89463-29045, ale na sondzie już nie. Są za to oznaczenia:

DENSO
JAPAN
5740
06C25

i poniżej wybity numer 2569, ale ten akurat chyba nie ma znaczenia.

Kolory przewodów - czarny, czarny, biały, niebieski.

Oprócz tego element z otworami na śruby jest "uniwersalny" - zarówno pasuje rozstaw 45 jak i 55mm.
Nie wiem co o tym sądzić, wkładać to do auta, czy od razu zwrócić ?
Czy ktoś miał w ręku oryginalny czujnik 89463-29045 od dealera ? Ma tylko kilka (8) małych otworków, czy 20 większych ?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Kwietnia 2008, 15:12:34 »
Poszukaj katalogów Denso i sprawdź u źródeł co to jest. :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

hawk

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Kwietnia 2008, 17:22:56 »
Witam, oto Odpowiedź jaką otrzymałem od osoby która kupiła:

Niestety się rozczarowałem. Po założeniu sondy lampka (chek) zgasła na
chwilkę i znowu się zapaliła (zmora). Pytałem o to mojego mechanika -
twierdzi że może to być wina tego, że mam założoną sekwencyjną
instalację gazową, która pobiera dane z sondy lambda i przez podłączenie
do niej jest zmieniony opór na kabelkach. Żeby to zweryfikować
odłączyłem kabel instalacji gazowej, który biegnie do sondy iiiiii
oczywiście znowu to samo moja zmora się pokazała. Spróbuję zwrócić
sondę, którą od nich dostałem i dalej będę szukał używki.

Czekam na drugą odpowiedź.

hawk

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 09 Kwietnia 2008, 17:26:16 »
Witam
Dawaj znać tylko niech troche pojeżdżą . I mam nadzieję że faktycznie mieli LB a nie zwykły ( jak wyjmą sondę niech sprawdzą czy wygląda tak http://moto.allegro.pl/item342251385_toyota_carina_e_1_6_16v_sonda_lambda_oryginal.html . To jest 20060.

Pozdrawiam

Wiem, też to znalazłem tylko nikt nie odpowiada na telefony, a sms-ów nie lubię zostawiać.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Kwietnia 2008, 18:08:37 »
[...]twierdzi że może to być wina tego, że mam założoną sekwencyjną
instalację gazową, która pobiera dane z sondy lambda i przez podłączenie
do niej jest zmieniony opór na kabelkach. Żeby to zweryfikować
odłączyłem kabel instalacji gazowej, który biegnie do sondy iiiiii [...]

...iiii zapomniał napisać czy zwarł kable od sondy, bo samo odpięcie nic mu nie da :)
A tekst o zmienionym oporze na kabelkach jest powalający. :-D
To źródło jest mało wiarygodne :-(
Pozdro.
*
*
*
*

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Kwietnia 2008, 19:31:04 »
Witam . W sądzie do Lb jest rdzeń z dwutlenku  cyrkonu pokryty platyną i raczej cena będzie zawsze wysoka . Sonda jest napięciowa ( potencjał ładunków elektrycznych , gazy + tlen ) i inna nie podejdzie bo nie da napięcia . Pozdro .

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Kwietnia 2008, 15:24:24 »
Zaryzykowałem zakup sondy z aukcji, ale najprawdopodobniej ją zwrócę:
1. wygląda jak zwykła lambda a nie LB
2. na opakowaniu owszem jest numer 89463-29045, ale na sondzie już nie. Są za to oznaczenia:

DENSO
JAPAN
5740
06C25

i poniżej wybity numer 2569, ale ten akurat chyba nie ma znaczenia.

Kolory przewodów - czarny, czarny, biały, niebieski.

Oprócz tego element z otworami na śruby jest "uniwersalny" - zarówno pasuje rozstaw 45 jak i 55mm.
Nie wiem co o tym sądzić, wkładać to do auta, czy od razu zwrócić ?
Czy ktoś miał w ręku oryginalny czujnik 89463-29045 od dealera ? Ma tylko kilka (8) małych otworków, czy 20 większych ?

Witam
To że nie wygląda było widać juz na zdjęciu ale jak już ją masz to spróbuj . Facet z Allegro odpisał mi że jak nie będzie działała to nie ma problemu ze zwrotem.
Chociaz jakoś nie chce mi się wierzyć .
Ciekawe skąd na woreczku ten prawidłowy(?) numer ?
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Synex

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 11 Kwietnia 2008, 11:28:55 »
Cytuj (zaznaczone)
ale jak już ją masz to spróbuj

Po paru sekundach po uruchomieniu silnika zapala się check :/

--
pozdrawiam

www.ucando.pl