Autor Wątek: Krytycznie o E12  (Przeczytany 53302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartek72

• Gość
Krytycznie o E12
« dnia: 16 Listopada 2004, 14:16:55 »
Podczas prowadzania dyskusji na tzw.starym forum o Corolli E 12, odezwal sie ktos (kajjo) dysponujacy dosyc duza wiedz na temat wad prodykcyjnych opisywanej wlasnie Corolli 2002.
Chcialbym zebyscie to przeczytali i ustosunkowali sie (chodzi mi oczywiscie o uzytkownikow E12) - bo moim zdaniem to dosyc ciekawe:
Cytuj (zaznaczone)
1. Najpowazÿniejszy problem z Corolla˛ '02 - to silniki (4ZZ - czyli 1400, 3ZZ-1600 i 2ZZ - dotyczy to tezÿ silników montowanych w Avensis) wyprodukowane w europie do stycznia 2003r. A dok?adnie to zapiekanie sie˛ piers´cieni olejowych w rowkach t?oków przez co silniki te po przebiegu 40-60 tys km zaczynaja˛ zuzÿywac´ znaczna˛ ilos´c´ oleju (nawet 1,5 l na 1000 km!!!)
W produkcji od 01.2003 poprawiono konstrukcje˛ bloku silnika- dodano pewien kana? który powoduje zÿe gazy spalinowe nie maja˛ z olejem tak duzÿego kontaktu przez co nie powstaje duzÿo nagaru.
Uwaga: niektórzy uwazÿaja˛ zÿe to kwestia oleju (Castrol). Olej nie ma znaczenia. Powyzÿsze proplemy ujawni?y sie˛ w silnikach eksploatowanych na olejach: Mobil1 5W50, Toyota 5W30, Castrol SLX, TXT.
Zmieniono równiezÿ proces produkcji piers´cieni t?okowych - jak dobrze pamie˛tam dodano proces azotowania - chroni to ponoc´ piers´cienie przed korozja˛ zbytnio zasiarczonego polskiego paliwa.

2. Brze˛czenie kolektora ssa˛cego po przebiegu 25-40 tys km - b?a˛d konstrukcji wewne˛trznej s´ciany grodziowej.

3. Przeprowadzono juzÿ kampanie˛ serwisowa˛ ( niektórzy uzÿytkownicy Corolli '02 byli wzywani do ASO) polegaja˛ca˛ na dokre˛caniu piast tylnych kó? - w pewnej partii samochodów stwierdzono zÿe fabrycznie zosta?y zakre˛cone za ma?ym momentem

4. Przeprowadzono kampanie˛ serwisowa˛ polegaja˛ca˛ na wymianie zakre˛tek zbiorniczka p?ynu hamulcowego. Niektóre zakre˛tki (jak dobrze pamie˛tam z nr 3 na wewne˛trznej stronie) mia?y wykonany niew?as´ciwy otwór odpowietrzaja˛cy.

5. Wycieki p?ynu hamulcowego z zacisku hamulca ty? - b?a˛d obróbki t?oka zacisku - zosta?y tam jakies´ opi?ki metalu

6. Stuki w klapie bagazÿnika - niew?a˛s´ciwe mocowanie amortyzatora klapy ty? który ociera? o wewne˛trzna˛ wne˛ke˛ komory bagazÿnika

7. Nadmiernie pala˛ce sie˛ zÿarówki leflektorów - ponoc´ za s?abe zÿarówki H7 - cos´ tam z nimi potem poprawiano

8. Paruja˛ce szk?a lamp przednich

9. Odstaja˛ca cze˛s´c´ deski rozdzielczej - nad wne˛ka˛ radia -szpara na jakies´ 3-4 mm

10. Namiernie rysuja˛ca sie˛ szybka zestawu wskaz´ników - tezÿ troche˛ tego serwisy wymieni?y - chyba za mie˛kki materia?

11. Odstaja˛ca tapicerka wne˛k bocznych bagazÿnika przy uszczelce- utrapienie dla serwisów (dotyczy modelu hatchback)

12. Stukaja˛cy na nierównos´ciach nieobcia˛zÿony fotel pasazÿera - wymieniano jakies´ zatrzaski w prowadnicach fotela

13. Pe˛kaja˛ce szyby czo?owe (dotyczy modelu sedan)

14. Wycieraja˛ca sie˛ chromowana ga?ka zmiany biegów (dotyczy wersji sol) - s´ciera sie˛ cze˛s´ciowo warstwa chromu spod którego widac´ bia?y plastik

15. Pe˛cherze na tapicerce drzwi tylnych lewych w cze˛s´ci górnej (przy szybie)

16. Pe˛cherze na tworzywie ko?a kierownicy

17. Deformacja uszczelki drzwi kierowcy w górnym prawym rogu prowadza˛ca do potargania uszczelki

Jezeli chodzi o mnie, to to jest moja odpowiedz:
Cytuj (zaznaczone)
Nooo, widze ze mamy chyba do czynienia z pracownikiem Toyoty (tajne informacje)  
ad.1 - ja kupowalem samochod w maju 2003, wiec mam nadzieje ze to mnie nie dotyczy
ad.2 - teoretycznie powinno sie to u mnie zaraz odezwac - mam jeszcze poltora roku gwarancji, wiec luz
ad.7 - owszem, przepalila mi sie jedna - przez caly rok jezdze z wlaczonymi swiatlami
ad.8 - na razie nic
ad.9 - to kazdy widzi - ale czy to cecha czy wada?
ad.10 - swieta prawda, ale jak ktos chce to moze tam sobie wlozyc kwarcowe szklo
ad.13 - mi szybe wybito w serwisie przy wymianie pior wycieraczek (!?!)
ad.14 - prawda (dokupilem taka galke) - mialem reklamowac, bo troche zmatowiala, ale nie mam jakos czasu
Co do innych punktow, to albo mnie nie dotycza albo ich nie stwierdzilem.

pankuba

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2004, 14:36:22 »
No to teraz ja:

ad1 ja kupiłem w czerwcu 2003 8)
ad2 nie (prawie 40k)
ad3 nie
ad4 nie (nie wiem jaką ma liczbę)
ad5 nie
ad6 nie
ad7 może ale ja używam "cool blue" które generalnie swiecą mocniej, więc maja mniejszą trwałość, zwłaszcza ostatnio wg MaćkaB
ad8 nie
ad9 u mnie nie
ad10 czy ja wiem, jakiejs tragedii nie widza - w normie
ad11 ja ma sedana
ad12 nie ale wypada czasem przy przesuwaniu taka plastikowa zaślepka na szynęfotela
ad13 nie (i mam nadziejęże tak zostanie)
ad14 ja mam terrę
ad15 nie
ad16 nie, zresztą obszyłem kierownice skórą  :D
ad17 o tu to tak, jakis taki potargany ten róg mam  :lol:

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2004, 15:16:15 »
Ad 1) Nie stwierdziłam ale ja mam D4D wyprodukowany w 2002 roku
Ad 2) Nie stwierdziłam
ad 3) Nie stwierdziłam
Ad 4) Nie stwierdziłam
Ad 5) Nie stwierdziłam
Ad 6) Nie stwierdziłam
Ad 7) Jeśli chodzi o światła to żarówki Mi szybko idą (już 4 wymieniłam - i nie na oryginalne więc to nie wina żarówek...) ale ja jeżdżęnon stop na światłach a autko zbliża siędo 60 kkm
Ad 8) Nie stwierdziłam za to byłam pierwszym przypadkiem potnienia tylnych świateł
Ad 9) Niestety tak
Ad 10) Nie stwierdziłam
Ad 11) Nie stwierdziłam
Ad 12) właśnie jestem po wymianie prowadnicy
Ad 13) Nie stwierdziłam ale mam hatchbacka
Ad 14) Nie stwierdziłam a mam Solkę
Ad 15) Nie stwierdziłam
Ad 16) Nie stwierdziłam
Ad 17) nie stwierdziłam

Boston

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2004, 17:04:01 »
Ad1.Kupowałem auto 07.2003 mam nadzieję, że ten problem mnie nie dotyczy
Ad2.Mam 30tys. na liczniku i nic sięnie dzieje
Ad3.nie ?
Ad4.nie
Ad5.nie
Ad6.nie
Ad7.tak! już jedną H7 wymieniałem
Ad8.muszęsprawdzić
Ad9.tak i okropnie mnie to wnerwia
Ad10.tak
Ad11.nie
Ad12.nie ale wypadają zatyczki prowadnic (z tyłu)
Ad13.nie, ale łatwo sięrysuje
Ad14.tak
Ad15.nie
Ad16.nie
Ad17.Sprawdzę, ale chyba nie
Proszęo informacjęczy można reklamować i z jakim skutkiem  pkt.9, 10,13

bigman

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada 2004, 18:30:04 »
1.6 terra sedan

Ad1.Kupowałem auto 03.2003 ale silnik jest wyprodukoway 11.2002 :-(
Ad2.Mam 30tys. na liczniku i nic sięnie dzieje
Ad3.nie
Ad4.nie
Ad5.nie
Ad6.nie
Ad7.trudno powiedzieć i tak wymieniłem działające na Vision Plus i od prawie roku jest OK
Ad8.nie
Ad9.nie, za to trzeszczy cockpit
Ad10.tak
Ad11.nie
Ad12.nie ale szybko wypadlu pastikowe oslony prowadnic po 2x probach odpuscilem sobie ponowny montaz
Ad13.? dostalem kamieniem i mam odprysk
Ad14.nie
Ad15.nie
Ad16.nie
Ad17.nie

Bartek72

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2004, 08:16:02 »
Cytuj (zaznaczone)
Prosze˛ o informacje˛ czy mozÿna reklamowac´ i z jakim skutkiem pkt.9, 10,13

ad.9 - watpie aby mozna bylo to reklamowaac - jest to chyba wylacznie kwestia estetyki
ad.10 - spotkalem sie z informacja, ze jezeli ktos sie upieral, to serwisy szybke ta wymienialy
ad.13 - to juz zalezy od Twojej zrecznosci - jak znam zycie, beda Ci probowali wmowic, ze stalo sie to po uderzeniu kamieniem

Halo, halo! Uzytkownicy E12 piszcie!!!
Czy u Was dzieje sie cos z tej listy?

MaÂślak

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2004, 08:40:48 »
Witam!
u mnie były
pkt. 2 - juz mam kolektor wymieniony i rzeczywiście jest ciszej
pkt. 9 - chociaż nie jest zbyt duża
pkt. 10 - ale to mi raczej nie przeszkadza bo w miaręostrożnie ją czyściłem więc nie jest mocno porysowana
pkt. 17 - widzętam pewne odkształcenie ale nie jest jeszcze zbyt duże

ja do tego kompletu miałem jeszcze wymienioną sondęlambda po 45 kkm ale to może być spowodowane tym że jeżdżęna LPG.

Offline otis

• Toyot Pełzający
  • **
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopada 2004, 18:18:35 »
ja swoją toykęmam stostnkowo niedawno - od wakacji więc większość opisanych ustrek nie wystąpiła.

ad. 9 nad radiem rzeczywiście jest szpara. na początku trochęmnie to denerwowało ale już przywykłem
ad. 10 przed kupieniem rolki czytałem, że szkło zegarów sięrysuje więc staram sięo nie bardziej dbać, chociaż także ma oznaki zarysowań.

więcej usterek nie stwierdziłem. jak napisałem wcześniej samochód stosunkowo młody - przejechane 4,5 tys. km. więc..... wszystko przede mną.  oby nie ;)
"... po jasnej stronie księżyca"

szad

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2004, 23:46:55 »
heh szpara nad radiem 3-4mm a dlaczego nie 2-3cm?
heh

serwisSJ

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2004, 10:49:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Uwaga: niektórzy uwazÿaja˛ zÿe to kwestia oleju (Castrol). Olej nie ma znaczenia. Powyzÿsze proplemy ujawni?y sie˛ w silnikach eksploatowanych na olejach: Mobil1 5W50, Toyota 5W30, Castrol SLX, TXT.

Co za bzdura! Przeciez to całkowita pomyłka! Na mobilu nigdy te silniki nie padały, a poza tym olej tzw. Toyota został wprowadzony kilka miesiecy temu po tym, jak wyszło na jaw że problemy sa spowodowane castrolem. Wtedy tez w aso zaczeli na przegladach naklejac pod maskami naklejki tresci "Silnik zalany fabrycznie olejem Toyota".

wicher

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopada 2004, 11:10:04 »
Cytat: serwisSJ
Cytuj (zaznaczone)

Co za bzdura! Przeciez to całkowita pomyłka! Na mobilu nigdy te silniki nie padały, a poza tym olej tzw. Toyota został wprowadzony kilka miesiecy temu po tym, jak wyszło na jaw że problemy sa spowodowane castrolem. Wtedy tez w aso zaczeli na przegladach naklejac pod maskami naklejki tresci "Silnik zalany fabrycznie olejem Toyota".

Widzętroszkępocieszenia dla mnie i pewnie dla wielu z corolkami z 2002 roku  :roll:

kajjo

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Listopada 2004, 13:49:05 »
Cytat: serwisSJ
Cytuj (zaznaczone)

Witam wszystkich
Niestety nie mogęsięzgodzić z tą wypowiedzią.
Kolega serwisSJ nie ma wiarygodnych informacji.
Silniki te brały olej nawet jak były eksploatowane na Mobilu.
Olej Toyota wcale nie był wprowadzony przez problemy z Castrolem.
W ASO nigdy nic pod maską sięnie wklejało.

serwisSJ

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2004, 09:22:00 »
Cytuj (zaznaczone)
W ASO nigdy nic pod maską sięnie wklejało.

:shock: Więc skąd sie biorą naklejki o treści "Silnik fabrycznie zalany olejem Toyota" i "toyota zaleca oleje Toyota" pod maską gdy samochód wyjezdza z PRZEGLĄDU a nie z fabryki? krasnoludki czy co?

kajjo

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2004, 09:42:04 »
To pytanie kolega powinien skierować do TMP

serwisSJ

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2004, 12:31:52 »
Cytuj (zaznaczone)
To pytanie kolega powinien skierować do TMP

Eeee... raczej do konkretnych stacji ASO bo to ich robota.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl