Autor Wątek: Jakie żarówki polecacie?  (Przeczytany 128690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Jakie żarówki polecacie?
« Odpowiedź #210 dnia: 08 Czerwca 2009, 15:49:49 »
jak smiaglem Y tez caly czas kombinowalem...

teraz w ave raz zalozylem "wynalaski", a teraz smigam na jakis najzwyklejszych z marketu.... naprawde dluuugo...:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #211 dnia: 08 Czerwca 2009, 16:39:44 »
Ja już sobie dałem spokój z tymi wszystkimi wynalazkami - jeżdżę na seryjnych.
Ja tez, nie ma sensu przepłacać dla marnej jakości efektu świecenia.
Seryjne wytrzymały mi prawie 3 lata!!!

lata tu nie mają nic do rzeczy.

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #212 dnia: 08 Czerwca 2009, 19:50:18 »
lata tu nie mają nic do rzeczy.
Pewno, lepiej zmieniać co 6 miesięcy, coby tylko świeciły niebiesko. <zalamka>

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: 08 Czerwca 2009, 20:11:07 »
Jeśli ktoś kupuje żarówki z niebieskim filtrem, to faktycznie nie ma to sensu... jedyne co się zmienia to "bajer" oraz tak jak napisałeś - częstotliwość wymiany.

Ja wcześniej w tym wątku pisałem o żarówkach bez filtra lub - w przypadku Osram Night Breaker - z filtrem nałożonym na wysokości żarnika od "długich". Pisałem konkretniej o tym, że żadne żarówki z niebieskim filtrem nie świeciły dla mnie lepiej... Światło wydawało się bielsze ale prócz tego jakość oświetlania się nie zmieniała... Co innego przy żarówkach bez tego filtra (philips gt150, philips x-treme czy światła mijania w przypadku osram night breaker). Dla mnie jakość oświetlania się różni znacznie. A że w kloszu światełko nie jest tak "bielutkie" jak przy wynalazkach z niebieskim filtrem, to mnie mało obchodzi...... Ważne, że nieco lepiej x-treme czy osramy NB oświetlają mi drogę podczas nocnych podróży... na to jestem gotów wydać te 35 pln na pół roku... (35 za osramy). Wydatek to niewielki ;]

belek

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: 19 Grudnia 2009, 23:46:22 »
żarówka Philips GT150, świeciła 8 miesięcy oświetlając około 6-7tyś km dróg. Jak dla mnie bardzo słaby wynik
u mnie starczyły na rok i prawie 20tys km. padły obie w odstepie 2 dni ;) w te mrozy teraz - może mieć to wpływ?

teraz testuje Philips X-treme Power i porównując je do GT pod względem jasności i wyglądu świecą niemal identycznie. Ciekawe tylko jak długo poświecą  :roll: póki co przełożyłem je z poprzedniego auta gdzie używałem je 4 miesiące i pokonałem ok 5tyś km, może drugie tyle wytrzymają jeszcze  <diabel>
no i ile Ci wytrzymaly?

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #215 dnia: 20 Grudnia 2009, 00:46:46 »
no i ile Ci wytrzymaly?
X-Tremy poświeciły dłużej, tzn o ile dobrze pamiętam niecałe 1,5 roku oświetlając około 17tyś km. Jednak najlepszy motyw był kiedy obie naraz spaliły się w drodze z garażu pod dom, w pierwszej chwili myślałem, że jechałem na postojowych  :grin:

PS. Aktualnie jeżdżę na Osramach Night Breaker lub Cool Blue (nie pamiętam dokładnie które założyłem bo miałem kupione oba komplety, sprawdzę przy okazji)
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2009, 00:49:25 wysłana przez Timret »

xmisiek007

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: 27 Grudnia 2009, 09:49:16 »
też testowałem wiele kompletów... ostram hella philips... wszystkie z niebieskimi filtrami i osram trzyma się najdluzej okolo 10-14 miesięcy. Co do palenia się zarówek to jest tak ze gdy jedna się pali to przepięcie idzie na drugą i ta po krótkim czasie też się pali :) więć możliwe ze w tym samym dniu się spali :) Tacie w samochodzi raz spalily się dwie jednocześnie :)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #217 dnia: 27 Grudnia 2009, 10:06:09 »
Witajcie....

Zastanawiam się od pewnego czasu nad wymianą żarówek w camry. Nie interesują mnie żarówki wyglądające na niebieskie w kloszu ani tymbardziej udające xenon czy coś w tym stylu (miałem okazję pojeździć w deszczu na żarówkach emitujących niebiesko-białe światło i to była maskara). Najważniejszy parametr to dobre oświetlanie drogi w deszczową noc.....żywotność nie jest ważna. Co polecacie??

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: 27 Grudnia 2009, 16:14:04 »
Night Breakery mogą odpowiadać Twoim oczekiwaniom. W porównaniu do Cool Blue czy innych "niebiesko-powlekanych" różnica w poziomie "bieli" w kloszu jest niewielka, ale już pomiędzy tym, co widać na drodze podczas deszczu jest kolosalna różnica. Długie dają niezły efekt intensywnego odbijania się światła od powierzchni odblaskowych (znaki pionowe, poziome, roweżyści itd.). Nie udają xenonów czy nie dają efektu "niebieskiego odbłyśnika" (co w philipsach GT150 jest dla mnie porażką).

Być może nieco lepsze będą nawet osram silverstar. Różnią się w zasadzie tym, że nie świecą "bardziej biało" po włączeniu długich świateł.

Dość ciekawe daje światło night guide. W deszczu widać wszystko bardzo wyraźnie aczkolwiek musiałbyś się z tymi żarówkami przejechać (np. w czyimś samochodzie). To np. są żarówki, których bym osobiście nie wybrał.

Najlepsze żarówki na deszcz, jakie miałem to były philipsy all-weather. Niestety ich się już nie produkuje. Dawały lekko żółtawą barwę, i widoczność w deszczu czy śniegu jest rewelacyjna (nadal mam je w p.mgłowych).

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 08 Września 2010, 14:07:30 »
odkopie

moj nowy faworyt w kategorii oswietlanie/wyglad/cena/zywotnosc

TUNGSRAM sportlight

padla po roku, a nie jak inne po 3 miesiacach
pozdrawiam
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: 08 Września 2010, 14:32:06 »
Ja mam już 1,5 roku Tescowe i nie narzekam.Jak pada deszcz to nic nie widać :grin:

gwizdi2907

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: 18 Grudnia 2013, 18:34:34 »
Witajcie. Jakie żarówki polecacie do mojego Yarisa? Wiele jest ocen ale pytam praktycznie, jakie wy macie i czy polecacie?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #222 dnia: 18 Grudnia 2013, 18:44:42 »
h4 są na tyle długowieczne, że coś dobrej firmy z +XX%

- Osram Nightbreaker, Siverlight
- Tungsram (General Electric)
- Philips

z czego cena jakość to chyba te drugie - Megalight +90 i +120
TIIDA '09

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #223 dnia: 18 Grudnia 2013, 22:47:30 »
Tak jak @paba polecił. General Electric Megalight 120% są super. Jestem bardzo zadowolony. Osramy szybciej się palą.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #224 dnia: 19 Grudnia 2013, 09:00:12 »
Osramy szybciej się palą.
również odbłyśniki  wypalają

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl