Autor Wątek: Hiace '97 2,4TD kasowanie kontrolki T-Belt przed terminem ?  (Przeczytany 42110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Hiace '97 2,4TD kasowanie kontrolki T-Belt przed terminem ?
« dnia: 02 Kwietnia 2008, 16:21:05 »
Powitać.
Kto wie i podzieli się wiedzą, jak skasować stan (licznik ?) kontrolki paska rozrządu w Hiace LXH12 przy okazji wcześniejszej wymiany rozrządu ?
Znalazłem w E-Techu jakieś dziwne procedury do terminowego i wcześniejszego kasowania, ale jakoś im nie wierzę, po tym co tam zobaczyłem   :|
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

mmarcin

• Gość
Odp: Hiace '97 2,4TD kasowanie kontrolki T-Belt przed terminem ?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Października 2008, 22:34:08 »
jesli pisali ze trzeba wyjac zegary polaczyc dwie scieszki to prawda mam kilku klientow ktorzy jezda takimi toyotami i mialem z tym stycznosc

jesli wiecej info to pisz na emia bubu8888@wp.pl

przypominam ze przez godzine mozna edytowac posty :)

Eddie
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2008, 23:19:08 wysłana przez eddie »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Października 2008, 23:23:09 »
Dzięki, już nieaktualne. Auto poszło w inne ręce, a właściciel będzie się pilnować kiedy było zmieniane :)
Gdzieś to znalazłem. Zwarcie dwóch ścieżek to w przypadku terminowej wymiany gdy już kontrolka świeci, a przy wcześniejszej wymianie trzeba wyzerować licznik rozrządu, tylko już nie pamiętam w jakiej pozycji mają być zera :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Ryszard13

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2009, 07:17:43 »
Powitać.
Kto wie i podzieli się wiedzą, jak skasować stan (licznik ?) kontrolki paska rozrządu w Hiace LXH12 przy okazji wcześniejszej wymiany rozrządu ?
Znalazłem w E-Techu jakieś dziwne procedury do terminowego i wcześniejszego kasowania, ale jakoś im nie wierzę, po tym co tam zobaczyłem   :|
Pozdro.

Nie jestem zwolenianinem podawania takich informacji ze względu że mogą być wykorzystane do celów oszustwa, co może kupującemu taki samochód wyjść nie na dobre, tego powinni wykonywać w autoryzowanych stacjach. 
Jak sam stwierdziłeś auto zmieniło właściciela, tylko czy faktycznie potrzeba było wymieniać pasek rozrządu przed czasem?  
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2009, 07:19:30 wysłana przez Ryszard13 »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2009, 13:16:17 »

Nie jestem zwolenianinem podawania takich informacji ze względu że mogą być wykorzystane do celów oszustwa, co może kupującemu taki samochód wyjść nie na dobre, tego powinni wykonywać w autoryzowanych stacjach. 

Tutaj masz sporo racji. Ale jeżeli ktoś handluje autami na codzień, to albo ma zaufanego człowieka od takich rzeczy albo sam to umie zrobić. Tego nie unikniesz. Akurat w tym konkretnie przypadku potencjalny kupujący i tak będzie żył w nieświadomości, bo stan licznika od wymiany rozrządu można zobaczyć dopiero po wyjęciu zegarów.

Cytuj (zaznaczone)
Jak sam stwierdziłeś auto zmieniło właściciela, tylko czy faktycznie potrzeba było wymieniać pasek rozrządu przed czasem?  

Tak, trzeba było. Choćby z takich względów z jakich Ty nie jesteś zwolennikiem podawania tego typu informacji. :) Kupując ją od handlarza nie miałem żadnej gwarancji, że to co mówi jest prawdą, a taniej wyjdzie zmienić na początku rozrząd niż później robić silnik po zerwa nym/przeskoczonym pasku. Niestety to nie benzyna :(
Auto było kupione na prośbę kolegi i w jego ręce poszło po pobycie u mnie przez ok. 2 miesiące. :)
Pozdro.
*
*
*
*

Ryszard13

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwca 2009, 07:20:04 »
Cos mi się tu nie zgadza, kontrolka wskaźnika wymiany paska zapala się co 100 000 tyś km, jeżeli wymienisz wcześniej rozrząd np. przy 80 000, to i tak się zapali na 100 000 wskazując informując o wymianie rozrządu.
Ja mam rozrząd wymieniony przy 150 000 i niestety kiedy doszło do 200 000 zapaliła się kontrolka, mimo że na nowym rozrządzie przejechał tylko 50 000.
Ten typ tak ma , jest to lampka kura przypomina o wymianie a nie jest podłączona pod komputer sterujący kontrolujący zużycie rozrządu, można powiedzieć że taki gadzet.
U nas w Polsce te samochody są dość tanie i mało doceniane, na zachodzie trzeba za oryginalny udokumentowany przebieg dość dużo zapłacić nawet za kilkuletni, jeżeli kupujemy okazyjnie tanio to znaczy że jest coś nie tak.
Najdroższa wymiana którą musimy wykonać ze względu na użytkowanie to są końcówki przedniego zawieszenia jest to koszt ok. 35 000 zł oryginał, można to zastąpić włoską podróbką za 12 500 zł jednak nie polecam.
W większości przed sprzedażą niektórzy próbują je usztywnić ściskając końcówki przegubów, na długo to nie pomaga.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2009, 08:38:17 »
dobrze zrozumiałem 35 000 zł oryginał?.

Ryszard13

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2009, 09:12:39 »
dobrze zrozumiałem 35 000 zł oryginał?.

pRZEPRASZAM TO POMYŁKA 3500 ZŁOTYCH JUŻ POPRAWIAM

Ryszard13

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2009, 09:13:25 »
Cos mi się tu nie zgadza, kontrolka wskaźnika wymiany paska zapala się co 100 000 tyś km, jeżeli wymienisz wcześniej rozrząd np. przy 80 000, to i tak się zapali na 100 000 wskazując informując o wymianie rozrządu.
Ja mam rozrząd wymieniony przy 150 000 i niestety kiedy doszło do 200 000 zapaliła się kontrolka, mimo że na nowym rozrządzie przejechał tylko 50 000.
Ten typ tak ma , jest to lampka kura przypomina o wymianie a nie jest podłączona pod komputer sterujący kontrolujący zużycie rozrządu, można powiedzieć że taki gadzet.
U nas w Polsce te samochody są dość tanie i mało doceniane, na zachodzie trzeba za oryginalny udokumentowany przebieg dość dużo zapłacić nawet za kilkuletni, jeżeli kupujemy okazyjnie tanio to znaczy że jest coś nie tak.
Najdroższa wymiana którą musimy wykonać ze względu na użytkowanie to są końcówki przedniego zawieszenia jest to koszt ok. 35 00 zł oryginał, można to zastąpić włoską podróbką za 12 50 zł jednak nie polecam.
W większości przed sprzedażą niektórzy próbują je usztywnić ściskając końcówki przegubów, na długo to nie pomaga.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwca 2009, 13:15:51 »

I właśnie o to mi chodziło, żeby skasować stan licznika rozrządu. Dzięki temu kontrolka zapaliłaby się po 100tys. km od wymiany paska, a nie po przykładowych 20tys. pozostałych do pełnych 100.

Cytuj (zaznaczone)

Dlatego, że nie skasowałeś licznika po wymianie rozrządu :P  Gdybyś to zrobił, miałbyś spokój na kolejne 100tys. km. Wystarczy ten drugi licznik ustawić na zera (ale nie pamiętam w której pozycji) i czas leci od nowa. Masz kolejne 100 tys. km do zaświecenia lampki.

Cytuj (zaznaczone)

Jak to tam jest to ja wiem, bo grzebałem :)
Gadżet, nie gadżet, producent musiał przewidzieć możliwość wcześniejszego skasowania stanu "kontrolki". Przykładowo przy 70tys. km  zerwie się pasek albo wpadnie do miski z olejem przy okazji innej roboty. I co ?  Nie może tak być, żeby lampka świeciła zbyt wcześnie albo zbyt późno. Rozrząd wymieniony, po 30tys. zapala się lampka i klient przerażony przyjeżdża z ryjem do warsztatu że rozrząd miał wystarczyć na 100tys. a tu panie już świeci po 30 ! I co, wymieniać następny ? Nie... kasujemy lampkę standardowo i klientowi zaświeci dopiero po 130tys. A to już przegięcie pały.
Pozdro.
*
*
*
*

Ryszard13

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2009, 14:47:53 »
Pierzan napisał;
Cytuj (zaznaczone)
Dlatego, że nie skasowałeś licznika po wymianie rozrządu Tongue  Gdybyś to zrobił, miałbyś spokój na kolejne 100tys. km. Wystarczy ten drugi licznik ustawić na zera (ale nie pamiętam w której pozycji) i czas leci od nowa. Masz kolejne 100 tys. km do zaświecenia lampki.

Niestety Pierzan źle rozumujesz, w liczniku zworki były wyłączone, jednak jest to tak zaprogramowane mechanicznie że 100 0000, 200 000, 300 000, światełko ci się zapali, skąd to wiem ano moim dobrym znajomym jest szef serwisów Toyoty, ja licznikiem nie kręcę, w Niemczech na przykład takie działania są przestępstwem gospodarczym, jestem też za tym aby w Polsce też weszła taka ustawa, ponieważ stan licznika wpływa na cenę samochodu a to niestety jest oszustwo.

Czegoś takiego jak licznik rozrządu w tym modelu nie ma.
A wymianę rozrządu robiłem w serwisie Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2009, 14:53:31 wysłana przez Ryszard13 »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2009, 21:41:34 »
Pierzan napisał;

Hmmm... mój nick jest nieco inny. Trochę szacunku dla rozmówcy przydałoby się na sam początek wypowiedzi.

Cytuj (zaznaczone)
Niestety Pierzan źle rozumujesz, w liczniku zworki były wyłączone, jednak jest to tak zaprogramowane mechanicznie że 100 0000, 200 000, 300 000, światełko ci się zapali,

I trzeba ten mechanizm przeprogramować żeby liczył od 0 a nie kontynuował. Proste.

Cytuj (zaznaczone)
skąd to wiem ano moim dobrym znajomym jest szef serwisów Toyoty,

Wnioskuję zatem, że opierasz swoje wiadomości na przekazie ustnym od osób trzecich. Czyli czysto teoretyzujesz. Zatem nie mamy o czym gadać, bo ja (jeżeli nie zaznaczę inaczej) mówię o rzeczach które dotknąłem albo widziałem na własne oczy.

Cytuj (zaznaczone)
Czegoś takiego jak licznik rozrządu w tym modelu nie ma.

I tutaj już się pogrążyłeś całkowicie potwierdzając moje wcześniejsze przypuszczenia.
Weź człowieku wykręć sobie zegary i zaglądnij tam od strony mechanizmów, a nie tylko od strony wskazówek. Następnie odpowiedz mi na pytanie do czego służy licznik, którego normalnie nie widać od zewnątrz ???
Pozdro.
*
*
*
*

Ryszard13

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lipca 2009, 07:11:03 »
Powiem tak nasza wiedza była tylko szczątkowa i opierała się na własnych doświadczeniach, a sytuacja wygląda tak, były modele nie zależnie od roku produkcji gdzie montowano osobny licznik dla przebiegu paska rozrządu i były też modele gdzie takich liczników nie montowano a całość była podpięta pod licznik przebiegu, jest to do sprawdzenia w byle jakim serwisie Toyoty.
Dlatego nie ma co się oburzać i zarzucać komuś nie wiedzy, skoro sie samemu nie sprawdziło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl